Δημιουργήστε παιδικές γωνιές στο σπίτι σας

Τι γίνεται με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας όταν περνάτε αρκετές ώρες μαζί στο σπίτι;

Η αλήθεια είναι πως τα μικρά παιδιά από την ώρα που θα ξυπνήσουν μέχρι την ώρα που θα κοιμηθούν είναι μέσα στην περιέργεια και γεμάτα ενέργεια. Όμως, αν περνούν αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι χωρίς να έχουν πράγματα να κάνουν αρχίζουν να γκρινιάζουν, τους προκαλεί εκνευρισμό και όλο αυτό φέρνει ένταση στην οικογένεια. Πως μπορείτε να τροποποιήσετε το σπίτι σας, ώστε τα παιδιά σας να έχουν την δυνατότητα επιλογής σε διάφορες δραστηριότητες;

Μια πρόταση είναι να δημιουργήσετε δημιουργικές γωνιές στο

σπίτι σας:

H γωνιά της μουσικής: Η μουσική είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, καθώς ενισχύει την νοητική τους ανάπτυξη. Στη γωνιά της μουσικής μπορείτε να αποσυρθείτε όταν θέλετε να χαλαρώσετε με το παιδί σας, να το βοηθήσετε να ηρεμήσει όταν έχει για κάποιο λόγο αναστατωθεί αλλά κι όταν θέλετε να διασκεδάσετε μαζί του σε πιο έντονους ρυθμούς, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Πως μπορείτε να την οργανώσετε;

Στο σαλόνι ή στο παιδικό δωμάτιο, τοποθετήστε ένα CD player. Επιλέξτε την μουσική που θέλετε και αρχειοθετήστε τα CD σας. Ακόμα, μπορείτε να έχετε κάποια μουσικά όργανα όπως μια παιδική κιθάρα ή να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας απλά κρουστά. Τα κρουστά είναι τα ιδανικά όργανα για να εγκαινιάσει το παιδί τη σχέση του με τη μουσική, καθώς με αυτά μπορεί να μελετήσει εύκολα τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος: χτυπώ ή κουνώ κάτι και παράγεται ήχος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά αντικείμενα βάζα ή πλαστικά μπουκάλια και να τα γεμίσετε με άμμο ή χρωματιστές χάντρες. Έτσι, το παιδί παίζοντας μαζί τους θα μπορεί να παράγει διαφορετικούς ήχους. Εμπλουτίστε τη μουσική συλλογή με νανουρίσματα για την ώρα του ύπνου, απαλή μουσική για τις ώρες που θέλετε να ηρεμήσετε το παιδί σας, παιδικά τραγουδάκια για τις ώρες που θέλετε να παίξετε μαζί του ή να δώσετε έμφαση στην επικοινωνία. Συγκεντρώστε, όλα τα μουσικά όργανα σε ένα μεγάλο κουτί ώστε το παιδί να μπορεί εύκολα να επιλέξει ποιο θέλει αλλά και να μάθει να τα ξαναμαζεύει μετά το παιχνίδι του.

Η γωνιά των κατασκευών: Στην γωνιά αυτή συγκεντρώστε παιχνίδια που μπορεί να κάνει διάφορες κατασκευές. Τουβλάκια, ξύλινους κύβους, lego κ.τ.λ. Τα παιδιά λατρεύουν τις κατασκευές, ενώ η ενασχόληση μ’ αυτές τα βοηθά να αναπτύξουν την δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί μπορεί να παίξει μ΄αυτά, να τα βγάζει και να τα βάζει μέσα σε κουτιά ή να επιχειρήσει να βάλει τον έναν κύβο πάνω στον άλλο ξεκινώντας τις πρώτες απόπειρες κατασκευής, κάτι το οποίο ενισχύει τη λεπτή του κινητικότητα και το βοηθά στη συγκέντρωση. Ακόμα, κατανοεί το χώρο και έρχεται σ’ επαφή με τα μαθηματικά.

Πως μπορείτε να την οργανώσετε;

Αφιερώστε στο παιδί ακόμα μια γωνιά του σπιτιού σας, όπου εκεί θα τοποθετήσετε μεγάλα κουτιά ως αποθηκευτικούς χώρους. Επιλέξτε, διαφορετικά υλικά και μεγέθη στα τουβλάκια, ώστε το παιδί να αρχίσει να μαθαίνει. Και κάθε φορά που το παιδί τελειώνει το παιχνίδι του, να το ενθαρρύνετε να μαζεύει τα τουβλάκια του βάζοντάς τα μέσα στο κουτί αποθήκευσης. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία αυτή πιο ευχάριστη βάζοντας για παράδειγμα μουσική ή τραγουδώντας ένα αγαπημένο τραγούδι.

Η γωνιά του βιβλίου: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που έχουν από νωρίς ενασχόληση με τα βιβλία έχουν πιο ανεπτυγμένο λόγο και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, δημιουργήστε την γωνιά αυτή όσο πιο νωρίς γίνεται. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής στο παιδικό δωμάτιο για να διαβάζετε στο μικρό σας. Εκεί μπορείτε να κάθεστε για να του διαβάσετε αλλά κι όποτε θέλει θα έχει και μόνο του πρόσβαση στα βιβλία του.

Πως μπορείτε να την οργανώσετε;

Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο του σπιτιού. Μπορείτε να βάλετε μεγάλες μαξιλάρες ή μια παιδική πολυθρόνα ώστε να κάθεται μόνο του και να διαβάζει τα βιβλία του. Ακόμα, προτιμήστε να έχουν έντονα χρώματα και ωραίες εικόνες. Η βιβλιοθήκη να είναι χαμηλή για να είναι προσβάσιμη από τα παιδιά σας. Στην γωνιά βιβλίου μπορείτε να πηγαίνετε λίγο πριν τον ύπνο ώστε το παιδί να ηρεμεί και να χαλαρώνει. Στην γωνιά βιβλίου αν θέλετε τοποθετήστε ένα κουκλοθέατρο. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία κάποια παραμύθια να τα παρουσιάσετε με πιο θεατρικό τρόπο.

The post Δημιουργήστε παιδικές γωνιές στο σπίτι σας appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα