5 λόγοι που χανόμαστε απ΄τις φίλες μας

Είναι γνωστό πως οι φίλες μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Τις έχουμε ανάγκη για να μεγαλώσουμε, να ωριμάσουμε. Είναι οι πρώτες που θα πάρουμε τηλέφωνο μόλις συμβεί κάτι ευχάριστο στη ζωή μας· είτε αυτό είναι η δουλειά των ονείρων μας, είτε το τελευταίο 38 στις γόβες που ψάχναμε. Οι φίλες είναι εκεί και στην πρώτη αναποδιά. Είναι έτοιμες να μας παρηγορήσουν, να μας φτιάξουν τη διάθεσή, να μας πουν την αλήθεια και να μας ξαναβάλουν στο παιχνίδι.

Κι όμως, παρόλο που υπάρχει η καλή πρόθεση, η φίλια κλονίζεται και δοκιμάζεται όπως κάθε σχέση κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Γιατί πολύ

απλά ζούμε σε μία κοινωνία που αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς και η συνεξέλιξη δεν είναι μία εύκολη διαδικασία.

Μεγαλώνουμε, παντρευόμαστε, κάνουμε παιδιά ή μετακομίζουμε σε άλλη χώρα, καθώς περνάνε τα χρόνια πολλοί είναι οι λόγοι που αλλάζουν τη δυναμική ανάμεσα σε εμάς και τους φίλους μας. Όσο μεγαλώνουμε όχι μόνο δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε τις φιλίες που ήδη έχουμε αλλά και να κάνουμε καινούριες. Πιάνουμε τον εαυτό μας να πίνουμε καφέ για μία ώρα την Κυριακή μετά από χιλιάδες αναβολές και αναποδιές και τελικά να μιλάμε για άσχετα θέματα. Κοιτάμε τους φίλους μας στα μάτια, θέλουμε να τους πούμε όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και μας βασανίζουν αλλά δεν βγαίνει λέξη. Ο χρόνος έχει μπει πια ανάμεσά μας. Ροκανίζουμε την ώρα με άσχετα θέματα όπως κάνουμε όταν πρωτογνωρίζουμε κάποιον.

Δεν γίνεται όμως να «παραιτηθούμε» απ΄την φιλία γι΄αυτό θα πρέπει να λάβουμε δράση. Καλό θα ήταν να δούμε τι φταίει για να το αντιμετωπίσουμε.

‘Εικονικές’ φιλίες: Μπορεί στο facebook να έχουμε 300 και 500 φίλους όμως στην πραγματικότητα πόσους έχουμε; Ανεβάζουμε μία φωτογραφία, ανανεώνουμε το status και απαντάμε σε μερικά σχόλια. Υπάρχει μία διάδραση σ΄όλο αυτό αλλά συμβαίνει σε μία ψηφιακή πραγματικότητα.Έλλειψη χρόνου: Αν είστε όλη μέρα στο γραφείο και όταν έχετε ελεύθερο χρόνο προσπαθείτε να ανταποκριθείτε σε άλλες υποχρεώσεις, τότε μένει λιγοστό έως καθόλου χρόνος για τους φίλους σας. Μια σχέση χρειάζεται συνεχώς φροντίδα για αυτό μην επαναπαύεστε στο γεγονός ότι οι φίλοι σας σάς αγαπούν. Θέλουν να σας βλέπουν και να περνάτε καλά μαζί για αυτό όταν έχετε χρόνο μην κάθεστε μπροστά από την τηλεόραση για να χαλαρώσετε, αλλά βγείτε έξω με τους φίλους σας. Μιλήστε μαζί τους.Υπάρχει μία συνεχής εξέλιξη σ΄όλα τα επίπεδα της ζωής σας. Καθώς μεγαλώνετε τα πράγματα αλλάζουν. Αποκτάτε νέα ενδιαφέροντα, αναλαμβάνετε νέες υποχρεώσεις. Είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όλες οι υγιείς σχέσεις εξελίσσονται. Ο καθένας μόνος του και μαζί μέσω της σχέσης. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος μένει πίσω.Η ασπίδα της οικογένειας. Είναι μία παγίδα στην οποία πολλοί έχουμε πέσει κατά καιρούς. Είναι λάθος να πιστεύουμε πως δεν έχουμε ανάγκη τους φίλους μας επεδή έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τα αδέλφια μας. Οι φίλοι υπάρχουν στη ζωή μας για να μας βοηθούν, να μας υποστηρίζουν και να μας κάνουν να γελάμε όταν το χρειαζόμαστε για αυτό καλό είναι να βρίσκουμε πάντα χρόνο για αυτούς!Ο φόβος του άγνωστου. Κάθε φορά που γνωρίζουμε καινούριους ανθρώπους είμαστε καχύποπτοι. Δύσκολα μπορούμε να ταιριάξουμε με κάποιον όπως τότε που ήμασταν 10 χρονών και κάναμε φιλίες ανάλογα με το ποια παιχνίδια μας αρέσουν περισσότερο. Χρειάζεται χρόνος για να νιώσουμε ασφάλεια να ανοιχτούμε. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δεθεί, να δώσει και να ανοιχτεί στον άλλο. Συνεπώς είναι αδύνατον να αποκτήσουμε σχέσεις με βάθος και νόημα. Ίσως ο φόβος ότι μια μέρα θα προδοθούμε να μας οδηγεί σε δυσπιστία και δυσκολία στο να ανοιχτούμε. Αυτό όμως μάλλον μας οδηγεί σε παγίδα αφού μας αποτρέπει από το να δούμε την πραγματική φύση των σχέσεων που χαρακτηρίζεται από το ρίσκο και την τρωτότητα. Ο Graham Greene έχει πει «Είναι αδύνατο να ζήσεις χωρίς εμπιστοσύνη: Αυτό θα σήμαινε να φυλακιστείς στο χειρότερο απ’ όλα τα κελιά, τον εαυτό σου». Και μεταξύ μας είναι προτιμότερο το ρίσκο του να πληγωθούμε απ΄ την μοναξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα