ΕΣΡ: Χωρίς περιορισμό οι προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων

Νέα οδηγία σχετικά με τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μετά από έγγραφη καταγγελία στο ΕΣΡ της Χρυσής Αυγής και της επίσημης διαμαρτυρίας του ΚΚΕ για μη τήρηση των κανόνων της πολιτικής

πολυφωνίας.

Σχετικά με την εμφάνιση υποψήφιων βουλευτών, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει υποχρέωση ούτε περιορισμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και των φορέων παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, για προβολή των υποψηφίων βουλευτών, καθώς δεν εφαρμόζεται στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές σταυρός προτιμήσεως.

Ακολουθεί αναλυτικά η οδηγία που εκδόθηκε:

Άρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής

"Η παρούσα Οδηγία αφορά την εφαρμογή των κανονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν κατά την προεκλογική περίοδο από το Σάββατο 19 Μαΐου έως και την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012, ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Άρθρο 2 - Γενικές διατάξεις

1. Οι ενημερωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως εκπομπών (ενημερωτικών, ειδησεογραφικών, ψυχαγωγικών, σατιρικών και άλλων συναφών) που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας, της αναλογικής ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του κύρους των πολιτικών κομμάτων.

2. Ως προς την έννοια της αναλογικής ισότητας των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα άρθρα 11 και 12 της υπ' αριθ. 11895/23.05.2012 Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως.

3. Εφιστάται η προσοχή στην τήρηση της υποχρεώσεως διαθέσεως του ενός τρίτου (1/3) του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητος των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, εξαιρουμένων των δελτίων

4. Οι μη ενημερωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν μπορούν να μεταδίδουν προεκλογικές εκπομπές, δηλ. πολιτικές εκπομπές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εικόνες, μηνύματα, διαφημίσεις, δηλώσεις και άλλες σχετικές δραστηριότητες πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων ή αρχηγών κομμάτων ή εκπροσώπων κομμάτων ή υποψηφίων βουλευτών.

Άρθρο 3 - Δημοσκοπήσεις και έρευνες γνώμης

1. Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, κατά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, πρέπει να αναφέρουν τα εξής στοιχεία:

α) την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση,

β) την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα της δημοσκόπησης,

γ) το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική του κάλυψη,

δ) το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων,

ε) το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και

στ) τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων.

2. Δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 Ν. 3603/2007 δεν δημοσιοποιούνται.

3. Υπενθυμίζεται ότι μετά την 24η ώρα της Παρασκευής

Keywords
Τυχαία Θέματα