Αφιερώματα της ΕΡΤ στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Συνεχίζονται και εμπλουτίζονται τα τηλεοπτικά αφιερώματα της ΕΡΤ στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Συγκεκριμένα, η ΕΤ1 αύριο Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, θα μεταδώσει στις 23.00 το ντοκιμαντέρ της Isidor John

Leontis «ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ». Στο ντοκιμαντέρ επιχειρείται μια ανάλυση του έργου του, μέσα από συνεντεύξεις διεθνώς καταξιωμένων κριτικών, σεναριογράφων και ηθοποιών που έχουν συνεργαστεί με τον Έλληνα κινηματογραφιστή, καθώς και του ίδιου του Αγγελόπουλου.

Αμέσως μετά, στις 00.30, θα μεταδοθεί η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο σκηνοθέτης στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τρίκα, με αφορμή την ολοκλήρωση της ταινίας του «Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ».

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 21.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Π. Βιβάνκου «ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» από τη σειρά «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ». Στο ντοκιμαντέρ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλά για την προσπάθειά του να συντηρήσει κάποιες από τις παλιές του ταινίες, προκειμένου αυτές να διασωθούν για τις μελλοντικές γενιές.

Ακολουθεί στις 21:30 η ταινία «ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» με τους Harvey Keitel, Μάνια Παπαδημητρίου, Maia Morgenstern, Erland Josephson, Θανάση Βέγγο, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Ντόρα Βολανάκη κ.α. Η ταινία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών – FIPRESCI και το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών το 1995.

Η ΝΕΤ θα μεταδώσει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 20.00, το επεισόδιο της εκπομπής «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ», με τίτλο «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ». Στο στέκι των μεταναστών στα Εξάρχεια, πρόσφυγες και μετανάστες παρακολουθούν σκηνές για την προσφυγιά, την μετανάστευση ή την εξορία από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ ο σκηνοθέτης σχολιάζει όσα είπαν οι μετανάστες για το έργο του.

Στις 22.30 θα προβληθεί η ταινία «Ο ΘΙΑΣΟΣ», με τους Μαρία Βασιλείου, Αλίκη Γεωργούλη, Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλη Καζάν, Δάνη Κατρανίδης, Πέτρο Ζαρκάδη κ.α. Η ταινία άνοιξε τις πύλες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου στην Ευρώπη, γνώρισε διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο, συγκέντρωσε πάνω από 15 διεθνή βραβεία και διακρίσεις και βρίσκεται στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Λίγο πριν από την προβολή της ταινίας, στις 22.00, θα προβληθεί συνέντευξη του σκηνοθέτη, που είχε παραχωρήσει στη Μαρία Κατσουνάκη.

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων, η ΕΡΤ έχει στη διάθεσή της και θα προγραμματίσει προς μετάδοση τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ», «Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ», καθώς και τη σπάνια τηλεταινία «ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ», παραγωγής 1983.

Keywords
Τυχαία Θέματα