Αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες της Σμύρνης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης

Τιμητικό αφιέρωμα στους λαϊκούς συνθέτες της Σμύρνης διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης, μέσα από το οποίο δίδεται στο κοινό η ευκαιρία να γνωρίσει τις μεγαλύτερες μουσικές φυσιογνωμίες που -μετά την Καταστροφή του 1922- μεταλαμπάδευσαν και καθόρισαν τη μουσική διαδρομή και κουλτούρα της νεότερης Ελλάδας, στο δημοτικό πολυχώρο 'Γαλαξίας' από τις 27 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου στις 19.30 και είναι δωρεάν για όλους.

Πρόκειται για ένα
ξεχωριστό αφιέρωμα στην μουσική ιστορία της Μικράς Ασίας που συνδυάζει έξι μοναδικές εκδηλώσεις – αφιερώματα, με πρόθεση και επιθυμία να γνωρίσει το κοινό συνθέτες, όπως ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Παναγιώτης Τούντας, ο Βαγγέλης Παπάζογλου κ.α, οι μουσικές των οποίων αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

Με αυτό το σκεπτικό προσκλήθηκαν σημαντικοί καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, όπως ο Πασχάλης Τόνιος, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Μαριώ, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Αρετή Κετιμέ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τους σημαντικότερους σταθμούς της μουσικής πορείας των συνθετών.
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν επίσης ο μουσικολόγος και ερευνητής, Παναγιώτης Κουνάδης και ο μουσικολόγος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Γιώργος Τσάμπρας οι οποίοι θα δώσουν βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για τους συνθέτες και το έργο τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

27 Μαρτίου | ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ | Αφιέρωμα στον Καλομοίρη
Έργα των Μανώλη Καλομοίρη και Γιάννη Κωνσταντινίδη (Κ. Γιαννίδη) με την πιανίστα Μαρία Νικητίδου
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Χρήστος Ζούμπος

28 Μαρτίου | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΟΝΙΟΣ «ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΤΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ» | Τραγούδια δημιουργών Σμύρνης και Μικράς Ασίας
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Πασχάλης Τόνιος, ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης με μεγάλη δράση στο έντεχνο μας τραγούδι, βραβευμένος συνθέτης και ερμηνευτής του Χατζιδάκι και συνεργάτης σήμερα του Θεοδωράκη. Μουσικολογική αναφορά θα κάνει ο ίδιος.

30 Μαρτίου | ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΟΥΝΤΑ | Τραγουδάει ο Μπάμπης Τσέρτος
Μουσικοθεατρική παράσταση
Πρόκειται για ένα θρυλικό συνθέτη με πολλά και αγαπημένα τραγούδια που ακούγονται ακόμη και σήμερα, όπως το "Χαρικλάκι", "Τι σε μέλλει εσένανε", "Δημητρούλα μου" κ.α . Περισσότερα θα ειπωθούν στην παράσταση από τον καλλιτέχνη και το μουσικολόγο-ερευνητή, Παναγιώτη Κουνάδη.
Τραγουδάει ο Μπάμπης Τσέρτος ένας αγαπημένος καλλιτέχνης με μεγάλη προσφορά στο ελληνικό τραγούδι.

31 Μαρτίου | ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ | Τραγουδάει η Μαριώ
Ένας μεγάλος συνθέτης της Σμύρνης που άφησε πίσω του μεγάλα τραγούδια τα οποία ανακαλύπτουν ακόμη και σήμερα οι νεότεροι.
Περισσότερα θα ειπωθούν από τον μουσικολόγο –ραδιοφωνικό παραγωγό, Γιώργο Τσάμπρα.
Τραγουδάει η Μαριώ, της οποίας η διαδρομή είναι γνωστή και πολύ αξιόλογη. Το χρώμα στη φωνή της παραπέμπει στο τραγούδι της Σμύρνης και στο ρεμπέτικο.

2 Απριλίου | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΤΣΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΒΕΡΤΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ | Τραγουδάει η Αρετή Κετιμέ
Τέσσερις πολύ σπουδαίοι Σμυρνιοί συνθέτες , που άφησαν πίσω τους μια μεγάλη κατάθεση σε αυτό που λέμε Σμυρναίικο τραγούδι.
Σε σχετικά βιογραφικά στοιχεία για τους συνθέτες και τα τραγούδια θα αναφερθεί ο μουσικολόγος –ερευνητής, Παναγιώτης Κουνάδης.
Θα τραγουδήσει η Αρετή Κετιμέ γνωστή ως μια υπέροχη μουσικός και τραγουδίστρια

4 Απριλίου | Αφιέρωμα στους ΑΝΕΣΤΗ ΔΕΛΙΑ και ΣΠΥΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ | Τραγουδάει ο Χρόνης Αηδονίδης
Δύο μεγάλοι συνθέτες που έβαλαν το λιθαράκι τους στο να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη σχολή, η οποία αποτέλεσε και βάση για τον ερχομό του ρεμπέτικου τραγουδιού μας.
Τραγουδάει ο Χρόνης Αηδονίδης, ένας φάρος του παραδοσιακού μας τραγουδιού.
Θα μας πει περισσότερα για τους συνθέτες και τραγούδια τους ο μουσικολόγος –παραγωγός ραδιοφώνου, Γιώργος Τσάμπρας.

Δημοτικός Πολυχώρος Πολιτισμού "Γαλαξίας"
Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Νέα Σμύρνη
Keywords
Τυχαία Θέματα