Προθεσμία 15 ημερών από την Τρόικα για μέτρα 300 εκατ. ευρώ: Χωρίς συμφωνία ο Βενιζέλος στο Eurogroup

Λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με την Τρόικα, παρουσία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Κουτρουμάνη. «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα» δήλωσε, εξερχόμενος

του Μεγάρου Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση έλαβε δεκαπενθήμερη διορία από την Τρόικα, για να παρουσιάσει μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως είναι η ώρα της ευθύνης για όλους και δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. «Πρέπει» είπε, «να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας».

Όπως επισήμανε, από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή μη του PSI και το «αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία, όπως υπογράμμισε, «εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, οι οποίοι, κατ’ εντολή του ελληνικού λαού, παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου αυτού».

Παραπέμποντας, τέλος, στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην αυτού των συντάξεων και επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση είναι «Λερναία Ύδρα». «Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι η επτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, για να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την Τρόικα.

Προηγήθηκε «εμπλοκή» στο θέμα των συντάξεων, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αντιτάχθηκε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο ποσοστό που ζητούσε η Τρόικα (35%), ενώ, στην αντιπρόταση της Τρόικας για μείωση των κύριων συντάξεων έφερε αντίρρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι, αν θιγούν, είναι έτοιμος «να σπάσει κάθε συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα