Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Πούτιν στη Ρωσία

Διαδηλώσεις κατά του Πούτιν, με αφορμή τις παρατυπίες» στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, πραγματοποιεί η Αντιπολίτευση σε όλη τη ρωσική τη ρωσική επικράτεια. Επίκεντρο η Μόσχα, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 25.000 άτομα.

Το κεντρικό σλόγκαν, σε συνθήματα και πλακάτ, έλεγε «Πούτιν, φύγε», ενώ δεν σημειώθηκαν επεισόδια στις συγκεντρώσεις.

Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις πόλεις όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις,

από την Σιβηρία μέχρι την Αγία Πετρούπολη κι από την Καρελία μέχρι τη Μόσχα.

Σήμερα, 60,000, ίσως 100,000 άνθρωποι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, στη διάρκεια της ομιλίας του στην διαδήλωση στην πλατεία Μπολότναγια της Μόσχας. «Αυτό σημαίνει ότι σήμερα είναι η αρχή του τέλους για τους κλέφτες της εξουσίας», πρόσθεσε ο Κασιάνοφ, ο οποίος σήμερα ηγείται αντιπολιτευόμενου κινήματος το οποίο, ωστόσο, αποκλείστηκε από τις εκλογές.

Η σοβιετική νοοτροπία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από την ιδεολογία. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο Economist, ο Homo sovieticus μεταλλάχθηκε και αναπαράχθηκε, αποκτώντας στην πορεία νέα χαρακτηριστικά, όπως τον κυνισμό και την επιθετικότητα.
O Economist παραθέτει έρευνα του Pew Global Attitudes για την κατάσταση στη Ρωσία: το 60% των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένο από την κατάσταση στη χώρα, ενώ το 50% των ερωτηθέντων θεωρούν «ατυχία» που δεν υπάρχει πλέον η ΕΣΣΔ.
Παράλληλα ένα ποσοστό κοντά στο 70% εκτιμά ότι οι αλλαγές από το 1991 (έτος κατάρρευσης της ΕΣΣΔ) δεν έχουν βοηθήσει τον μέσο Ρώσο, ενώ ένα ποσοστό πάνω από 50% δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη και ένα Κράτος που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κανένας σε μειονεκτική θέση.

Πάντως οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Πούτιν δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο ανατροπής, ύστερα από 12 χρόνια στο «τιμόνι» της Ρωσίας – εξάλλου παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα παρά τη μείωση των ποσοστών της λαοφιλίας του – ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις είναι δύσκολο να συνεχιστούν για πολύ στην τεράστια έκταση της Ρωσίας. Όμως, προσθέτουν, ότι η ισχύς του Πούτιν έχει υποστεί σημαντική φθορά και πιθανότατα να έχει σβήσει η αίγλη του όταν θα επιστρέψει στην προεδρία της χώρας, εκτός και αν απαντήσει στα λαϊκά αιτήματα που ξεκινούν από την διεξαγωγή δίκαιων εκλογών και φθάνουν μέχρι τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα