Αναβλήθηκε το Eurogroup της 6ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα

Πιθανή η διεξαγωγή του κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Mάλιστα, δεν όρισε νέα ημερομηνία, αλλά σημείωσε πως είναι πιθανό η συνεδρίαση να γίνει κάποια στιγμή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το συμβούλιο επρόκειτο να οριστικοποιήσει το δεύτερο

πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, για να γίνει αυτό, θα πρέπει προηγούμενως να έχει κλείσει η συμφωνία για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους, αλλά και η συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για τα νέα μέτρα.

Από νωρίς την Παρασκευή είχε διαφανεί το ενδεχόμενο ακύρωσης του Eurogroup. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει αβέβαιη τη διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης, καθώς, όπως είχε επισημάνει, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Λίγο αργότερα, και ο εκπρόσωπος του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενεργήσουν άμεσα, έστω και με τηλεδιάσκεψη, όταν υπάρξει κάτι προς συζήτηση και αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουν όλα τα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις διαπραγματεύσεις για το PSI με τον ιδιωτικό τομέα, τις χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκες, αλλά σημείωσε πως υπάρχει ξεκάθαρη βούληση απ’ όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία, σε εθελοντική βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα