Υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επαναλαμβάνουν οι Βρετανοί

07:52 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε απαντητική επιστολή του εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Ουίλλιαμ Χέηγκ  προς  τον Βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Μάθιου ΄Οφφορτ, ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Ντέηβιντ Λίτινγκτον  αναφέρει ότι το  ΗΒ παραμένει σταθερός υποστηρικτής  των  διαπραγματεύσεων  για το κυπριακό υπό την αιγίδα των ΗΕ και πράττει ότι είναι δυνατό να βοηθήσει  τις δυο πλευρές  να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τελικά προστίθεται είναι ο λαός της Κύπρου που θα αποφασίσει με δημοψήφισμα

αν θα αποδεχθεί  τη διευθέτηση στην οποία ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν οι δύο ηγέτες  για διαρκή ασφάλεια  ευημερία  για όλους τους Κύπριους.

Πρόκειται για μια διαδικασία από τους Κύπριους για τους Κύπριους  και η ευθύνη  ανήκει και στους  δύο ηγέτες να συμφωνήσουν για τη μορφή  μιας μελλοντικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η Τουρκία έχει να διαδραματίσει σημαντικό  ρόλο για  την επιτυχία αυτής της διαδικασίας  και συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τις σχέσεις μας  με τη Τουρκία και να καλούμε  την ηγεσία της να είναι ευέλικτη στις συνομιλίες για το κυπριακό. Η υποστήριξη της Τουρκίας στη διαπραγματευτική διαδικασία αποτελεί σαφή προϋπόθεση  όπως καθορίζεται στα κριτήρια ένταξης της στην ΕΕ.

Τέλος αναφέρεται στην επιστολή  ότι η θέση της Βρετανικής κυβέρνησης  στα θέματα της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων και των κατεχομένων εδαφών, είναι ότι αυτά θα επιλυθούν μόνο μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης  που θα τερμάτιζε τη διαίρεση του νησιού.

Ο Βουλευτής Μάθιου ΄Οφφορτ απέστειλε την επιστολή του  στον Βρετανό ΥΠΕΞ με  αφορμή τη φωτογραφική έκθεση του Δώρου Παρτασίδη στο Λονδίνο  Images through my lens στα πλαίσια της έναρξης της Κυπριακής  Προεδρίας της ΕΕ.

Στην απαντητική επιστολή αναφέρεται ότι στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε και η επικεφαλής του τμήματος κυπριακών υποθέσεων στο βρετανικό ΥΠΕΞ  Κριστίν Λάφκιν.

Οτιδήποτε καταλήγει η απαντητική επιστολή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό, είναι ευπρόσδεκτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα