Υπ. Υγείας: Έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις για προώθηση της υγιούς γήρανσης

13:03 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις στον πληθυσμό μειώνουν το τεράστιο κόστος ιατρικής περίθαλψης για άτομα τρίτης ηλικίας και προωθούν την υγιή γήρανση του πληθυσμού, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat μέχρι το 2060 το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών θα φτάσει στο 30% του συνολικού πληθυσμού, σε σύγκριση με 16% που ήταν το 2010.

Ο

Υπουργός μιλούσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία διοργάνωσης Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου στη Λευκωσία στα πλαίσια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την Τρίτη και την Τετάρτη, με θέμα «Υγιής Γήρανση: μια συνεχής διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής».

«Η ΕΕ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τη γήρανση του πληθυσμού της ως απόρροια της προόδου της κοινωνίας που οδήγησε μεταξύ άλλων σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας και επομένως αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης», ανέφερε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «ενδεικτική της μεγάλης αυτής δημογραφικής αλλαγής που βιώνει η Ενωση είναι η εκτίμηση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2060 το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών θα φτάσει στο 30% του συνολικού πληθυσμού, σε σύγκριση με 16% που ήταν το 2010».

Ερωτηθείς για το τι ισχύει για τον πληθυσμό της Κύπρου, ανέφερε ότι ανταποκρίνεται περίπου στα ποσοστά της Eurostat.

Ο κ. Μαλάς εξήγησε ότι «η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις σε νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας, όπως είναι αυτός της αγοράς εργασίας, των εθνικών συστημάτων υγείας και της διασφάλισης του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση».

«Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο της γηράσκουσας κοινωνίας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η απάντηση, συνοψίζεται εν μέρει σε δραστικά μέτρα, όπως αυτό της υιοθέτησης έγκαιρων και αποτελεσματικών πρακτικών  πρόληψης και προαγωγής της υγείας, που οδηγούν στην αύξηση της διάρκειας της υγιούς ζωής των πολιτών, με αντίστοιχη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό «επιβάλλεται ταυτόχρονα, η εφαρμογή εναλλακτικών δομών φροντίδας των ατόμων της τρίτης ηλικίας που να μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε τη γήρανση του πληθυσμού περισσότερο σαν πρόκληση παρά ως πρόβλημα».

«Η προσέγγιση αυτή φαίνεται να είναι και αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που δέχεται ο τομέας της υγείας, ιδιαίτερα ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής στενότητας που βιώνουμε», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τα κράτη στην ΕΕ επενδύουν 3% για τη δημόσια υγεία και 97% για την ιατρική περίθαλψη.

«Αυτό το ισοζύγιο πρέπει ν’ αλλάξει», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αρκετό να αγοράζουμε MRI και να βάζουμε κρεβάτια στους θαλάμους, μ’ αυτόν τον τρόπο κάνεις διαχείριση, δεν κάνεις πρόληψη». Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα του πόσο ευάλωτα είναι άτομα τρίτης ηλικίας σε εγκεφαλικά επεισόδια και το κόστος περίθαλψης αυτών.

«Αν σήμερ

Keywords
Τυχαία Θέματα