Το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει την κυπριακή βιομηχανία και την αιγοπροβατοτροφία

19:36 8/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στηρίζει την προσπάθεια της Βιομηχανίας “Αλάμπρα” και γενικότερα της κυπριακής βιομηχανίας με κάθε μέσο, προκειμένου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, να διασφαλισθεί και να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η στήριξη που παρέχουν προς τους αιγοπροβατοτρόφους του τόπου καθώς επίσης και για να επιτύχει αύξηση της παραγωγής και εξαγωγής των κυπριακών προϊόντων προς όφελος της παράδοσης, των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών και της κυπριακής οικονομίας.

Σε χαιρετισμό του στην 1η Παγκύπρια Δεξίωση Αιγοπροβατοτρόφων “Αλάμπρα”, στο Κέντρο “Χριστιάνα”, της περιοχής Αλάμπρα, ο Υπουργός, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση να παραστεί στην δεξίωση αυτή και δήλωσε ότι “από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Γενάρη του 2014, αυτή η Κυβέρνηση θα καταβάλει πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη”.

“Δυστυχώς”, είπε ο κ. Κουγιάλης, “τα γεγονότα του Μαρτίου μάς υποχρέωσαν να ενεργήσουμε σε πρώτο στάδιο προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και για αυτό κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης ευρωπαϊκών πόρων”.

“Ταυτόχρονα”, είπε, “λάβαμε ανακουφιστικά μέτρα για τους αγρότες μας, για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες”.

Αναφερόμενος στη δεξίωση, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε πως “εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, αναδεικνύουν τη σημασία της κυπριακής βιομηχανίας και τη συνεισφορά της στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας”, ο τομέας της οποίας, συνέχισε, “αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία, παρά την οικονομική κρίση, έχει μεριμνήσει για την ενίσχυσή του κλάδου”.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός, το 60% των κονδυλίων για στήριξη της κτηνοτροφίας θα καταβληθούν στους αιγοπροβατοτρόφους και ήδη καταβλήθηκε ποσό ύψους 1,7 εκατομμυρίου ευρώ και, σύντομα, με βάση πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταβληθούν ακόμη 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

“Επισημαίνω”, τόνισε ο κ. Κουγιάλης, “ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και, για το λόγο αυτόν, οι προσπάθειας μας επικεντρώνονται στη στήριξη και ενίσχυσή του”.

“Όσον αφορά το χαλούμι”, πρόσθεσε, “το Υπουργείο εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για κατοχύρωση του ονόματός του. Διαψεύδω κατηγορηματικά”, είπε ο Υπουργός, “τα όσα λέγονται για καθυστέρηση, και κωλυσιεργία”.

“Είμαστε”, δήλωσε ο κ. Κουγιάλης, “στο τελευταίο στάδιο διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ και διαχειριζόμαστε το θέμα με πάσα σοβαρότητα και είναι καλύτερα να λέμε ολίγα και να κάνουμε περισσότερα, αν θέλουμε να επιτύχουμε κατοχύρωση”.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Υπουργός, “η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει αγροτικό πετρέλαιο για σκοπούς κίνησης, 5% επιπλέον σε όσους δικαιούνται χρωματισμένο πετρέλαιο στις επιχορηγούμενες τιμές του αγροτικού πετρελαίου”.

“Αποφασίστηκε επίσης μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο από 18% σε 5%, έτσι ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα των αγροτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία”, είπε ο κ. Κουγιάλης.

“Πρόσθετα”, συνέχισε, “αξιολογώντας τη διαμόρφωση της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Κύπρου όπως αυτή παρουσιάζεται τα τελευταία πέντε έτη και με στόχο τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης του οικονομικού φακέλου εκταρικών επιδοτήσεων, η Κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες, προκειμένου η Κύπρος θα απορροφήσει επιπλέον το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, που χανόταν κατά τα προηγούμενα έτη”.

“Η επιδότηση, που θα λάβουν οι αγρότες”, δήλωσε ο κ. Κουγιάλης, “θα είναι αυξημένη κατά 34% ανά δεκάριο, σύμφωνα με τον ΚΟΑΠ και η ενισχυμένη εκταρική επιδότηση θα καταβληθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2014″.

“Έχουμε διευκολύνει την αγορά κυπριακών αγροτικών προϊόντων από τις κρατικές υπηρεσίες και προσπαθήσαμε επίσης”, είπε ο Υπουργός, “να διευκολύνουμε την αγορά κυπριακών προϊόντων με την απορρόφηση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και σε τοπικό επίπεδο”.

“Η Γαλακτοβιομηχανία Αδελφοί Πέτρου, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τόσων ετών”, δήλωσε ο κ. Κουγιάλης, “αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και πρωτοπορεί σε προϊόντα, που συνδυάζουν την καινοτομία και την ποιότητα, με στόχο να καλύψει τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή”.

Keywords
Τυχαία Θέματα