Το σχέδιο της ΑνΑΔ για εργοδότηση πτυχιούχων η βέλτιστη πρακτική στην ΕΕ

10:05 1/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το σχέδιο που εφαρμόζει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) για στελέχωση των επιχειρήσεων με πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η βέλτιστη πρακτική που ακολουθείται στην ΕΕ, στο πλαίσιο του θεσμού για την αμοιβαία μάθηση, γεγονός που οδήγησε εμπειρογνώμονες 12 κρατών στη Λευκωσία ώστε να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για το πρόγραμμα.

Η Αρχή προβλέποντας από τις αρχές του 2009 την αύξηση της ανεργίας συνέβαλε ώστε τα τελευταία δυόμισι χρόνια να καταρτιστούν 2.500 άτομα, βοήθησε 2.000 πτυχιούχους να ενταχθούν στην

αγορά εργασίας, ενώ προωθεί την κατάρτιση των ανέργων σε πράσινες δεξιότητες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια που καταβάλλει η Αρχή ώστε να περιορισθεί η ανεργία, η Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Νίκη Ματθαίου είπε πως η ΑνΑΔ προσφέρει μέσω των διαφόρων επιχειρήσεων κατάρτιση τόσο στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό που ήδη βρίσκεται σε θέσεις εργασίας.

Η Αρχή, με προγράμματα που περιέχουν νέες ιδέες και κατάρτιση σε νέα συστήματα εργασίας, συμβάλλει ώστε το ανθρώπινο δυναμικό, νεοεισερχόμενο και παλαιότερο, αποκτώντας νέες γνώσεις ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και να προσδίδει δυναμική στην εργασία του, είπε η κ. Ματθαίου εξηγώντας ότι διενεργείται έρευνα της αγοράς εργασίας και αφού εντοπιστούν οι τομείς στους οποίους η αγορά έχει περισσότερη ανάγκη καταρτίζουν και προσφέρουν ανάλογα προγράμματα.

Ο Διευθυντής της ΑνΑΔ Γεώργιος Οξινος ανέφερε πως η Αρχή έγκαιρα, από τις αρχές του 2009, είχε κάνει την εκτίμηση για αύξηση της ανεργίας και για αυτό το λόγο κατάρτισε σχέδιο πρόληψης – σχέδιο δράσης.

Πρόσθεσε πως το σχέδιο αναπτύχθηκε σε τρεις πυλώνες και εξήγησε ότι ο ένας πυλώνας, αυτός της πρόληψης, είχε στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να προληφθούν οι απολύσεις.

«Αυτή η προσπάθεια τα τελευταία δυόμισι χρόνια συνέβαλε ώστε να καταρτιστούν 2.500 άτομα», ανέφερε λέγοντας πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει ώστε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα στην ανεργία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Οξινος είπε ότι ο δεύτερος πυλώνας σχετιζόταν με την προώθηση δράσεων που αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους καθ’ αυτό άνεργους, με σκοπό να βοηθηθεί η επιστροφή κάποιων εξ αυτών στην απασχόληση.

Για αυτό το σκοπό, προωθήσαμε συγκεκριμένες δράσεις εκ των οποίων η μία αφορά αποκλειστικά τους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αναβαθμισμένα κριτήρια επιχορήγησης, εξήγησε.

Ο Διευθυντής της ΑνΑΔ είπε ότι «ξέραμε πως η Κύπρος παράγει πολύ επιστημονικό δυναμικό και εκ των πραγμάτων η ανεργία θα επηρέαζε αυτή τη σημαντική ομάδα του ανθρώπινου δυναμικού» και πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια «βοηθήσαμε γύρω στις 2.000 πτυχιούχους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, διαθέτοντας ποσό 16 εκατομμυρίων ευρώ».

Πρόσθετα, «προωθήσαμε, κάτω από τον τρίτο πυλώνα δράσεις για την απασχολησιμότητα των ανέργων. Θέλαμε να αξιοποιείται ο

Keywords
Τυχαία Θέματα