Το πακέτο μέτρων θα ολοκληρωθεί στη συνεδρία του Υπουργικού την Τετάρτη

21:23 1/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το πακέτο οικονομικών μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση σε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, αλλά και στην Τρόικα, θα ολοκληρωθεί σε νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που ορίσθηκε την Τετάρτη στις 20.30, ώστε τα μέτρα να παρουσιαστούν στα κόμματα την Παρασκευή στις 17.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού

Συμβουλίου τη Δευτέρα.

Ο κ. Στεφάνου απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα που έχουν ετοιμασθεί μέχρι τώρα για δεοντολογικούς – όπως είπε – λόγους, λέγοντας ότι θα επηρεαστεί η ζωή όλων και ως εκ τούτου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι θα συνεισφέρουν στην εξυγίανση της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών.

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα θα είναι κοντά στις εισηγήσεις της Τρόικας και εάν αυτά θα προστατεύουν τους χαμηλόμισθους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψην ζητήματα που θέτει η Τρόικα, αλλά πάντοτε μέσα από την πρόθεση να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ανέφερε ότι «το πακέτο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι καθορίζονται από τις αποφάσεις των δύο τελευταίων Συμβουλίων της ΕΕ (του Ιανουαρίου και του Ιουνίου) και έχουν να κάνουν με την εξυγίανση της οικονομίας, την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο των χρόνων στην κυπριακή οικονομία, τη στήριξη της ανάπτυξης και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους».
Συνεχίζοντας είπε ότι «αυτά διαμορφώθηκαν με βάση τις δυνατότητες του κράτους και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, στις οποίες λειτουργούμε».
«Όπως είπε και χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του προς το λαό, τα μέτρα θα έχουν κοινωνικό κόστος, αλλά θέλουμε όπως το κόστος αυτό να επιμεριστεί όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά, υπό την έννοια ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες του κάθε πολίτη να συνεισφέρει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και για τη στήριξη της πορείας εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας», συνέχισε ο Εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς εάν η αντιπρόταση της κυβέρνησης κυμαίνεται σε εξοικονομήσεις και έσοδα στο ύψος των 975 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία αναφέρεται η Τρόικα και με ποιο τρόπο θα εξευρεθεί το ένα δις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν θα υπεισέλθει στις λεπτομέρειες επειδή το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί και επειδή δεν είναι δεοντολογικά ορθό, όπως είπε, ενόψει της συζήτησης των μέτρων με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, να ανακοινώσει το περιεχόμενο του πακέτου.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε τα μέτρα με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους σε μια προσπάθεια να βρούμε κοινή συνισταμένη για τη διαπραγμάτευση που θα έχουμε με την Τρόικα», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι άξονες στους οποίους κινούνται τα μέτρα, «αποτελεί σαφές δείγμα της φιλοσοφίας που διακατέχει την Κυβέρνηση στη διαμόρφωση αυτού του προγράμματος».
Επα

Keywords
Τυχαία Θέματα