Την συνδρομή της ΕΕ για την ρύπανση στα κατεχόμενα ζήτησε ο ΔΗΣΥ

15:00 19/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την συνδρομή της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η οικολογική καταστροφή στα κατεχόμενα εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή της Καρπασίας, ζήτησε ο ΔΗΣΥ.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν στη Λευκωσία Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη με τον οποίο συζήτησε την προοπτική να εμπλακεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας ναυσιπλοΐας για παροχή τεχνικής στήριξης. Η Κομισιόν αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα και θα έχει απαντήσεις σύντομα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εκφράστηκαν

από το κόμμα του προβληματισμοί για την οικολογική καταστροφή , υποδεικνύοντας ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι απαράδεκτες διαχωριστικές γραμμές επί του εδάφους, «το οικοσύστημά μας δεν μπορεί καμιά γραμμή του Αττίλα να το διαχωρίσει και να το διχοτομήσει και με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε οικολογική καταστροφή να επηρεάζει το σύνολο του οικοσυστήματος».

Είπε μάλιστα ότι είμαστε χώρα της Ευρώπης και αυτά τα ζητήματα αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η παρέμβαση της ΕΕ θα στείλει πέρα από το μήνυμα πως νοιάζεται για το περιβάλλον και το οικοσύστημα, και το πολιτικό μήνυμα πως το έδαφος είναι θαλάσσια περιοχή που ανήκει στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως του αν το κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στις περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«‘Εχουμε υποδείξει στην συζήτηση πως υπάρχει ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας ναυσιπλοΐας, που θα εξεταστεί- και ευχαριστούμε για την πρόθεση να εξεταστεί-κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ή να εμπλακεί αυτός ο μηχανισμός για τεχνική στήριξη σε αυτό το ζήτημα που χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση, θα εξεταστεί αυτό το ζήτημα και θα έχουμε την απάντηση της Κομισιόν σύντομα», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί νομικά προς την εταιρεία στα κατεχόμενα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κυβέρνηση έδρασε με πάρα πολύ υπεύθυνο τρόπο και σε συνεργασία με τα ΗΕ και με άλλους θεσμούς για να στηρίξουμε την προσπάθεια για να μην επεκταθεί αυτή η οικολογική καταστροφή και να καθαρίσει η πετρελαιοκηλίδα το συντομότερο δυνατό.

Υπέδειξε ότι ζητήματα παρεμφερή είναι και λεπτά και αφορούν την Κυβέρνηση.

Σε παρατήρηση ότι ποσότητες κιτρινόπτερων τόνων αλιεύονται στα κατεχόμενα και εμποδίζονται από το να διακινηθούν προς τις ελεύθερες περιοχές ή και την Ελλάδα και αν αυτό το ζήτημα τέθηκε στην συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε αρνητικά , λέγοντας ότι «είναι κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε τις προσεχείς μέρες».

Είπε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν με λεπτομέρεια ζητήματα που αφορούν την ρύπανση, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ο χρηματοδοτικός κανονισμός της ΕΕ για συγκεκριμένο κονδύλι και δράσεις στα κατεχόμενα και η πολιτική προσέγγιση του χρηματοδοτικού μηχανισμού ήταν για στήριξη δράσεων που θα βελτίωναν τις συνθήκες για την επανένωση του τόπου.

«’Όταν έμπαιναν οι διάφοροι όροι και κανονισμοί σε αυτό τον μηχανισμό, δεν πρόβλεψε κανένας τις πιθανές οικολογικές καταστροφές άρα είναι ένα ζήτημα που θεωρούμε –και θα μιλήσουμε με το ΥΠΕΞ-να συζητηθεί και να ζητηθεί από την ΕΕ να τροποποιηθεί αυτός ο κανονισμός, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι από αυτό το ταμείο κα για προστασία του οικοσυστήματος», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα