Τα επτά θαύματα …του νερού

15:37 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νερό αποτελεί κύριο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού (60% για τους ενήλικες και 75% για τα βρέφη). Συνεπώς, δεν μας ξεδιψάει, ενυδατώνει και καθαρίζει απλώς, αλλά κάνει μικρά «στιγμιαία» θαύματα σε καθημερινή βάση. .

Αντικαταστήστε τα διάφορα ροφήματα και αναψυκτικά, ακόμη και αυτά χωρίς θερμίδες, με νερό. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και επιτύχετε πληρότητα με μικρότερες ποσότητες φαγητού. Πίνοντας περισσότερο νερό βοηθά τον μεταβολισμό σας να παραμείνει ενεργός, ειδικά αν το ποτήρι σας περιέχει

και λίγο πάγο. Ο οργανισμός δαπανά ενέργεια για να φέρει το νερό στην σωστή θερμοκρασία, άρα καίτε λίγες περισσότερες θερμίδες κατά την διαδικασία.

Αν αισθάνεστε «κενοί» και εξαντλημένοι, ζωντανέψτε πίνοντας νερό. Η αφυδάτωση του οργανισμού δημιουργεί αίσθημα κόπωσης. Το νερό βοηθά το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα σας. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, η καρδιά σας επίσης δεν λειτουργεί σωστά καθώς καταβάλλει περισσότερο κόπο για να διοχετεύσει αίμα προς τα όργανα του σώματος.

Το 70% με 80% του εγκεφαλικού ιστού είναι νερό. Αν είστε αφυδατωμένοι, ο οργανισμός και ο εγκέφαλος σας ειδικότερα, βρίσκονται υπό πίεση. Αν αισθάνεστε δίψα, τότε έχετε ήδη αφυδατωθεί. Για να διατηρείτε λοιπόν χαμηλά τα επίπεδα του στρες, έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι νερό ή ένα μπουκαλάκι.

Το νερό βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών και ενώ «λιπαίνει» τις αρθρώσεις του σώματος. Όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, μπορεί να γυμναστείτε για περισσότερη ώρα και σε μεγαλύτερη ένταση, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερη μυϊκή ενδυνάμωση.

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες γίνονται βαθύτερες όταν είστε αφυδατωμένοι. Το νερό είναι το καλλυντικό της φύσης. Η κατανάλωση νερού ενυδατώνει τα κύτταρα του δέρματος και τα βοηθά να πολλαπλασιαστούν, κάνοντας το πρόσωπό σας να φαίνεται νεότερο. Επίσης το νερό «ξεπλένει» τις ακαθαρσίες και βελτιώνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος, αφήνοντας το πρόσωπό σας καθαρό και λαμπερό.

Μαζί με τις φυτικές ίνες, το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το νερό βοηθά στην διάλυση των «απορριμμάτων» και στην κάθοδό τους στον πεπτικό σωλήνα. Αν όμως είστε αφυδατωμένοι, το σώμα απορροφά όλο το διαθέσιμο νερό, αφήνοντάς το έντερό σας ξηρό και δυσκολεύοντας την αποβολή των κοπράνων.

Τα περιστατικά επώδυνων νεφρικών λίθων αυξάνονται δραματικά επειδή οι άνθρωποι (περιλαμβανομένων και των παιδιών) δεν πίνουν αρκετό νερό. Το νερό διαλύει τα άλατα και τα ιχνοστοιχεία στα ούρα, τα οποία σχηματίζουν τους στερεούς κρυστάλλους, γνωστούς και ως νεφρικούς λίθους. Αυτοί δεν μπορούν να σχηματιστούν όταν τα ούρα είναι πολλά και αραιά, έτσι λοιπόν πίνοντας νερό μειώνεται και τον κίνδυνο της νεφρολιθίασης.

Γενικά οι γιατροί συστήνουν να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Όμως μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο νερό, αν γυμνάζεστε ή ιδρώνετε πολύ. Επίσης μπορεί να χρειάζεστε λιγότερο νερό αν καταναλώνετε συχνά και άλλα υγρά (όπως ροφήματα, αναψ

Keywords
Τυχαία Θέματα