Συνεχίστηκε η διαδικασία της υπόθεσης φόνου του Α. Χατζηκωστή με τρεις μάρτυρες υπεράσπισης

16:24 25/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τρεις μάρτυρες υπεράσπισης συνεχίστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, κατέθεσε η Εργαστηριακή Αιματολόγος – Χημικός Σούλα Θεοδώρου, από την οποία ο δικηγόρος του 4ου κατηγορούμενου Γρηγόρη Ξενοφώντος, Ρόβέρτος Βραχίμης, ζήτησε να πάρει δείγμα γενετικού υλικού από τον πελάτη του, στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο η κ. Θεοδώρου, το δείγμα

λήφθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, όπου κρατείται ο 4ος κατηγορούμενος, με βάση το πρωτόκολλο δειγματοληψίας, το οποίο ακολουθούν όλοι οι εργαστηριακοί στον κόσμο.
Όπως εξήγησε στο δικαστήριο η μάρτυρας, αυτός που καθορίζει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι γνώση του ατόμου, που κάνει τη δειγματοληψία.

Η μάρτυρας υπεράσπισης είπε πως κατά τη δειγματοληψία πήρε πρώτα παρειακό επίχρισμα από το στόμα του Γρηγόρη Ξενοφώντος και στη συνέχεια του φόρεσε ένα κράνος, το οποίο έμεινε στο κεφάλι του για 15 λεπτά και μετά το αφαίρεσε.
Αναφερόμενη στα βήματα που ακολούθησε, με βάση το πρωτόκολλο δειγματοληψίας, η μάρτυρας είπε ότι πρώτα αποστείρωσε το τραπέζι, στο οποίο τοποθετήθηκε το κράνος, ενώ ακολούθως πήρε παρειακό επίχρισμα από το στόμα του 4ου κατηγορούμενου.
Στη συνέχεια, ανέφερε, φόρεσε το κράνος στον Ξενοφώντος και του ζήτησε όπως κατά τη διάρκεια που θα το φορούσε να μην έβηχε, ούτε να φταρνιζόταν. Εξήγησε πως ήθελε να πάρει γενετικό υλικό μόνο από την αναπνοή του 4ου κατηγορούμενου.
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας φορούσε γάντια τόσο η ίδια, όσο και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Επίσης, είπε ότι ο χρόνος των 15 λεπτών ήταν αρκετός, για να μεταφερθεί αρκετό γενετικό υλικό με την αναπνοή στο κράνος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι με βάση το πρωτόκολλο δειγματοληψίας, για να μπορεί να ανιχνευτεί γενετικό υλικό συνιστάται ο χρόνος των 15 λεπτών.

Ερωτηθείσα από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής, Έλενα Κλεόπα, αν έχει προβεί και άλλες φορές σε τέτοιες δειγματοληψίες, η μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι το έχει κάνει πολλές φορές.

Ανέφερε ακόμα ότι ακολούθησαν οι εξετάσεις του κράνους στο ιδιωτικό της εργαστήριο και με την ολοκλήρωση τους το τοποθέτησε σε ειδική σακούλα του εργαστηρίου, το σφράγισε και το παρέδωσε στο γραφείο του κ. Βραχίμη μέχρι σήμερα, που της το έδωσαν πίσω, για λόγους κατάθεσης.

Η κ. Κλεόπα υπέβαλε στη μάρτυρα ότι η αναπνοή από μόνη της δεν αφήνει γενετικό υλικό σε ένα αντικείμενο, αιτιολογώντας την υποβολή της στο ότι υπάρχουν καλοί και κακοί δότες κατά τους γενετιστές.
Η κ. Θεοδώρου είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει στην υποβολή, αφού δεν είναι γενετιστής.

Επίσης, η κ. Κλεόπα υπέβαλε στη μάρτυρα ότι δεν τήρησε πιστά το πρωτόκολλο δειγματοληψίας, αφού πριν την δειγματοληψία δεν είχε προβεί στην αποστείρωση του κράνους. Επιπλέον, της υπέβαλε ότι ο τρόπος που πήρε τα δείγμα δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και έκανε λόγο για επισφαλή τρόπο.

Η μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει μεταφερθεί στο κράνος γενετικό υλικό δικό της, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο έκανε τη δειγματοληψία είναι ο ίδιος με αυτόν που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, κατέθεσε ο μάρτυρας υπεράσπισης Γιώργος Κωνσταντίνου, Υπάλληλος του Κτηματολογίου.

Ακολούθως, κλήθηκε για κατάθεση η μάρτυρας υπεράσπισης Λητώ Δημητρίου, Κτηματολογικός Λειτουργός, η οποία ανέφερε ότι χρησιμοποιεί το Google Earth σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να το έχει συγκρίνει ποτέ με τα πραγματικά επίπεδα, όπως αυτά απεικονίζονται από επίσημες αεροφωτογραφίες, που διαθέτει το Τμήμα Κτηματολογίων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου ζήτησε από το δικαστήριο όπως εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Διευθυντή του Κτηματολογίου Αντρέα Σωκράτους, το οποίο ωστόσο να μην εκτελεστεί, αλλά να εκδοθεί για σκοπούς προσέλευσης και μαρτυρίας του, ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Σολομωνίδης ενέκρινε το αίτημα, εφιστώντας την προσοχή, ωστόσο, στο συνήγορο υπεράσπισης να μην εκτελεστεί και να ειδοποιηθεί ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, όπως παρευρίσκεται αύριο ενώπιον του δικαστηρίου, για σκοπούς μαρτυρίας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα