Σύγκρουση Βρετανίας-ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών

12:25 15/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ζήτημα περιορισμού των δικαιωμάτων πολιτών χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία έθεσε ξανά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στην περιφέρεια Ήστλι ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μην εκλαμβάνεται ως «μαλακός στόχος» για μετανάστες που θέλουν να «εκμεταλλευτούν» τα επιδόματα και τις υπηρεσίες του βρετανικού κράτους.

Οι δηλώσεις Κάμερον εντάσσονται στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει στη

Βρετανία με αφορμή την άρση στο τέλος του χρόνου των επταετών περιορισμών στην έλευση στην χώρα Ρουμάνων και Βουλγάρων πολιτών. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι υπολογισμοί της για τον αριθμό πολιτών από αυτές τις χώρες που αναμένει να αναζητήσουν εργασία στη Βρετανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώνει τους Ευρωπαίους μετανάστες να εγγράφονται για την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα, ώστε να αποτρέπονται οι λεγόμενοι «τουρίστες των επιδομάτων πρόνοιας». Ανάλογες συζητήσεις γίνονται στη Βρετανία από το 2004 και την τότε αθρόα εισροή στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών που εκτιμάται ότι επιβάρυνε σημαντικά το κράτος πρόνοιας.

Η επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ απάντησε στις τοποθετήσεις Κάμερον επισημαίνοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από την ντιρεκτίβα για την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών, ούτε να επιβάλλει μόνιμους περιορισμούς. «Τι θα γινόταν με το ένα εκατομμύριο Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ;», αναρωτήθηκε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα