Πλήρωση των πολιτικών δεσμεύσεων της Άγκυρας στην διαδικασία του κουρδικού ζητεί ο Πρόεδρος του BDP

16:35 20/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τουρκία, η οποία όμως θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε χθες σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντερμίτας.

.

«Δεν έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τη διαδικασία επίλυσης. Μόνο εκείνοι που την ξεκίνησαν μπορούν και να την σταματήσουν», σημείωσε λέγοντας ότι δεν υπήρξαν προβλήματα κατά την αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ,

αλλά η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί αν δεν απομακρυνθούν τα πολιτικά εμπόδια.

«Η διστακτικότητα που επιδεικνύεται σχετικά με την απελευθέρωση των φίλων μας που βρίσκονται υπό κράτηση δείχνει ότι η νοοτροπία δεν έχει ακόμα αλλάξει. Η κυβέρνηση χρειάζεται να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να απελευθερωθούν».

Ο κ. Ντεμίρτας δήλωσε ότι το BDP είναι ο βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας επίλυσης. «Δεν έχουμε πρόθεση να παραιτηθούμε της διαδικασίας». Στέλνει, είπε, προειδοποιητικά μηνύματα προς την κυβέρνηση και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να ετοιμάσει πακέτο μεταρρυθμίσεων με περίπου 20-25 άρθρα, τα οποία αφορούν τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τον νόμο για τον Τύπο, τον νόμο για το συναθροίζειν και συνεταιρίζειν, τον νόμο που διέπει τα πολιτικά κόμματα και τον ποινικό κώδικα.

Δεν υπήρξαν προβλήματα, σημείωσε, στις συνομιλίες Οτσαλάν – κρατικών επισήμων, ενώ επιβεβαίωσε ότι νέα αποστολή του BDP θα επισκεφτεί το Ιμραλί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

«Οι Κούρδοι χρειάζονται καθεστώς, θέλουν το δικαίωμα στη διακυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι απαιτήσεις των Κούρδων θα ικανοποιηθούν με ένα μοντέλο τύπου ομοσπονδίας ή αυτονομίας.

Η κυβέρνηση, κατά τον Ντεμίρτας, θα πρέπει να προστατεύσει τα πολιτιστικά δικαιώματα και να αναγνωρίσει το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν χρήση της μητρικής τους γλώσσας και να διατηρούν την ταυτότητά τους.

Από την άλλη μεριά, το ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ στο Καντόλ, Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος παρεμποδίζει τη διαδικασία επίλυσης. Σύμφωνα με τον Καραγιλάν, το κράτος καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μπλοκάρει τη διαδικασία και προετοιμάζεται για πόλεμο, ανησυχίες που μοιράζονται τόσο το BDP όσο και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Δεν απειλούμε κανέναν. Εκπληρώσαμε την υποχρέωσή μας για μια δημοκρατική διαδικασία επίλυσης. Το κράτος και η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι γεγονός ότι οι ένοπλες επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί αλλά δεν έχει γίνει τίποτα άλλο. Σοβαρά, τολμηρά και απτά βήματα θα πρέπει να ληφθούν πριν από τη καλοκαιρινή διακοπή του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Καραγιλάν.

Σύμφωνα με την Ακσιάμ, μέλη της αμερικανικής πρεσβείας, συναντήθηκαν πρόσφατα με τον αξιωματούχο του BDP, Χουσαμετίν Ζεντερλίογλου προκειμένου να συζητήσουν για τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού. Ο Ζεντερλίογλου εξέφρασε παράπονα ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς τον οδικό χάρτη για την επίλυση του κουρδικού. Το ΑΚΡ, είπε, μπορεί να μην είναι αρκετά δυνατό, ώστε να ξαναγράψει το Σύνταγμα, αλλά διαθέτει την δύναμη που χρειάζεται για να μεταρρυθμίσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να καταργήσει τα ειδικά δικαστήρια.

Στο μεταξύ η Σαμπάχ γράφει ότι δύο δημοσιογράφοι οι οποίοι κρατούνταν ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση KCK (δομή του ΡΚΚ στις πόλεις), απελευθερώθηκαν χθες. Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις αποφυλάκισης άλλων 22 υπόπτων, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα