Παιδική πλατυποδία και σκολίωση: Μύθοι, παραδοχές και αντιμετώπιση

15:35 5/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ένας μήνας αφιερωμένος στο παιδί. Επιστρέφουν οι οικογένειες από τις διακοπές και προετοιμάζουν τα νεαρά μέλη για την επόμενη σχολική τάξη, τον νέο αθλητικό σύλλογο, τη καινούργια αθλητική δραστηριότητα. Τμήμα της προετοιμασίας είναι πολλές φορές και η επίσκεψη στον ιατρό, είτε γιατί εθιμοτυπικά αφήνουμε ασήμαντα θέματα για μετά τις οικογενειακές διακοπές, είτε γιατί τότε οι γονείς βρίσκονται μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις και έτσι περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Εκεί είναι που παρατηρούν πράγματα όπως το περπάτημα, τη σωματική στάση του παιδιού,

τη κινητική συμπεριφορά του στο παιχνίδι με άλλα παιδιά κ.λπ. Και τότε γεννιόνται ερωτήσεις. Οι περισσότερο κοινές ερωτήσεις, που δύσκολα απαντώνται αξιόπιστα από μια μόνο ιατρική ειδικότητα είναι δύο: «έχει το παιδί πλατυποδία – περπατάει σωστά;» και «έχει το παιδί σκολίωση και τι κάνω για αυτό;».

Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να πληροφορήσει σε απλή γλώσσα για όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τα δύο σημαντικότερα θέματα που προβληματίζουν πολλούς γονείς αυτή τη περίοδο, την πλατυποδία και την σκολίωση. Παρακάτω ακολουθούν στατιστικά δεδομένα και ερευνητικές παραδοχές, οι οποίες συμπληρώνονται από προσωπικές κλινικές παρατηρήσεις και στο τέλος πληροφορούνται οι περισσότερο σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης.

Παιδική πλατυποδία. Διορθώνεται με την ενηλικίωση;

Το 85% των καυκάσιων πληθυσμών παρουσιάζουν πλατυποδία και το 10% κοιλοποδία, ενώ μόνο το 4-5% παρουσιάζει ιδανική ανατομική ευθυγράμμιση στο άκρο πόδι. Επίσης το 91% του πλυθησμού παρουσιάζει ανισοσκελία πάνω από 6 χιλιοστά, με τάση το μακρύτερο κάτω άκρο να είναι συνήθως το αριστερό**.

Τα παραπάνω ποσοστά δεν λένε κάτι ουσιαστικό από μόνα τους, αλλά το γεγονός οτι η πλατυποδία και η δομική ανισοσκελία παρουσιάζονται τόσο συχνά δεν θα πρέπει να οδηγεί τους επαγγελματίες υγείας και τους γονείς στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητα κάτι φυσιολογικό.

Αυτό διότι απο την ιατρική κοινότητα (παιδο-ορθοπαιδικοί, παιδάτροι) υποστηρίζεται…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα