Ο Όλι Ρεν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το κυπριακό πρόγραμμα

15:45 30/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την παροχή ισορροπημένων κινήτρων τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τη στρατηγική πτώχευσης, μέσα από την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας, καθώς και λύσεις για εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους σε βιώσιμους οφειλέτες, προτάσσει προκειμένου να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Μεταξύ άλλων, ο Όλι Ρεν

είπε ότι η τέταρτη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος που θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου θα επικεντρωθεί «στο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών και στη μείωση του πολύ υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα».

Ο Όλι Ρεν δήλωσε στο «Φ» ότι «οπωσδήποτε έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών και της ταλαιπωρίας που βιώνει σήμερα ο κυπριακός λαός», προσθέτοντας ότι «αναμένουμε την ανάπτυξη να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο, δίπλα σε έναν νέο υγιή και ορθά ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό τομέα».

Αναφερόμενος στην πορεία του κυπριακού προγράμματος, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί και οι περιορισμοί κεφαλαίων σταδιακά χαλαρώνουν, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των κυπριακών αρχών». Αυτό αποτελεί «φόρο τιμής στη σοβαρότητα των κυπριακών αρχών και στην ανθεκτικότητα του κυπριακού λαού».

Κληθείς να σχολιάσει ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών καθώς στην περίπτωση της Ουκρανίας, μη χωράς μέλος της, ενέκρινε χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 11 δις. με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς κούρεμα καταθέσεων, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου επιβλήθηκαν απάνθρωποι όροι, ο Όλι Ρεν υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αποφεύγονται οι «απλουστευμένες συγκρίσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση για κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν και ότι η συμφωνία εκείνης της νύχτας ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων που έλαβαν χώρα στο Γιούρογκρουπ.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε, τέλος, ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός «θα διασφαλίσει ισχυρή και αξιόπιστη εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης μέχρι το Νοέμβριο του 2014» και ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης σημαίνει ότι «πλέον αποκτούμε ένα σύστημα για περιορισμό των κινδύνων των συστημικών τραπεζών, που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα