Νέα μείωση της κρατικής χορηγίας οδηγεί Δήμους σε κλείσιμο, λέει η Ένωση Δήμων

19:37 18/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για νέα μείωση της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους της τάξης του 11% μέχρι το 2014 θα οδηγήσει αριθμό δήμων σε αναγκαστικό κλείσιμο, δηλώνει η Ένωση Δήμων, η Γενική Συνέλευση της οποίας αποφάσισε τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένων θέσεων που θα υποβληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων, τα πορίσματα της συνέλευσης που συνήλθε σήμερα συνοψίζονται σε πέντε σημεία.

Όπως αναφέρεται, η δέσμευση

του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν ευνοεί συγχωνεύσεις Δήμων αλλά συγχωνεύσεις υπηρεσιών, ουσιαστικά εξουδετερώνεται από την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση της Κρατικής Χορηγίας προς τους Δήμους για το 2014, μέχρι και 11%, αφού αυτό θα οδηγήσει αριθμό Δήμων σε αναγκαστικό κλείσιμο.

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι οι χορηγίες προς τους Δήμους έχουν ήδη μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 33%, προσθέτοντας ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούν δικαιότερη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και ίση μεταχείριση, συγκρίνοντας τις μειώσεις όλων των προϋπολογισμών.

Δεύτερον, οι Δήμοι έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα μείωσης των λειτουργικών τους δαπανών. Γι’ αυτό απαιτούν όπως, πριν μειωθούν περαιτέρω κονδύλια προς τους Δήμους, διερευνηθούν προσπάθειες ανάλογης μείωσης των λειτουργικών εξόδων των υπουργείων, ενώ η συνέλευση τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της μείωσης των λειτουργικών εξόδων, όχι όμως σε βάρος των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.

Τρίτον, αποφασίστηκε όπως το έγγραφο που υπέβαλαν στη Γενική Συνέλευση από κοινού οι Δήμοι της Μείζονος Λευκωσίας χρησιμοποιηθεί ως βάση για διαμόρφωση θέση της Ένωσης Δήμων. Το έγγραφο θα λάβει την τελική του μορφή κατόπιν διαβούλευσης και με τους υπόλοιπους Δήμους. Επίσης έγινε αποδεκτή η εισήγηση για διαπραγμάτευση για ανάθεση σε Ιταλούς εμπειρογνώμονες συγκεκριμένης τεχνοοικονομικής μελέτης που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα καταδείξει τρόπους αποτελεσματικής λειτουργίας των Δήμων και εξοικονομήσεων.

Το τέταρτο σημείο αφορά την προσήλωση των Δήμων στην ανάγκη της αποκέντρωσης εξουσιών καθώς και της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, ως βασικών στοιχείων της μεταρρύθμισης βάσει των αρχών της επικουρικότητας και της εγγύτητας και εκφράστηκαν επιφυλάξεις όσον αφορά τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αποφασίσθηκε όπως ζητηθούν διευκρινίσεις και επεξηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις αρμοδιότητες και εξουσίες του σε σχέση με τους Δήμους καθώς και σχετική μελέτη βιωσιμότητας όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της προτεινόμενης δομής.

Τέλος σημειώνεται ότι έγινε επίσης αναφορά ότι σε οποιοδήποτε σχέδιο μεταρρύθμισης θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το θέμα των Κοινοτήτων αφού δεν θα ήταν δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς την εμπλοκή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα