Ν. Παπαδόπουλος: Ο Πρόεδρος παραπλάνησε το λαό

14:28 13/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή την χθεσινή του ανάλυση για το κοινό ανακοινωθέν άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος έδωσε ερμηνείες για εσωτερική κατανάλωση, προσπάθησε να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για μια κακή συμφωνία και ενώ είχε μια πολύ καλή ευκαιρία για να ενημερώσει τον λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας, προτίμησε να τον παραπλανήσει.

Σε δηλώσεις το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος,

ο κ. Παπαδόπουλος διαφώνησε με την τοποθέτηση για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγοντας ότι η συμφωνία παραπέμπει σε διάλυση της ΚΔ και παρθενογένεση.

Είπε ότι είναι εμφανές πως με τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ερογλου , δεν ξεκαθάρισε η βάση των διαπραγματεύσεων, ή αν ξεκαθάρισε, ξεκαθάρισε εναντίον μας, προσθέτοντας ότι οι «γενναιόδωρες προσφορές Χριστόφια κατοχυρώνονται» ενώ ο ΠτΔ είχε δεσμευτεί στο ΔΗΚΟ και το λαό ότι θα τις αποσύρει.
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συνιστά παραπλάνηση ο ισχυρισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία «η υπάρχουσα κατάσταση, το στάτους κβο δηλαδή, θεωρείται και από τους δύο ηγέτες απαράδεχτη, δηλαδή, μεταξύ άλλων, απαράδεχτη κρίνεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, η συνεχιζόμενη διαίρεση της πατρίδας μας, η παράνομη αξιοποίηση των Ε/κ περιουσιών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, ο εποικισμός, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, η ανάγκη που εξωθεί τους Ελληνοκύπριους να ξεπουλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, η αποξένωση του κυπριακού ελληνισμού από τις πατρογονικές τους εστίες και η εν τη ουσία παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δυστυχώς η συμφωνία αναφέρει μόνο ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεχτο και η παράταση του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», προσθέτοντας ότι όλα όσα διάβασε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι μεν θέσεις της πλευράς μας αλλά, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία».

Χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι η ερμηνεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, «αντικρούεται και από τον ίδιο το νομικό σύμβουλό του, κ. Crawford, ο οποίος στην παράγραφο 4 της γνωμάτευσής του, ημερομηνίας 7/2/2014, θεωρεί ότι το απαράδεκτο του status quo συνίσταται στη μη εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στην Κυβέρνηση».

Επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι συνιστά παραπλάνηση «ο ισχυρισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι στη Συμφωνία διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τη μετεξελιγμένη πλέον μορφή της».

«Το κείμενο της Συμφωνίας δεν περιλαμβάνει πουθενά αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία ούτε αναφορά σε συνέχιση της», συνέχισε.

Σε παρατήρηση ότι για το θέμα της μετεξέλιξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια για ενωμένη Κύπρο ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ και ότι δεν θα χρειαστεί ξανά αίτηση για να καταστεί μέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε ότι «ξεκάθαρα δεν υπάρχει αναφορά στην ΚΔ σε αυτή τη συμφωνία, δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στην συνέχιση της ΚΔ».

«Ο ΠτΔ είπε ότι και η συνέχιση της ΚΔ και ότι θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και των ΗΕ υπονοείται, εμείς δηλαδή για να πετύχουμε τις δικές μας επιδιώξεις, πρέπει να τεντώσουμε , να τραβήξουμε τις ερμηνείες του κειμένου ενώ αντίθετα οι Τ/κ παίρνουν αυτά που επιδίωκαν με το κείμενο της συμφωνίας», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι παραπλανητικές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μοναδικό στόχο είχαν τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων για μια κακή Συμφωνία».

Αναφέρθηκε ακόμη στις χθεσινές δηλώσεις Έρογλου, που αποδεικνύουν, όπως είπε, « ότι δεν έχει σημασία ποιες ερμηνείες δίνονται για εσωτερική κατανάλωση στην πλευρά μας αλλά ποια κεκτημένα θεωρούν οι Τουρκοκύπριοι ότι αποκτούν με τη συγκεκριμένη Συμφωνία».

Ο κ. Έρογλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ισχυρίστηκε ότι «τα κρατίδια που θα ιδρυθούν θα είναι κυρίαρχα και αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα είναι ένα και αδιαίρετο το Κράτος…», ότι «…το εδαφικό δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια».

Επίσης, πρόσθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο κ. Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν».

«Είναι δηλαδή εμφανές ότι με τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, δεν ξεκαθάρισε η βάση των διαπραγματεύσεων, ή, αν ξεκαθάρισε, ξεκαθάρισε εναντίον μας, ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε στον κυπριακό λαό και στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι θα αποσύρει τις ‘γενναιόδωρες προσφορές’ του κ. Χριστόφια, όμως με αυτή τη Συμφωνία οι ‘γενναιόδωρες προσφορές’ Χριστόφια κατοχυρώνονται, δεσμεύτηκε να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά του κράτους μας, όμως αυτή η συμφωνία παραπέμπει σε διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ‘παρθενογένεση’», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

« Επαναλαμβάνουμε ότι, με την υπογραφή του κ. Αναστασιάδη η τουρκική πλευρά πέτυχε τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους, αντιθέτως, η πλευρά μας προσδοκεί να πάρει κάτι στο μέλλον και μάλιστα εν μέσω πολυσέλιδων και ποικίλων διαφορετικών ερμηνειών, ερμηνειών, όχι μιας απλής κοινής δήλωσης – όπως υποστήριζε μέχρι προχτές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – αλλά μιας Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου, όπως επιτέλους παραδέχτηκε χτες ότι είναι, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμη ότι αναφορικά με όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για σημάδια καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας, «οφείλουμε απλώς να ενημερώσουμε πως το τουρκικό σκάφος Barbaros, ανήμερα και την επομένη της επικύρωσης της Συμφωνίας Αναστασιάδη – Έρογλου, αρμένιζε στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Keywords
Τυχαία Θέματα