Κατάργηση δασμών και ποσοστώσεων επί των εισαγωγών από χώρες της Καραϊβικής

21:54 10/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε σήμερα το απόγευμα τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των κρατών της Καραϊβικής και της ΕΕ και των κρατών – μελών της, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση όλων των δασμών και τις ποσοστώσεις επί των εισαγωγών από χώρες της Καραϊβικής και την απελευθέρωση της αγοράς για επιχειρήσεις και επαγγελματίες των χωρών αυτών.

Υπέρ της ψήφισης του σχετικού νόμου τάχθηκαν 25 Βουλευτές από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ

και Συμμαχία Πολιτών, καταψήφισαν 18 Βουλευτές του ΑΚΕΛ και 6 Βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών τήρησαν αποχή. Απουσίαζαν κατά την ψηφοφορία το ΕΥΡΩΚΟ και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Η Συμφωνία αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά έξι Συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης για τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις έξι περιφερειακές οντότητες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των περιοχών αυτών με την ΕΕ.

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικών, η Συμφωνία αυτή αποβλέπει στη μείωση και εξάλειψη της φτώχειας, στην υποβοήθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, της οικονομικής συνεργασίας και της καλής διακυβέρνησης, στη σύνδεση της περιοχής χωρών της Καραϊβικής με την παγκόσμια οικονομία, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των επενδύσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη γενικότερη σύσφιγξη των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες αυτές.

Για την υλοποίηση της Συμφωνίας προβλέπεται η διάθεση χρηματικής βοήθειας 165 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης για την περίοδο 2008 – 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα