Η Ρωσία επαναπάτρισε όλο το στρατιωτικό της προσωπικό από τη Συρία

21:47 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ρωσία επαναπάτρισε από τη Συρία όλο το στρατιωτικό προσωπικό της, το οποίο εργαζόταν ως τώρα στο λιμάνι της Ταρτούς, εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα, υποστηρίζει μια στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται σήμερα η ρωσική εφημερίδα “Βεντομόστι”.

Σύμφωνα με μια πηγή στους κόλπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, κανένας στρατιωτικός ή μέλος του πολιτικού προσωπικού που εργάζεται για το Υπουργείο δεν βρίσκεται πλέον στην Ταρτούς.

Η πηγή αυτή διευκρίνισε πως αποφασίσθηκε

να απομακρυνθεί το προσωπικό για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 100.000 νεκρούς από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε ήδη κάνει δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε μια συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα “Αλ Χάγιατ” που εκδίδεται στο Λονδίνο.

“Σήμερα δεν υπάρχει πλέον κανένα μέλος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στη Συρία”, είχε δηλώσει. “Στην Ταρτούς ουδέποτε είχαμε βάση. Πρόκειται για ένα σημείο τεχνικής υποστήριξης για τη συντήρηση των πλοίων που πλέουν στη Μεσόγειο”, είχε διευκρινίσει.

Η βάση της Ταρτούς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 220 χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού, δημιουργήθηκε βάσει μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 1971, την εποχή της ΕΣΣΔ. Είναι εξοπλισμένη με στρατώνες, αποθήκες, πλωτές αποβάθρες και ένα πλοίο για την πραγματοποίηση των επισκευών, σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τη μικρή σημασία του σε στρατιωτικό επίπεδο, το λιμάνι της Ταρτούς θεωρείται από πολλούς αναλυτές σύμβολο της επιρροής που διατηρεί η Μόσχα στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία είναι ο κύριος υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος, στο οποίο προμηθεύει όπλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα