Η ΕΕ εναποθέτει τις ελπίδες της στην Ερευνα και Καινοτομία

16:13 23/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ελπίδες στην έρευνα και την καινοτομία εναποθέτει η ΕΕ για να μπορέσει να επιστρέψει σε μια πορεία ανάπτυξης, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ, είναι δύο πολύ προχωρημένες χώρες σε ό,τι αφορά την καινοτομία, με την ΕΕ να υστερεί στον τομέα αυτό. Για το 2013 η ΕΕ έχει δεσμεύσει περίπου 8,1 δισ. ευρώ χρηματοδότηση ερευνητικών έργων παγκόσμιου

επιπέδου.

Ερευνητικές ομάδες από την ΕΕ και αλλού μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης των ερευνητικών τους έργων σε διάφορους τομείς, όπως βελτίωση της υγείας (έρευνα για τα βακτήρια που αντέχουν στα φάρμακα και για τις ασθένειες του εγκεφάλου), θαλάσσιοι πόροι (ανακάλυψη νέων ειδών, εφαρμογές βιοτεχνολογίας, τεχνολογίες αισθητήρων, τεχνικές βιώσιμης διαχείρισης), έξυπνες πόλεις (ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών μεταφορών, κτηρίων και κέντρων δεδομένων, μείωση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον), και εφοδιασμός σε πρώτες ύλες (υποκατάστατα κρίσιμων μετάλλων, καλύτερες τεχνικές ανάκτησης αποβλήτων, ανακύκλωση, αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πρώτων υλών).

Άλλες έρευνες μπορεί να αφορούν την ασφαλή και καθαρή ενέργεια (φθηνότερες και αποτελεσματικότερες τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας, νέα γενιά φωτοβολταϊκών, ανεμογεννήτριες, βιοενέργεια και βιοκαύσιμα, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, έξυπνα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας), τη διαχείριση του ύδατος (βελτίωση της ποιότητας, επεξεργασία τροφίμων με αποδοτική χρήση νερού και ενέργειας, αισθητήρες νανοτεχνολογίας για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος), τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας (επέκταση της χρήσης των νεφελοειδών υπολογιστικών συστημάτων, δίκτυα ειδικών σε νευροεπιστήμες και νευρορομποτική) και την υποστήριξη των ερευνητών (βοήθεια προς νέους ερευνητές, διασυνοριακή συνεργασία, συνεργασία έμπειρων ομάδων σε πρωτοποριακή έρευνα, εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας).

Από το συνολικό ποσό, θα διατεθούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε έργα στα οποία συμμετέχουν μικρές επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν αυτές να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι μικρές επιχειρήσεις ευθύνονται για το 85% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην ΕΕ το διάστημα 2002-2010.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα θα ακολουθήσουν και άλλες προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης. Θα πρόκειται για τον τελευταίο γύρο επιχορηγήσεων που θα διατεθούν στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 55 δισ. ευρώ της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της έρευνας το διάστημα 2007-2013. Τα κονδύλια αυτά έχουν στηρίξει 19.000 ερευνητικά έργα και περίπου 55.000 ερευνητές.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας, Horizon 2020, προβλέπουν επενδύσεις ύψους 80 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα