Φυλακή για ριψοκίνδυνους τραπεζίτες ζητά βρετανική κοινοβουλευτική Επιτροπή

12:07 19/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένα νέο ποινικό αδίκημα που θα τιμωρεί με φυλάκιση κορυφαίους τραπεζίτες που επιδεικνύουν «επιπόλαιη κακή συμπεριφορά», ενώ διοικούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι η πρόταση που ξεχωρίζει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε προς υιοθέτηση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τραπεζικών Κανόνων στη Βρετανία.

Η Επιτροπή συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν πέρυσι, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού Libor. Η υπόθεση είχε προκαλέσει την επιβολή προστίμου 290 εκατομμυρίων λιρών στην τράπεζα Barclays.

Το πόρισμα της έρευνας της Επιτροπής αναφέρει ότι όλοι οι τομείς του βρετανικού τραπεζικού συστήματος απαιτούν άμεσες αλλαγές. Επισημαίνεται δε η «βαθιά απώλεια εμπιστοσύνης» που απαιτεί μέτρα για την αποκατάσταση της φήμης των τραπεζών.

Η 533 σελίδων τελική έκθεση, με τίτλο «Αλλάζοντας το τραπεζικό σύστημα για τα καλά», επικρίνει σφοδρά το ελλιπές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε κορυφαίους τραπεζίτες ως άτομα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής των Συντηρητικών Άντριου Τάιρι, δήλωσε ότι οι ανώτεροι τραπεζίτες κρύβονται πίσω από ένα τείχος προστασίας από τις ευθύνες τους, προσθέτοντας ότι κυβερνήσεις και ρυθμιστικές Αρχές φέρουν επίσης ευθύνη για την πτώση του επιπέδου ελέγχου των τραπεζών.

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του 82% της κρατικοποιημένης Royal Bank of Scotland δεν αποδίδει. Προτείνεται η εξέταση άλλων επιλογών, όπως ο πιθανός διαχωρισμός της τράπεζας.

Στα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνεται και το δικαίωμα των εποπτικών Αρχών να αναστέλλουν την καταβολή μισθών και συντάξεων διοικητικών στελεχών τραπεζών που χρήζουν διάσωσης από τους φορολογούμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα