Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/1/2014

10:47 22/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι κηδείες των τριών θυμάτων του τραγικού τροχαίου που συνέβη προχθές κοντά στον Άγιο Βασίλειο επισκιάζουν την υπόλοιπη ειδησεογραφία στον τ/κ Τύπο. Με αφορμή αυτό, παρατίθενται δηλώσεις πολιτικών και ειδικών για το θέμα. Οι κηδείες των δύο από τις τρεις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους έγιναν χθες ενώ για την κηδεία της τρίτης αναμένεται η άφιξη της αδερφής της από το εξωτερικό όπου διαμένει.

Αναφορά γίνεται σε δύο νέα

τροχαία, το έναν εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο, σε νέα προσπάθεια διοχέτευσης παράνομων μπαχαρικών αυτή τη φορά στα κατεχόμενα, στις δηλώσεις Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στη διακοπή ρεύματος και σήματος ιδιωτικών καναλιών και ραδιοφώνων κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Δεν υπάρχουν κάμερες ούτε στο νότο», γράφει ότι το 2013 στο «νότο» έχασαν τη ζωή τους 44 άτομα σε τροχαία δυστυχήματα ενώ στο «βορρά» που επισήμως ο πληθυσμός είναι τρεις φορές μικρότερος τα θύματα τροχαίων ήταν 49. Σε σύγκριση, προσθέτει, με το «νότο», οι κάμερες για τον εντοπισμό της υπερβολικής ταχύτητας στο «βορρά» φάνηκε ότι δεν έκαναν καμιά δουλειά. Σχολιάζει δε ότι αν δει κανείς τις δηλώσεις που έγιναν χθες για το δυστύχημα, φαίνεται ότι μετά τον τραγικό θάνατο των τριών καθηγητριών, «δεν βάλαμε μυαλό». Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τους δηλητηριασμένους χουρμάδες, μπαχαρικά μάρκας Τουζότ (Tuzot) τα οποία ήταν παράνομα, προσπάθησαν να διοχετευτούν στην αγορά.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τι περιμένουμε ακόμα;», γράφει ότι τα τροχαία έχουν πλέον καταντήσει ένα τραύμα για την κοινωνία και παροτρύνει τις ομάδες των πολιτών να δείξουν την αντίδρασή τους. Αναφέρει ότι χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρότρυναν τους πολίτες αύριο στις 6 το απόγευμα που λήγει το ωράριο εργασίας όλα τα αυτοκίνητα στα κατεχόμενα να ακινητοποιηθούν όπου θα βρίσκονται και οι οδηγοί ν’ αρχίσουν να περπατούν. Το φοβερό τροχαίο, προσθέτει, έγινε χθες το κύριο θέμα στην πολιτική ατζέντα με τον Ντερβίς Έρογλου να δηλώνει ότι δεν μπορεί να περάσει, λέγοντας απλά ότι ήταν η μοίρα τους. Αλλού αναφέρεται σε υπόθεση σύλληψης πέντε υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών στην Αμμόχωστο και συγκεκριμένα ηρωίνης που η αξία της στην αγορά φτάνει, όπως σημειώνεται, τις 160.000 ΤΛ (53,3 χιλιάδες ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ο δρόμος του θανάτου», δημοσιεύει φωτογραφία του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Μόρφου και γράφει ότι εκεί σημειώθηκαν οι πιο πολλοί θάνατοι και η διαδρομή στην οποία έχασαν τη ζωή τους οι τρεις γυναίκες δεν μπόρεσε εδώ και χρόνια να γίνει ασφαλής δρόμος. Προσθέτει ότι στο δρόμο αυτό δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, ούτε ασφαλή διαχωριστικά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες σημειώθηκαν άλλα δύο τροχαία, το ένα στο Τρίκωμο όπου δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 21χρονος, οδηγός του ενός, και στο άλλο στο Πραστειό, επίσης σε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων, τραυματίστηκαν δύο άτομα. Αλλού γράφει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» κατέβασε τους διακόπτες σε αυτούς που χρωστούν δεκάδες χιλιάδες για το ρεύμα και χθες η ιστοσελίδα του παράνομου Μπαϊράκ όπως και οι ιδιωτικοί ραδιο-τηλεοπτικοί σταθμοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν υπάρχει ασφάλεια δρόμων», και αναφέρεται σε δηλώσεις εκπροσώπων συνδέσμων τροχαίας οι οποίοι έθεσαν θέματα υποδομών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός δρόμων, φωτισμός και επαρκής διαχωρισμός των κατευθύνσεων. Αλλού γράφει ότι ο πιο πονεμένος αποχαιρετισμός ήταν χτες για την 34χρονη Αϊσέ Τζιαντεμίρ που κηδεύτηκε στην Αμμόχωστο και την 24χρονη Ομγκέ Κοζάκ που κηδεύτηκε στην Λευκωσία, τα δύο από τα τρία θύματα του προχθεσινού τροχαίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες την επιθυμία της τουρκικής πλευράς για λύση και την αποφασιστικότητα του για θετικά βήματα στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τρομερό», γράφει ότι τα απομεινάρια του φονικού τροχαίου προκαλούν φόβο, προσθέτοντας ότι η «αστυνομική διεύθυνση» Λευκωσίας συνεχίζει τις έρευνες και οι σχετικές ομάδες μετέβησαν χθες στον τόπο του δυστυχήματος. Αλλού γράφει ότι θα τεθεί σήμερα εκτός υπηρεσίες ο υπάλληλος του «πρωτοκολλητείου εταιρειών» που υποτίθεται ότι έπραξε λάθος και άρχισε η πληρωμή των αποζημιώσεων προς τους εργαζομένων των πρώην «τ/κ αερογραμμών», τρία χρόνια μετά την πτώχευση της εταιρείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες διακόπηκε η παροχή ρεύματος στο σταθμό αναμετάδοσης του παράνομου Μπαϊράκ, με αποτέλεσμα πολλοί ραδιο-τηλεοπτικοί σταθμοί που εξυπηρετούνταν από αυτόν να μην μπορούν να εκπέμψουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα