Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 12/5/2013

10:02 12/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Κύπρου σε σχέση και την προσπάθεια διάσωσης της τράπεζας αλλά και τον αναμενόμενο διορισμό διευθύνοντος συμβούλου, η ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές με το επόμενο διάταγμα του ΥΠΟΙΚ, και η πρόταση που φαίνεται να έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση από ισραηλινή κοινοπραξία

σε σχέση με παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από φυσικό αέριο είναι τα θέματα που πρωτοστατούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Υπό τον τίτλο «Τοπίο στην ομίχλη το τραπεζικό σύστημα» η «Αλήθεια» κάνει λόγο για στόχους που τίθενται και δεν υλοποιούνται και χρονοδιαγράμματα που παρέρχονται χωρίς αποτέλεσμα, και που δημιουργούν σκηνικό αβεβαιότητας για την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού η «Αλήθεια» γράφει ότι ουδείς αναμένεται να εντυπωσιαστεί από το περιεχόμενο της έκθεσης η οποία κατατίθεται στο αυριανό Γιούρογκρουπ διότι απλούστατα δεν υπάρχει τίποτε το εντυπωσιακό. Σε τρίτο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του ΥΠΑΜ Φώτη Φωτίου ο οποίος ανέφερε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς.

Υπό τον τίτλο «Με κομμένη ανάσα για την Τράπεζα Κύπρου « η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για την Κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ, αποτελεί η προσπάθεια οριστικής διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου, καθώς, από την έκβαση του αγώνα επιβίωσης που δίνει, θα κριθεί το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας της χώρας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν συμφώνησε ακόμη η Ρωσία για την επιμήκυνση του δανείου ενώ σε τρίτο της θέμα αναφέρει ότι αυξήθηκαν τα ανείσπρακτα εντάλματα τα οποία και ανήλθαν στις 170 χιλιάδες από 160 χιλιάδες που ήταν πέρσι και το αντίστοιχο ποσό να φτάνει τα 150 εκατομμύρια από 135 που ήταν πέρσι.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Διάταγμα με σοβαρές χαλαρώσεις» αναφέρει στο κύριο του θέμα πως ουσιαστικές χαλαρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές θα αποφασιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα που αρχές της εβδομάδας θα διαβουλευτούν το σχέδιο του 12ου διατάγματος το οποίο πρέπει να εκδοθεί πριν από την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και οι εν δυνάμει μεσολαβητές θα επιδιώξουν μια ταχεία διαδικασία στο Κυπριακό με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε διάστημα τριών μηνών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παρά τις αντιδράσεις του Ντάισελμπλουμ και της ΕΚΤ, η σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου θεωρείται εφικτή.

Υπό τον τίτλο «Γεωπολιτικές σκοπιμότητες» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι όπως επισημαίνει ο νέος Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας Στέφανος Στεφάνου , λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και του μεγέθους της η Κύπρος έγινε πειραματόζωο από κάποιους στην Ευρώπη αλλά και πως πίσω από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Κύπρο, κρύβονται πολιτικές θέσεις που έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ρωσία δια του ΑΝ. ΥΠΟΙΚ της μιλά, σε σχέση με την επιμήκυνση του δανείου προς την Κύπρο, για αίτημα το οποίο η Μόσχα υποσχέθηκε να σκεφτεί και πως οποιεσδήποτε αλλαγές στους όρους του δανείου θα χρειαστούν την επικύρωση της ρωσικής Βουλής. Αλλού γράφει ότι σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το λιανεμπόριο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Πιο γρήγορα λεφτά από την ηλεκτρική ενέργεια παρά από το φυσικό αέριο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από σταθμούς που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο θα φέρει κέρδη πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου αλλά και πως η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της σχετική πρόταση από ισραηλινή κοινοπραξία την οποία και επεξεργάζεται. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε μια συνειδητή προσπάθεια να υψώσει το ηθικό της χώρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα βγει από τη δύσκολη κατάσταση και θα γίνει ξανά ένα περήφανο κράτος με αξιοπρέπεια. Σε άλλο θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι το ΓεΣΥ έχει πάρει το δρόμο του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Παιχνίδια εξουσίας για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε μάχη εξουσίας μεταξύ Προεδρικού και Κεντρικής Τράπεζας εξελίσσεται η διαδικασία για τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Κύπρου με κομβικό σημείο να αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι μεγάλοι μέτοχοι της τράπεζας είναι ξένοι που ζητούν τον διορισμό ξένου τραπεζίτη. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως η συγκράτηση της ύφεσης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει πλέον η Κυβέρνηση, σε διαφορετική περίπτωση ο εκτροχιασμό από τους στόχους του Μνημονίου θα καθιστά μονόδρομο τη λήψη επιπλέον μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλού γράφει πως ανακούφιση προκαλεί στη Λευκωσία η κατανόηση που φαίνεται να επέδειξαν οι ΗΠΑ στις ενστάσεις της Κυβέρνησης για διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάχη» υπό τον τίτλο «Δεν ξεπουλάμε πατρίδες» παρουσιάζει στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση ο οποίος μεταξύ άλλων αντιτίθεται στη διασύνδεση λύσης του Κυπριακού με την οικονομική βοήθεια που θα λάβει η Κύπρος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου από μεγαλύτερο βάθος μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και η παραγωγή, πώληση και διάθεση του εντός ενός έτους. Σε τρίτο της θέμα στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα