Εκπρ. Συντεχνιών CYTA: 80% ιδιωτικοποίηση στη Cyta, κριτική σε κυβέρνηση και Α. Νεοφύτου

13:55 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων είναι έτοιμο με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα 80% ιδιωτικοποίηση της Cyta, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος των συντεχνιών της Cyta Αλέκος Τρυφωνίδης, καλώντας την Κυβέρνηση να σταματήσει την πολυγλωσσία και την μυστικοπάθεια για το θέμα.

Αντιπροσωπείες των πέντε συντεχνιών της Cyta είχαν σήμερα συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΕΚ,

κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα και όπως ανέφεραν υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολλά σημεία.

Εκ μέρους των συντεχνιακών, ο Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει υπόψη του, το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων είναι έτοιμο με ένα «περίπου 80% ιδιωτικοποίηση της Cyta».

«Αυτή η μυστικοπάθεια και η μη συζήτηση του πλάνου με τους εργαζόμενους αποτελεί μεγάλο ολίσθημα της Κυβέρνησης και τίθεται ένα σοβαρό θέμα αξιοπιστίας από το ΔΗΚΟ. Τι θα κάνουν οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ, που με βάση τις αρχές και διακηρύξεις τόσο του νέου όσο και του τέως Προέδρου ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων καλούνται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να γράψουν ιστορία, αν θα ψηφίσουν το πλάνο θα ξεφύγουν από τις αρχές του ΔΗΚΟ και τίθεται σοβαρό θέμα παραμονής του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Τρυφωνίδης, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗΚΟ Λευκωσίας.

Όπως είπε, χθες βράδυ έγινε μια πρώτη διαβούλευση με τους Υπουργούς, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το προκαταρκτικό πλάνο που είχαν μπροστά τους.

Σήμερα, είπε, θα γίνει σήμερα περαιτέρω συζήτηση και κατάληξη στο θέμα.

«Η διαβεβαίωση του Προέδρου του κόμματος είναι ότι το ΔΗΚΟ θα θέσει τη διαφωνία – επιφύλαξη του ΔΗΚΟ στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού. Εμείς τον καλέσαμε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, τόσο τις προεκλογικές αλλά και τις χθεσινές για τήρηση των αρχών του ΔΗΚΟ και καταψήφιση του πλάνου ιδιωτικοποιήσεων ασχέτως ότι είναι στο μνημόνιο. Είναι υπόχρεοι σαν συγκυρερνώντα κόμματα να πάνε πίσω να διαπραγματευτούν με την Τρόικα και όχι να δέχονται ελαφριά τη καρδία τις ντιρεκτίβες της Τρόικας», συνέχισε.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η ηγεσία της ΕΔΕΚ διαχρονικά στηρίζει την Cyta και τους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς.

Είπε ότι στη συνάντηση συμφώνησαν πως ο δημόσιος χαρακτήρας των ΗΟ υπήρξε επωφελής για τον τόπο και θα μπορεί να συνεχίσει να είναι επωφελής και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σε εποχές ύφεσης θα είναι μεγάλη ζημιά για το κράτος και θα δημιουργηθούν ιδιωτικά μονοπώλια με αποτέλεσμα ο πολίτης να πληρώνει αυτές τις υπηρεσίες σε πολύ ψηλές τιμές, «όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Εκανε λόγο για ολίσθημα της Κυβέρνησης με την τακτική της διγλωσσίας και πολυγλωσσίας που ακολουθεί για το θέμα.

Ο κ. Τρυφωνίδης ζήτησε ξεκάθαρη θέση από τους κυβερνώντες λέγοντας ότι εφόσον υπάρχουν υπαλλακτικοί τρόποι να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να εξεταστούν, διαφορετικά, όπως είπε, η Κυβέρνηση «ταυτίζεται με την Τρόικα που θέλει εδώ και τώρα ιδιωτικοποιήσεις».

Παράλληλα, επέκρινε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τις χθεσινές του δηλώσεις.

«Θέλω να καταδικάσω τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νεοφύτου στην απαίτησή μας για κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Η απάντηση που πήραμε ήταν πολύ επιπόλαιη και μπορώ να πω πραξικοπηματική, ότι εμένα με ενδιαφέρει να κάνω πολιτική και αυτά τα δικαιώματα όταν αλλάξει το καθεστώς δεν μπορώ να σας τα εγγυηθώ», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι οι ΗΟ κοινωνικού χαρακτήρα θα πρέπει να διασφαλιστούν και είπε ότι τουλάχιστον οι τρεις κερδοφόροι άπτονται μέσα από τις δραστηριότητές τους και ζητημάτων εθνικής ασφάλειας.

Εκανε λόγο για ένα αλαλούμ δηλώσεων από πλευράς της Κυβέρνησης και είπε ότι η σταθερή θέση της ΕΔΕΚ στο θέμα παραμένει η πλέον ρεαλιστική λύση στα ζητήματα των ΗΟ.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ, συνέχισε, διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ΗΟ, τον ισχυρό εποπτικό ρόλο του κράτους και διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας καθώς επίσης και το εργασιακό καθεστώς.

Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΟ χρειάζονται εκσυγχρονισμό και προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η ΕΔΕΚ θα εργαστεί με συνέπεια.

Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ επεξεργάζεται δύο προτάσεις και κάνει μελέτη για την συνταγματικότητα της μορφής ιδιωτικοποίησης των ΗΟ και για το πώς μπορεί το απαιτούμενο ποσό να εξευρεθεί χωρίς να γίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η ΕΔΕΚ είπε ότι πρώτα το κόμμα πρέπει να μελετήσει το τελικό νομοσχέδιο και το πλάνο της αποκρατικοποίησης και είπε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα