ΕΕ: Η λύση του Κυπριακού να επανενώνει το νησί στη βάση ομοσπονδίας

13:22 19/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μοναδική λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να είναι μια περιεκτική λύση που θα επανενώνει το νησί στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, δήλωσε στην εφημερίδα Κίπρις ο Ολλανδός τεχνοκράτης της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ε.Ε. και υπεύθυνος της ομάδας «Turkish Cypriot Community

Task Force», Joost Korte.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζουν τις προσπάθειες των δύο ηγετών και του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ των ΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με τον κ. Korte, έφθασε πλέον ο καιρός για τη λύση του προβλήματος καθώς με την επίτευξη συμφωνίας δεν θα κερδίσει μόνο η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα και η Τουρκία και η ΕΕ.

Όσον αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, είπε ότι είναι τμήμα ενός πακέτου που εισηγήθηκε η Επιτροπή το 2004, σκοπός του οποίου ήταν να γεφυρώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Επιτροπή, πρόσθεσε, στηρίζει την πρότασή της και αυτή τη στιγμή αναμένεται σχετική απόφαση από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο για το απευθείας εμπόριο.

Φυσικά, πρόσθεσε, η πιο σύντομη οδός για το απευθείας εμπόριο είναι η λύση του Κυπριακού. Η ΕΕ, κατέληξε, έχει ανάγκη μία Κύπρο ενωμένη, ενώ τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν ανάγκη η μία την άλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα