Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές ΑΚΕΛ και 17 ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων

14:22 12/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαιρέτισε το Σάββατο την κοινή διακήρυξη την οποία συμφώνησαν το ΑΚΕΛ και άλλα 17 αριστερά κόμματα κρατών της ΕΕ για τις εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε επί του θέματος δήλωση του το Σάββατο ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα δεκαοκτώ κόμματα που υπογράφουν τη διακήρυξη στέλνουν μήνυμα ελπίδας στους αγωνιζόμενους λαούς

που δοκιμάζονται από τις αποφάσεις Κυβερνήσεων και που δοκιμάζονται από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα Μνημόνια φτωχοποίησης των εργαζομένων, των νέων, των χαμηλομεσαίων στρωμάτων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι η διακήρυξη εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι εφικτός ο εναλλακτικός δρόμος για Ευρώπη της συνεργασίας, της κοινωνικής προόδου και της ειρήνης, στην οποία οι λαοί θα έχουν καθοριστικό ρόλο και δεν θα αποφασίζει ένα συγκεντρωτικό διευθυντήριο των ισχυρών δυνάμεων.
Ανέφερε ότι η ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου δείχνει πως οι εργαζόμενοι και οι λαοί μπορούν, με τους αγώνες τους, να νικήσουν τους μεγάλους κινδύνους και να φέρουν προοδευτικές, επαναστατικές εξελίξεις.
Λέγοντας ότι οι λαοί, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού λαού βιώνουν τις συνέπειες μιας τρομακτικής επίθεσης στο βιοτικό τους επίπεδο, στους μισθούς και στα δικαιώματα τους, στις συντάξεις και στην κοινωνική πρόνοια, με την ανεργία να αυξάνεται δραματικά ενώ ως υποκατάστατο προσφέρονται ενίοτε επισφαλείς θέσεις προσωρινής απασχόλησης, ανέφερε πως η δημοκρατία, η εθνική κυριαρχία, το δικαίωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη τίθενται σε κίνδυνο από τα «Μνημόνια Συναντίληψης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Ο κ. Κυπριανού αφού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία για κοινή διακήρυξη διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ με τα άλλα 17 κόμματα θα συνεχίσουν τον αγώνα για συνεργασία σε όλη την Ευρώπη για υπεράσπιση και προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, υπεράσπιση των δημόσιων οργανισμών και τη διασφάλιση καλύτερων βιοτικών επιπέδων.
Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να προσπαθεί για συνεργασία σε όλη την Ευρώπη για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, με πραγματική σύγκλιση, στη βάση της διασφάλισης και προαγωγής των δυνατοτήτων της κάθε χώρας και της υπεράσπισης των παραγωγικών κλάδων, για την υποστήριξη των πολύ μικρών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τον τερματισμό της ανεξέλεγκτης διακίνησης κεφαλαίων και τη φορολόγηση της διακίνησης του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είπε ακόμα πως με τα άλλα 17 κόμματα της κοινής διακήρυξης θα ενταθεί η προσπάθεια για μια Ευρώπη της συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων κρατών με ίσα δικαιώματα, που σέβεται και στηρίζει τη δημοκρατία, που αντιτίθεται σε όλες τις μορφές διακρίσεων, που εναντιώνεται στον εθνικισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία, τη ξενοφοβία, το σοβινισμό και τον αντί – κομμουνισμό και που να απορρίπτει κατασταλτικά μέτρα.
Προσπάθεια επίσης είναι, πρόσθεσε, να δημιουργηθεί μια Ευρώπη που να απορρίπτει τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, να υποστηρίζει τον τερματισμό των ξένων επεμβάσεων και των επιθέσεων των πολιτικό – στρατιωτικών συνασπισμών, όπως το ΝΑΤΟ και να προωθεί την αμοιβαία επωφελή διεθνή συνεργασία, στη βάση της φιλίας, της αλληλεγγύης και ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου κοινής ασφάλειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για Ευρώπη χωρίς πυρηνικά όπλα και ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι στη διακήρυξη δεν συμμετέχουν ελληνικά κόμματα της αριστεράς επειδή διαφώνησαν με το κείμενο της διακήρυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα