Χάος στην Ουκρανία

16:32 1/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

H ουκρανική αντιπολίτευση απέρριψε σήμερα πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και οργανώσεων της αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης.

“Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ουκρανίας έχοντας απευθείας επαφή με τους δυτικούς εταίρους της χώρας”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης

για την Ασφάλεια.

Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ θα μπορούσε να ζητηθεί μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Παράλληλα σήμερα στο Μόναχο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ενθαρρύνουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία να ασκούν βία και κατήγγειλε τις επικρίσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε βάρος της ουκρανικής κυβέρνησης δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί θα πρέπει κυρίως να καταδικάσουν “τη βία” των διαδηλωτών.

“Τί σχέση έχει η υποκίνηση σε βίαιες διαδηλώσεις με τη δημοκρατία;”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

“Γιατί δεν ακούμε να καταδικάζονται όσοι έχουν καταλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες, καίνε κυβερνητικά κτίρια, επιτίθενται στην αστυνομία, βασανίζουν αστυνομικούς και χρησιμοποιούν ρατσιστικά και ναζιστικά συνθήματα; Γιατί τόσοι ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τέτοιου είδους ενέργειες ενώ στις χώρες τους δεν διστάζουν να τιμωρήσουν αυστηρά κάθε παράβαση του νόμου;”, τόνισε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, “η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να επιλέξει χωρίς να δέχεται εξωτερικές πιέσεις”.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο Λαβρόφ συζήτησε για την κατάσταση στην Ουκρανία κυρίως με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Παρεμβαίνοντας πριν από τον Λαβρόφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατήγγειλε “τις βιαιότητες” στην Ουκρανία και την “υπερβολική βία” εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι “έχει κάποιο ρόλο να παίξει” στην ουκρανική κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα