Αντιδράσεις Γάλλων ευρωβουλευτών για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 με την Τουρκία

14:45 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις έντονες αντιδράσεις Γάλλων ευρωβουλευτών της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 (Περιφερειακή Πολιτική), στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με το έντυπο ευρωπαϊκής επικαιρότητας «Agence Europe».
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν γιατί το εν λόγω κεφάλαιο ήταν «μπλοκαρισμένο» από τη Γαλλία.

Κατά

την άποψη του επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Jean – Pierre Audy, «η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητη, έρχεται σε μια εποχή συνολικής κρίσης της εμπιστοσύνης μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της και σε μια εποχή που ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκεται σε συνεχή άνοδο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι το κόμμα του, το UMP, αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη γνώμη της Γαλλίδας ευρωβουλευτού της ομάδας του ΕΛΚ Rachida Dati «η απόφαση αυτή δείχνει έλλειψη σεβασμού για τους Τούρκους εταίρους μας, τους οποίους έχουμε οδηγήσει να πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι εφικτή», όταν κατά τη γνώμη της ίδιας, η Τουρκία δεν είναι επιλέξιμη για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πέρα από την Τουρκία, η ΕΕ πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να σταματήσει επί μακρόν τη διεύρυνσή της», πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία επιφύλαξε διστακτική υποδοχή στην απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 22, καθώς και για πραγματοποίηση της διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ-Τουρκίας στις 5 Νοεμβρίου. «Χρειαζόμαστε πάνω από ένα λουλούδι για την άνοιξη», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bagis στην τηλεόραση NTV, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη διακυβερνητική διάσκεψη, στην οποία θα παραστεί και Υπουργός Ανάπτυξης, Cevdet Yilmaz.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Egemen Bagis δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ανοίξει νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων – ειδικά το κεφάλαιο 23 για τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και το κεφάλαιο 24 για την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη – τα οποία μέχρι στιγμής έχουν «μπλοκαριστεί» από την Κύπρο. Ο Τούρκος Υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων ανέφερε ότι ο Επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε έχει ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των εν λόγω κεφαλαίων. Το δημοσίευμα μεταφέρει δήλωση του κ. Μπαγίς όπου ο ίδιος ελπίζει πως «τα κράτη μέλη θα πείσουν την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) να άρει τα εμπόδια για το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών».

Τέλος, ο κ. Μπαγίς ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan θα έχει συνομιλίες «υψηλού επιπέδου» με την ΕΕ μετά τις 5 Νοεμβρίου και ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες «το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα