Αναβάθμιση και βελτίωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη

19:34 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στον τρόπο σύστασης των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), τη διαδικασία καθορισμού και τροποποίησης των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και την αποστολή, οργάνωση, στελέχωση, εποπτεία, παρακολούθηση και συντονισμό της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή,

τα ΚΕΠ, με το υφιστάμενο καθεστώς, λειτουργούν υπό την εποπτεία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), το οποίο σχεδιάζει τη δημιουργία των νέων κέντρων, μεριμνά για την εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομής τους και τη λήψη των απαιτούμενων ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και, γενικά, παρακολουθεί την ομαλή λειτουργία τους.

Με τη νέα νομοθεσία θα μπορεί να δημιουργηθεί νέο Κέντρο με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύεται στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ενώ οι αρμοδιότητες καθορίζονται στο διάταγμα που αναφέρεται πιο πάνω και μπορεί να είναι όλες ή μερικές από τις καθοριζόμενες στον πίνακα που περιλαμβάνεται στο νόμο.

Τροποποίηση των αρμοδιοτήτων θα γίνεται με σχετική αναθεώρηση του πίνακα που περιλαμβάνεται στο νόμο, με διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός Οικονομικών μετά τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργού και του αρμόδιου οργάνου.

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου, το θέμα παραπέμπεται στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη τελικής απόφασης.

Προβλέπεται, επίσης, η παροχή διοικητικών πληροφοριών και διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων των πολιτών από το στάδιο της υποβολής της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης, είτε αμέσως επιτόπου, όπου τούτο είναι δυνατό, είτε σε συνεργασία με το εκάστοτε αρμόδιο όργανο.

Στη νέα νομοθεσία υπάρχουν, επίσης, πρόνοιες για την οργάνωση, στελέχωση, εποπτεία και το συντονισμό της λειτουργίας των κέντρων και, πιο συγκεκριμένα, ανατίθενται στο διευθυντή του ΤΔΔΠ, ο οποίος τοποθετεί προϊστάμενο σε κάθε ΚΕΠ, που είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, μέλος του γενικού διοικητικού προσωπικού, ή του γενικού γραμματειακού προσωπικού, ή του ΤΔΔΠ.

Επίσης, στα Κέντρα δύναται να απασχολείται μόνιμο, έκτακτο, καθορισμένης διάρκειας ή/και ωρομίσθιο προσωπικό, που προσλαμβάνεται σύμφωνα με την οικεία σε κάθε περίπτωση νομοθεσία.

Το προσωπικό αυτό δύναται να τοποθετείται, μετακινείται, μετατίθεται ή αποσπάται, αναλόγως της περίπτωσης, από τα Υπουργεία/ Τμήματα/ Υπηρεσίες προς οποιοδήποτε άλλο Κέντρο, όπως προβλέπεται στην εκάστοτε σε ισχύ οικεία νομοθεσία, αφού προηγηθεί συνεννόηση του Διευθυντή του ΤΔΔΠ με τις αρμόδιες Αρχές.

Μέχρι στιγμής λειτουργούν επτά συνολικά ΚΕΠ, (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, ελεύθερη Αμμόχωστο, στην Πόλη Χρυσοχούς και στο Πελένδρι), και τα Κέντρα αυτά προσφέρουν εξυπηρέτηση στον πολίτη για περίπου εβδομήντα δημόσιες υπηρεσίες που υπάγονται σε έξι διαφορετικά Υπουργεία/ Τμήματα/ Υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα