S&P’s: Υποβάθμισε τον EFSF – Βλέπει χρεωκοπία της Ελλάδας

08:31 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ελληνική χρεοκοπία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προβλέπει ο M. Κράμερ, υπεύθυνος του οίκου Standard & Poor’s για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών.

«Προβλέπω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε τη Δευτέρα 16-1-2012 ο Μοριτς Κράμερ, υπεύθυνος του οίκου Standard & Poor’s (S&P) για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Η δήλωση του Μ. Κράμερ

προβάλλεται από μεγάλα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα».

Ο Κράμερ, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόσθεσε από το Λονδίνο: «Υπάρχει μια μεγάλη στρατηγική που συνδέεται με υπολογισμούς του σχετικού κινδύνου. Μια άτακτη χρεοκοπία θα είχε επιπτώσεις και σε άλλες χώρες. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί θα ήθελαν να το αποφύγουν. Το παιχνίδι δεν έχει ακόμη λήξει».

Η S&P υποβάθμισε και τον EFSF
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ+ την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – European Financial Stability Facility (EFSF). Αυτή η απόφαση αποτελεί συνέπεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επέτρεπαν στο Ταμείο, μέσω των εγγυήσεών τους, να έχει την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση από τον Standard & Poor’s.

Η δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς του, δήλωσε ο πρόεδρός του Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε ότι “δεν συντρέχει, τώρα, λόγος να γίνουν ενέργειες”.

Το θέμα με τις υποβαθμίσεις του αξιόχρεου του ΕΤΧΣ και ευρωπαϊκών οικονομιών “θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη” στις προσεχείς συνεδριάσεις τόσο του Eurogroup, όσο και του Ecofin (υπουργοί Οικονομικών Ευρωζώνης και ΕΕ, αντίστοιχα), που θα γίνουν στις 23 και 24 τρέχοντος μηνός, ανέφερε ο Σόιμπλε.

Την ενίσχυση του Ταμείου, προκειμένου να διατηρήσει τη “δύναμη κρούσης” του μετά την απώλεια του “τριπλού Α” από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από όλους “να μάθουν να αγνοούν” τους οίκους αξιολόγησης ή, τουλάχιστον, να τους θεωρούν ως “μία παράμετρο μεταξύ πολλών άλλων”. Ο Ντράγκι, που κλήθηκε στην επιτροπή με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων, διευκρίνισε ότι απευθύνει αυτή τη σύσταση “στις ρυθμιστικές αρχές, στους επενδυτές και στις τράπεζες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα