Ξύπνησαν θύμισες από τους βετεράνους ΑΕΚ και Ιωνικού στη Νίκαια,

22:50 17/4/2014 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Το φεγγάρι ήταν ολόγιομο το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας... Και η λάμψη του, ήταν αυτή που φώτιζε τα χνάρια μας, όταν αποχωρούσαμε από το γήπεδο της Νίκαιας....

Η 14η συνάντηση των βετεράνων ποδοσφαιριστών Ιωνικού -ΑΕΚ για τις χαμένες μεν αλλά αλησμόνητες πατρίδες είχε τελειώσει, οι προβολείς είχαν κλείσει όμως η λάμψη από το φεγγάρι, ταίριαζε απόλυτα με το κλίμα που επικράτησε στην εκδήλωση...

Όμως είχε και κάτι από

θλίψη το φέγγος του φεγγαριού. Και η θλίψη αυτή ταυτιζόταν με τον σκοπό τέλεσης του αγώνα. Για να μνημονεύουμε και να θυμόμαστε τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, απ' όπου είναι οι βαθιές ρίζες καταγωγής και δημιουργίας των δύο ιστορικών ομάδων..

Και οι βετεράνοι άσοι των δύο ομάδων, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο, τον θεσμό διεξαγωγής ενός αγώνα, που τα 14 τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε θεσμό, αφού γίνεται πάντα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Και δεν είναι τυχαίο ότι διεξάγεται την ημέρα έναρξης της εβδομάδας των Παθών για τον Ιησού Χρηστό και την Ορθοδοξία, αφού όπως τόνισε και ο πρόεδρος των βετεράνων της ΑΕΚ Στέλιος Σεφαφείδης, η Μικρασιατική καταστροφή ήταν από τα μεγαλύτερη πάθη του Έθνους μας και αυτό δεν το ξεχνάνε οι βετεράνοι Ιωνικού και ΑΕΚ, που συμμετέχουν σ΄ αυτό τον αγώνα -θεσμό.

Οι συνολικά 41 ποδοσφαιριστές (23, των πολύ καλών, και νεότερων γηπεδούχων) των δύο ομάδων που αγωνίστηκαν, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τον θεσμό για τις «χαμένες» αλλά αλησμόνητες πατρίδες και διαφήμισαν το ποδόσφαιρο.

Και το τελικό σκορ(3-2 για τους γηπεδούχους με τα γκολ των Αφας, Γεωργίτσου , Παπαθανσαίου , για τους γηπεδούχους, Καραλάγα και Βογιατζή για την ΑΕΚ )μπορεί να φαντάζει μικρό σύμφωνα με την εικόνα της συνάντησης, όμως και αυτό ταίριαζε στο κλίμα τέλεσης της συνάντησης.

Άλλωστε σε τέτοιου είδους αγώνες, το τελευταίο πράγμα που έχει σημασία, είναι το σκορ. Εκείνο που μετράει, είναι ότι «ξυπνάνε» θύμισες.

Ότι τα μεγάλα αστέρια του παρελθόντος είχαν την ευκαιρία να δώσουν ένα δείγμα του μεγάλου ταλέντου τους, έστω κι αν τα χρόνια που πέρασαν τους έφεραν άσπρα μαλλιά και κοιλίτσες.

Ότι ξύπνησαν μνήμες στους μεγαλύτερους ηλικιακά θεατές, η παρουσία αστέρων όπως οι Θωμάς Μαύρος, Γιώργος Καραφέσκος, Γιώργος Κεφαλίδης, Στέλιου Κωνσταντινίδη, Στέλιου Σεραφείδη(σ.σ. στα 79 του χρόνια συνεχίζει τη συμβολική δεκάλεπτη συμμετοχή του κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ) από την
«Ένωση». Και των Τάσου Βασιλείου, Μηνά Σταυρίδη, Στέλιου Παπαδάκη από τον Ιωνικό.

Ασών, που-με εξαίρεση τον Στέλιο Σεραφείδη- μπορεί μεν να μην αγωνίστηκαν αλλά και μόνη η παρουσία τους ήταν ικανή για περιπλάνηση της θύμησης.

Και φυσικά οι μικρότεροι σε ηλικία φίλαθλοι πήραν μια γεύση από ποδοσφαιριστές, που κάποτε γέμιζαν ασφυκτικά τα γήπεδα και τα έκαναν να δονούνται μόνο με την παρουσία τους

Όπως μεταξύ άλλων τους Λάκη Νικολάου, Χρήστο Αρδίζογλου και Τάσο Κωνσταντίνου, που συνυπήρξαν στο β μέρος του αγώνα για να θυμίσουν και μόνο με την παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο, την «μεγάλη ΑΕΚ» της «χρυσής» εποχής του «Θείου Λουκά».

Η ακόμη τους Ηλία Ατματσίδη, Χάρη Κοπιτσή, Μανώλη Παπαδόπουλου, που ήταν εκπρόσωποι της γενιάς των ποδοσφαιριστών της δεκαετίας του 1990, που η ΑΕΚ κέρδισε τον ένα τίτλο μετά τον άλλο. Και ακόμη τους Στέλιο Σεραφείδη, Γιώργο Βλαντή Παναγιώτη Στυλιανόπουλο, αλλά και τον Στέφανο Πορφύρη, που μετά την ΑΕΚ, συνέχισε την καριέρα του στον Ιωνικό που θύμισαν 'άλλες εποχές' της «κιτρινόμαυρης» ομάδας. Οι προαναφερθέντες, μεταξύ άλλων αγωνίστηκαν με την ΑΕΚ.

Η τους Ξενάριο, Μακρυγιανέλη, Καλυκα, Μαγγίνα, Γρύμπιλα, Αφας, Παπαδόπουλο, Παπαναστασίου, Σδρένια, Καλύκα, Ντεμελή, Βογιατζή, που μεταξύ άλλων αγωνίστηκαν με τους γηπεδούχους.

Και οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν απέδειξαν ότι δεν ξέχασαν τις ρίζες των ομάδων τους, που προέρχονται από «χαμένες» μεν, αλλά αλησμόνητες πατρίδες. Άλλωστε για να τιμηθούν αυτές οι πατρίδες, καθιέρωσε ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Νίκαιας το παιχνίδι, που την περασμένη Δευτέρα, 14-4-2014 διεξήχθη για 14η συνεχόμενη χρονιά! Λες και είχε συμπράξει κάποια ανώτερη δύναμη, γι' αυτή την 'σατανική' σύμπτωση, για να βρεθούν τόσα «14» μαζί, γι αυτό τον αγώνα, που έγινε σε συμβολική ημερομηνία...

Το τελετουργικό με τις βραβεύσεις και

οι ρήσεις του Δημάρχου κ. Ιωακειμίδη

Το τελετουργικό πριν ξεκινήσει ο αγώνας, που παρουσίασε η υπάλληλος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Νίκαιας Δανάη Παπαδέα (σ.σ. αντικατέστησε επάξια τον Ηλία Μητσόπουλο, που ήταν χρόνια τώρα ο παρουσιαστής), ήταν λιτό αλλά ουσιαστικό. Όπως δηλαδή ταιριάζει στο επίπεδο και τον σκοπό τέλεσης αυτού του αγώνα.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γεώργιος Ιωακειμίδης πριν ξεκινήσει η συνάντηση, με χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημασία και την ουσία του παιχνιδιού που από τη στιγμή που έχει γίνει θεσμός, ευχήθηκε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη. Τόνισε μάλιστα ότι και ο Δήμος Νίκαιας, που έχει έντονο προσφυγικό στοιχείο, αφού δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες, που ήλθαν διωγμένοι το 1923 και 1924 από τα χώματα που μεγάλωσαν στην «μητέρα» Ελλάδα, κλείνει εφέτος 90 χρόνια.

Όσα δηλαδή και η ΑΕΚ... Και ευχήθηκε, πολύ σύντομα οι δύο ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό τον θεσμό μνήμης, δηλαδή η ΑΕΚ και ο Ιωνικός, να βρεθούνε και πάλι εκεί που επιτάσσει η ιστορία τους. Δηλαδή στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου

Και στη συνέχεια απένειμε το αθλοθετημένο για τον αγώνα αναμνηστικό Κύπελλο στον αρχηγό τω βετεράνων του Ιωνικού Βασίλη Ξενάριο.

Και στην συνέχεια, ο... φιλοδοξών να κάνει πολιτική καριέρα αφού είναι υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό του κου Σγουρού, Ηλίας Ατματσίδης, παρέλαβε από τα χέρια του αντιπροέδρου της Βουλής Αναστάσιου Νεράντζη το Κύπελλο που είχε αθλοθετηθεί για την ΑΕΚ

Και ακολούθως ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Νίκαιας Σπύρος Νικολάκης, παρέδωσε στον Μανώλη Παπαδόπουλο, τα μετάλλια για τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ στον αγώνα, και ο αντιδήμαρχος Νίκαιας κ. Τούντας σε αυτούς του Ιωνικού.

Και στη συνέχεια τιμήθηκαν τρείς άσοι για την προσφορά του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Χάρης Κοπιτσής, με τον αποκαλούμενο 'βράχο' στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα από το 1965 μέχρι το 1969 Τάσο Βασιλείου να του δίνει την πλακέτα, αλλά και οι Σωτήρης Νικητέας(πήρε την πλακέτα από τον πρώην πρόεδρο ΕΠΣΠ κ. Ανασόπουλο) και Ιωάννης Μαγγίνας, που πήρε την πλακέτα από τον κ. Χιώνη. Και τέλος, ο πρώην Δήμαρχος της περιοχής κ. Μπενετάτος, τίμησε τον διαιτητή της συνάντησης Αντώνη Τόγια, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών Πειραιώς Νίκος Σιδηρόπουλος, τους βοηθούς διαιτητές Ιωάννη Ευδαίμων και Χάρη Ισάνογλου.

Τιμή με σούπερ θέαμα και στιγμές... χάρμα οφθαλμών

Και μετά το τελετουργικό, ξεκίνησε το χάρμα οφθαλμών παιχνίδι.

Περισσότερα από 500 άτομα βρίσκονταν στις εξέδρες του γηπέδου Νεάπολης Νίκαιας, για να τιμήσουν τους βετεράνους Ιωνικού και ΑΕΚ, στον για 14η χρονιά μεταξύ τους αγώνα.

Και τα όσα έγιναν εντός αγωνιστικού χώρου ενθουσίασαν τους θεατές, αφού οι βετεράνοι άσοι των δύο ομάδων διαφήμισαν το ποδόσφαιρο.

Και θα έλεγε κανείς ότι θα «μοίραζαν» την αγάπη τους για τον θεσμό με το ισόπαλο 3-3, εάν ο διαιτητής Αντώνης Τόγιας, που συμμετέχει από καταβολής θεσμού στους αγώνες έδινε ένα πέναλτι στους «κιτρινόμαυρους» σε χέρι του Απέργη μετά το σουτ του Παπαδόπουλου!

Οι γηπεδούχοι ήταν τελικά νικητές με 3-2, σε ένα παιχνίδι 70 λεπτών, που είχε συνολικά 16 τελικές προσπάθειες!

Για τους γηπεδούχους σκόραραν οι Αφας(31΄ με σουτ) Γεωργίτσος (54' σουτ) και Παπαθανσαίου με κεφαλιά στο 66΄όταν αξιοποίησε σέντρα του Αφας.

Για τους «κιτρινόμαυρους» σκόραραν με εντυπωσιακά σουτ οι Καραλάγας (40') και Βογιατζής (64), που ξεκίνησε τον αγώνα με τους γηπεδούχους, αλλά στο 58΄ φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, αφού όπως τόνιζε του είχε μείνει... κατάλοιπο!

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, συνεπείς στο πνεύμα του αγώνα, χωρίς φωνές και εντάσεις, διαφήμισαν το ποδόσφαιρο. Κάτι που πιστοποιείται και από το τελικό σκορ, για την δημιουργία του οποίου πάντως, έπαιξαν ρόλο οι τερματοφύλακες που χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες.

Αρχικά, οι Χρήστος Μακρυγιαννέλης και Αλέξης Νικολαϊδης, για τους γηπεδούχους, που είπαν πολλές φορές «στοπ» σε ενέργειες των «κιτρινόμαυρων». Ο πρώτος, αρχικά στην κεφαλιά του Ατματσίδη στο 25΄που αξιοποίησε σέντρα του Κοπιτσή από δεξιά, αλλά και στα σουτ των Χ. Κοπιτσή (12΄ 28΄), Μ. Παπαδόπουλου, (19' ) και στην διπλή επέμβαση που έκανε στο 32΄ όταν ο Ηλίας Ατματσίδης βρέθηκε στην περιοχή μετά από βολέ του Μάριου Αρδίζογλου, αλλά ο βετεράνος «κήπερ» των γηπεδούχων πρόλαβε τον ...κυνηγό των βετεράνων της ΑΕΚ.

Ο δεύτερος στα σουτ των Καραλάγα (48' με τον Σειτανίδη να προλαβαίνει στη συνέχεια να διώχνει τη μπάλα προ του Νικολάου) Κοπιτσή (52΄απόκρουσε εντυπωσιακά στη γωνία του) και Σ. Βογιατζή, που στα 12 τελευταία λεπτά αγωνίστηκε με την ΑΕΚ, και όταν ισοφάρισε με σουτ «κεραυνό» άκουσε τα... σχολιανά του από τον Μιχάλη Γρίμπιλα, που ζητούσε να του κρεμάσουν το..δελτίο στον τοίχο...

Αλλά και ο νεαρός Μάριος Αρδίζογλου, που στο 10΄αντικατέστησε τον 79χρονο Στέλιο Σεραφείδη, που ένα παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα από τους θεατές συνόδευσε την αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο υιός του Χρήστου, για ακόμη ένα αγώνα εντυπωσίασε με τις επεμβάσεις του και πολλοί αναρωτιόντουσαν, πως είναι δυνατόν αυτό το ταλέντο-που προπονείται με τον Στέλιο Σεραφείδη- να μην παίζει στην ΑΕΚ! Ο 17χρονος «κήπερ» μάλιστα, στο 69΄ έκανε την επέμβαση του αγώνα, όταν από κοντά εξ επαφής, αποσόβησε το 4-2 στην προβολή του Παπαναστασίου.

Ο αγώνας είχε και άλλες καλές στιγμές με τα σουτ των Σδρένια, Μαγγίνα, Αφάς, Κυριακίδη, Γεωργιτσου, για τους γηπεδούχους, αλλά και τις εξάρσεις των Κοπιτσή και Καραλάγα για την ΑΕΚ στο β μέρος. Ο Καραλάγας μάλιστα στο 55΄ μπήκε από δεξιά, αλλά προτίμησε να σουτάρει για να 'τελειώσει' τη φάση μόνος του (η μπάλα βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτύων), αντί να πασάρει στον Λάκη Νικολάου, που ήταν μόνος και αμαρκάριστος.!

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΙΩΝΙΚΟΥ(Προπονητής Στέλιος Παπαδάκης) :Μακρυγιανέλης Χρήστος, Παπαδόπουλος Ανδρέας, Ξενάριος Βασίλης, Απέργης Γιώργος, Μαγγίνας Γιάννης, Αφάς Μοχάμετ, Παπαπαστασίου Νάσος, Βογιατζής Στέλιος, Γρύμπιλας Μιχάλης, Καλύκας Δημήτρης, Σδρένιας Χρήστος(αρχική ενδεκάδα)Ντεμάλης, Γιαννόπουλος, Μπαρμπολούτσι, Πάντοες, Σειτανίδης, Νικολαϊδης, Σταμπουλής, Γεωργίτσος, Κυριακίδης, Ρενιέρης, Γιαννιτσιώρας, Αλειφεράκης. Με την αποστολή παρόντες και οι Αναστάσιος Βασιλείου, Μηνάς Σταυρίδης, που έχουν φορέσει και τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά και οι Ερρίκος και Χίονης

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ(Προπονητές; Μιχάλης Σιμιγδαλάς-Χρήστος Αντωνόπουλος): Στέλιος Σεραφείδης, Σεραφείμ Σοφιανίτης, Στέφανος Πορφύρης, Δημήτρης Ζήσης, Μιχάλης Καρούσης, Καραλάγας Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Γιώργος Βλαντής, Ηλίας Ατματσίδης, Μανώλης Παπαδόπουλος, Χάρης Κοπιτσής (αρχική 11άδα),Χρήστος και Μάριος Αρδίζογλου, Αναστάσιος Αγγελόπουλος, Αναστάσιος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Πιθαρούλης Θωμάς Λαγινάς, Παντελής(Λάκης) Νικολάου. Με την αποστολή παρόντες και οι Ανδρέας Σταματιάδης, Θωμάς Μαυρος, Γεώργιος Κεφαλίδης, Γεώργιος Καραφέσκος, Νικόλαος Σεβαστόπουλος, Ανδρέας Καρακίδης, Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, Στυλιανός Κωνσταντινίδης, Κοσμάς Πεσιρίδης. Επίσης στις εξέδρες κάθισαν οι βετεράνοι άσοι Αρηςε Τσαχουρίδης, Σταμάτης Βουδούρης, με εκ των δημιουργών της «Ένωσης 1924» και φιλόσοφο «Ενωσίτη» Κυριάκο Χήνα, ενώ ο Ντανιέλ Μπατίστα, ήρθε στην εκδήλωση μετά τον αγώνα που έδωσε με την ομάδα του ΠΣΑΠ στο Χαιδάρι, αλλά δεν αγωνίστηκε , αφού ήταν τραυματίας . Παρόν τέλος και το επίτιμο μέλος των παλαιμάχων και διοικητικό στέλεχος της ΑΕΚ Κώστας Μάρκου

Ήταν μια λαμπρή εκδήλωση μνήμης. Και όλοι όσοι συμμετείχαν, ανανέωσαν-πρώτα ο Θεός-το ραντεβού τους, για τη νέα χρονιά. Και του χρόνου λοιπόν και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Θέματα με ενδιαφέρον

@Μετά τον αγώνα ακολούθησε δεξίωση στους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν και τους συνοδούς, με νηστίσιμους μεζέδες. Η δεξίωση έγινε στον χώρο κάτω από την εξέδρα των επισήμων του γηπέδου Ιωνικού, που είναι το bar και οι παρευρισκόμενοι στα «πηγαδάκια» που είχαν στήσει στα τραπεζάκια τους, είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αλλάξουν ευχές για Ανάσταση και Πάσχα, αλλά και να πουνε πολλά για την κατάσταση που διάγει το ελληνικό ποδόσφαιρο

@Συζητήθηκε και μάλιστα πολύ αρνητικά, ότι οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Τραϊανός Δέλλας, που είχαν πάει να παίξουν στο Χαιδάρι σε αγώνα βετεράνων του ΠΣΑΠ, που τελείωσε στις 7.30μμ, δεν προσήλθαν στη Νίκαια, στον αγώνα που είναι θεσμός! Ο Ντανιέλ Μπατίστα όμως, παρ' ότι συμμετείχε στον ίδιο αγώνα και τραυματίστηκε, ήρθε στη Νίκαια αποδεικνύοντας ότι σέβεται τους βετεράνους και αγαπάει την ΑΕΚ. Την αγαπάει, περισσότερο από κάποιους άλλους, που ως υπάλληλοι της «κιτρινόμαυρης» εταιρίας, έχουν επαναπαυθεί στο όνομα που έκαναν και τις δεκάδες χιλιάδων ευρώ που βγάζουν ετησίως.

Γι΄ αυτό και προτιμάνε να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων βετεράνων, παρά να έρχονται σε αυτές της ομάδας, που τους ανέδειξε και τους έκανε να ζουν στη χλιδή. Και ο νοών, νοείτω...

@Ο πρώην πρόεδρος των βετεράνων της Προοδευτικής Τάκης Καλούδης, έδωσε παρόν στην αρχή της εκδήλωσης, παρ' ότι οι «βυσσινί» έπαιζαν φιλικό παιχνίδι με την ομάδα Βαϊων Θήβας. Και φυσικά θέμα συζήτησης ήταν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν θα διεξαχθεί ο καθιερωμένος εδώ και 53 χρόνια αγώνας Βραδυποριακού-Ταλαιποριακού, αφού οι βετεράνοι του ΟΣΦΠ., επικαλούμενοι αστείες δικαιολογίες, βάζουν «στοπ» στον θεσμό!

@ Μπορεί ο Λύσανδρος Γεωργαμλής, να μη κατάφερε να έλθει στο γήπεδο του Ιωνικού, όμως τον Συνδυασμό «Ενωση δημοτών ΝΦ-ΝΧ» του οποίου ηγείται στην διεκδίκηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφεια-Νέας Χαλκιδόνας, εκπροσώπησαν με επιτυχία οι Θωμάς Μαύρος και Μιχάλης Σιμιγδαλάς, που είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Μάλιστα ο Θωμάς, είχε ιδιαίτερη κουβέντα με τον Λάκη Νικολάου για τις εκλογές και όταν έμαθε ότι στο ψηφοδέλτιο είναι και ο Νίκος Σταθόπουλος, και ένα από τα βασικά όπλα του είναι η θέση που από την αρχή πήρε για το γήπεδο της ΑΕΚ και την δημιουργία της «Αγια Σοφιάς» στη Νέα Φιλαδφέλφεια, χαρακτήρισε τον Συνδυασμό «Ένωση» ως εκ των φαβορί για να πάρει τελικά τις τύχες του Δήμου

Το ποδοσφαιρικό πανηγύρι της

Ένωσης Ποντίων Σουρμένων

@Οι βετεράνοι της ΑΕΚ ανανέωσαν το ποδοσφαιρικό ραντεβού τους για την Πέμπτη του Πάσχα 24 Απριλίου στις 5μμ στο γήπεδο Σουρμένων. Εκεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ένωσης Ποντίων Σουρμένων για τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυση της, θα συμμετέχουν σε ποδοσφαιρική συνάντηση ομάδων με ρίζες από την Μικρά Ασία. Εκτός από την ΑΕΚ λοιπόν, στους αγώνες που θα έχουν χαρακτήρα γιορτής και θα μοιάζουν με ένα ποδοσφαιρικό πανηγύρι θα συμμετέχουν και οι «Νέος Πανιώνιος», Απόλλων Σμύρνης, Απόλλων Καλαμαριάς, Π.Α.Ο.Κ. και φυσικά ο Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων. Μετά τους αγώνες του ποδοσφαιρικού πανηγυριού, οι διοργανωτές κι ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Σαραφίδης, έχουν προγραμματίσει να δεξιωθούν τις αποστολές των ομάδων στην Πλατεία Σουρμένων με ποντιακά εδέσματα και φυσικά θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολύ λίρα και ποντιακούς χορούς. Οι εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν από τις 23 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 27 του μήνα, με αποκορύφωμα το " Ταφικό Έθιμο" την Κυριακή του Θωμά, παίρνουν πανηγυρικό χαρακτήρα. Γι αυτό και θα διαδραματίσουν γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας για τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Μεταξύ των σημαντικών δρώμενων που θα εξελιχθούν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων είναι:

Το Σάββατο 26 Απριλίου η επίσημη τελετή υποδοχής τμήματος του ιερού λείψανου του Αγίου Ευγενίου Πολιούχου της Τραπεζούντας ,το οποίο θα μείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού .

Και ακόμη, ότι μετά από ένα μεγάλο ταξίδι θα εκτεθεί πρώτη φορά στο ιστορικό και λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων , η παραδοσιακή ΦΟΤΑ (ποδιά), τμήμα γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς του συλλόγου , που ταξίδεψε στο διάστημα με τον Ελληνικής καταγωγής Πόντιο Κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο. Ο Κοσμοναύτης την παρέδωσε τον περασμένο μήνα στον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Σαραφίδη σε τελετή που έγινε στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

Keywords
ΑΕΚ, νικαια, θυμισες, θλίψη, γκολ, συμμετοχή, ελλαδα, βουλη, προσφορες, επσπ, μαυρος, πσαπ, νέα, ανάσταση, πασχα, χλιδή, οσφπ, ενωση, εκλογες, πανιωνιος, ολυμπιακος, δημοτικοι συμβουλοι, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δωρο πασχα, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, νικος απεργης, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Τελετή Έναρξης, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, νεος παπας, εκλογες 2014, γιωργος αγγελοπουλος, ημερομήνια, θλίψη, γηπεδα, γωνια, εξεδρα, ευχες, θεμα, θωμας μαυρος, καριερα, οσφπ, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, πσαπ, ρησεις, υιος, χηνα, αγαπη, αγωνες, αμυνα, ανάσταση, απολλων, ασια, αστερια, βετερανος, βογιατζης, βραδυ, γκολ, γεγονοτα, γευση, γινει, γινεται, γηπεδο, δαναη, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δημος, δειγμα, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, υπαρχει, ελληνοαμερικανικη ενωση, ενενηντα, επσπ, επιτυχια, ερχονται, ζησης, ιδιο, ιδρυση, ηλικια, θεος, θωμας, ιησου, εικονα, ιστορικο, ιωνικος, κυπελλο, κλιμα, κωνσταντινιδης, λαμψη, λιρα, λιτο, λυμπεροπουλος, μαλλια, μεζεδες, μικρασιατικη καταστροφη, μικρο, ομαδα, παντα, ονομα, ορθοδοξια, ουσιαστικο, ουσια, ποδοσφαιρο, πεμπτη, ποντιακα, ραντεβου, ρεντη, ρολο, σαλονια, σαραφιδης, σαββατο, σεντρα, σιδηροπουλος, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σουπερ, τιμη, τμημα, τογιας, φεγγαρι, φυσικα, φορα, χερι, χαιδαρι, χρηστος, χλιδή, χωματα, ιωαννης, αγωνας, δημητρης, ενωση, ερρικος, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, μαυρος, μεινει, ομαδες, παιχνιδι, σπυρος, σωτηρης, ταξιδι, θεματα, θηβας, θωμα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα