Βούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί να γίνει γήπεδο χωρίς όμως τα 2,5 στρέμματα που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στην ΑΕΚ

12:09 23/1/2015 - Πηγή: AEK365

Συνέντευξη στο gazzetta παραχώρησε o Γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα υιοθετεί στην ουσία τις απόψεις της δημοτικής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα

Φιλαδέλφεια, πιστεύει πως πως δεν κόβει το μέλλον της ΑΕΚ αν το γήπεδο είναι μικρότερο από 30.000 θέσεις, υπεκφεύγει όταν ερωτάται γιατί το κόμμα του άλλαξε γνώμη και καταψήφισε το πρώην άρθρο 81 για το γήπεδο της ΑΕΚ και δείχνει να αγνοεί (;) πως έχει καταργηθεί με νεότερο νόμο το πρώην άρθρο 82 που θεωρητικά άφηνε περιθώριο εκμετάλλευσης δασών για αθλητικές χρήσεις, επιχείρημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ψευτες που πολεμούν το γηπεδο της ΑΕΚ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο:

"Η θέση μας δημόσια και θυμάμαι ήταν και η διοίκηση της ΑΕΚ στα θεωρία της Βουλής, είχε εκφραστεί πως θέλουμε να γίνει γήπεδο της ΑΕΚ. Θέλουμε να γίνει εκεί. Είμαστε απολύτως σύμφωνοι. Και η Πολιτεία, μέσα σε συνθήκες κρίσης, με ένα ποσό, εννοώ την Περιφέρεια ή και άλλων φορέων, να σταθεί αρωγός .

Συμφωνούμε με τη θέση να γίνει το γήπεδο στα στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί και είχαν φιλοξενηθεί και το γήπεδο και δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου τις προηγούμενες δεκαετίες και γενιές. Δεν θα θέλαμε να υπάρξει μία επέκταση εις βάρος του Άλσους είτε 2,5, είτε 6 στρεμμάτων.

Πόσο μάλλον και είμαστε ριζικά αντίθετοι κι αν τα προηγούμενα τα συζητούσαμε, βεβαίως πάντοτε με σεβασμό στη δημοτική Αρχή, αλλά και με τις αποφάσεις της ΑΕΚ, είναι ότι υπήρχε ταυτόχρονα μία τροπολογία η οποία ψηφίστηκε τελικά, με βάση την οποία το 5% του Άλσους και για όλα τα Άλση, άρα μιλάμε για 24,5 επιπλέον στρέμματα, θα ήταν δυνατόν να δοθούν για περαιτέρω δραστηριότητες και λειτουργίες, αναψυχής κτλ. Ουσιαστικά η υπόθεση του γηπέδου χρησιμοποιείται για να υπάρξει μία άλλη χρήση σε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του Άλσους.

Θέλω να σας πω επίσης και ως μηχανικός, κι έχοντας δει τα σχετικά σχέδια, αναγνωρίζουμε πως υπάρχει μία ιδιαιτερότητα κρίσιμη, ως προς το έδαφος εκεί πέρα, δηλαδή επειδή υπάρχουν σε αρκετά υψηλή στάθμη υπόγεια ρεύματα, νερά κτλ, θα χρειαζόταν πολύ μεγάλα κονδύλια για να γίνει αυτό το γήπεδο, κατά κάποιο τρόπο, μισό υπόγειο, όπως έχει γίνει και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες πολλές φορές, όταν είναι μέσα στον Αστικό ιστό. Αυτό δεν μπορεί να γίνε! Ούτε υπόγειο πάρκινγκ μπορεί να υπάρξει, ούτε υπόγειες εγκαταστάσεις. Ούτε το ίδιο να χαμηλώσει, ώστε να έρθει σε μεγαλύτερη συνάφεια και αισθητική με τον περιβάλλοντα χώρο.

Δε συμφωνούμε με την ιδέα πως αν είναι 32.500 ή 28-29.000 αυτό κόβει το μέλλον της ΑΕΚ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάποια άλλα επιχειρήματα, που χρησιμοποιήθηκαν με ένταση, μάλιστα, εκείνη την περίοδο.

Το κυριότερο όμως κι αυτό δυσχέραινε πάρα πολύ τη συζήτηση και από τη Δευτέρα και ύστερα, υπήρξαν μέθοδοι και παρουσίες βίας, ενώ συλλογικά συζητιόταν αυτό το θέμα, είτε σε δημοτικό συμβούλιο, είτε σε ημερίδες έξω. Δηλαδή, μία νοοτροπία από ορισμένες πλευρές φιλάθλων ή και μη φιλάθλων που τη διεκδίκηση για το γήπεδο της ΑΕΚ, δυστυχώς, την έφεραν σε καταστάσεις εντελώς αντίθετες με το δίκαιο. Αυτό δυσκολεύει, δυσχεραίνει τα πράγματα.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Τα ξέρουμε όλοι. Εάν η αφετηρία είναι να γίνει το γήπεδο εκεί, να μπορέσει να φιλοξενήσει την ΑΕΚ και στη νέα της διαδρομή, στα "σαλόνια" αν υπάρχουν... σαλόνια της Α' Εθνικής, γιατί μάλλον για άλλα πράγματα πρόκειται κι όχι για σαλόνια αυτό το οποίο εξελίσεται στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα πρέπει με ψυχραιμία και καλούς τρόπους και όχι με τραμπουκισμούς το πράγμα να δρομολογηθεί".

Για την αρχική συνάντηση ΑΕΚ και ΣΥΡΙΖΑ και τη συμφωνία τους;

"Είχαν δοθεί κάποια αντισταθμιστικά, ως προς το χώρο. Ένα πάρκινγκ 200 θέσεων κτλ. Το ξέρω και για τα δέντρα που θα φυτευτούν σε άλλο χώρο. Υπήρξε και μία συζήτηση και στο πλαίσιο του κόμματός μας. Υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμο. Τα 20 εκατ. ευρώ από τον κ. Σγουρό.

Είναι προφανές ότι το συνολικό κονδύλι που υπάρχει για την Αττική, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να βοηθάει τον Ερασιτεχνικό μαζικό αθλητισμό, στην κοινωνική του λειτουργία και βεβαίως τις μεγάλες και μικρότερες ομάδες, εν προκειμένω τώρα και την ΑΕΚ, στο να αποκτήσουμε στέγη και στέκι για πολλαπλές αθλητικές δραστηριότητες. Δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτό το ποσό να απορροφηθεί από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ ή από άλλα σωματεία. Θα πρέπει με μία συζήτηση να βρεθεί το σύνολο της επιχορήγησης πως θα δοθεί".

Σχετικά με τα δέντρα και την υπόσχεση της ΑΕΚ:

"Θεωρώ ότι θα έπρεπε εξ αρχής να γίνει μία μελέτη στο όριο ακριβώς εκεί που ήταν το προηγούμενο το γήπεδο και να μπορεί και αισθητικά και παραγωγικά, με την έννοια της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή, ώστε να υπάρξει η ένταξη του γηπέδου με ένα τρόπο ομαλό και θετικό και για την περιοχή και των κατοίκων. Δεν μπορεί αυτό να γίνει μονομερώς από την πλευρά της ΑΕΚ. Επαναλαμβάνω, η όποια συζήτηση δε μπορεί να γίνεται με προπηλακισμούς, με συνθήματα και με βία. Αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο. Ξεπεράσαμε, απ' ότι είδατε, τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις που ήταν πρωτοφανείς: Μη ψηφίζετε το ΣΥΡΙΖΑ και "τιμωρήστε τους πανελλαδικά". Έχουμε ένα τεκμήριο που πρέπει να αξιολογήσουν οι οπαδοί της ΑΕΚ: Ήμασταν σταθεροί στις θέσεις μας τόσο στο γήπεδο Καραϊσκάκη, που αποτελεί σκάνδαλο που δόθηκε όπως δόθηκε από την Ολυμπιακή επιτροπή. Παραχωρήθηκε και μάλιστα μεταπωλήθηκε. Έχουν υπάρξει και μεταπωλήσεις. Τις ξέρουμε: Στον κ. Λαυρεντιάδη από τον κ. Κόκκαλη. Ήταν ένα σκάνδαλο που δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε με άλλη μορφή, σε άλλες χρονικές περιόδους.

Όπως και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό ήταν ένα όχημα για να φτιάξουν εμπορικά κέντρα κάποιοι επιχειρηματίες. Είχαμε σταθεί κριτικά. Θυμάστε τι είχε γίνεται τότε με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, τότε από τους παράγοντες του ΠΑΟ και κυρίως τους επιχειρηματίες. Να μην υπάρχει ούτε υπόνοια και άρα φανατισμός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενδεχομένως θα είναι αύριο Κυβέρνηση, είναι ένα "αντί - ΑΕΚ" πολιτικό μόρφωμα, διότι θέλουμε να διοικήσουμε ή καθοδηγούμαστε από τον κ. Μαρινάκη ή τον κ. Αλαφούζο. Αυτά είναι απολύτως ανοησίες. Είναι θέσεις αρχής της αριστεράς. Της δικής μας αριστεράς. Μπορεί να είναι και λάθος και σωστές, αλλά είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας. Μπορεί να έχουμε και πολιτικό κόστος. Το οποίο και παίρνουμε και πολλαπλά Ακόμη και τώρα ένα μέρος οπαδών της ΑΕΚ, μόνο με αυτό το ζήτημα δεν θα ψηφίζουν το ΣΥΡΙΖΑ".

Για το αν συμφωνεί με τους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής:

"Οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής είναι στην αυτονομία και την πλήρη ευθύνη που έχει η κάθε Δημοτική Αρχή".

Keywords
Τυχαία Θέματα