Τσίπρας: Στις Συνόδους Κορυφής μαζεύονται 28 ηγέτες και αποφασίζει η Μέρκελ

23:27 15/5/2014 - Πηγή: AEK365

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξη Τσίπρα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφστατ και Σκα Κέλερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για πρώτη φορά ανέφερε:

«Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας

τα αποτελέσματα της οποίας εύχομαι να μην τα ζήσει κανείς άλλος». Απευθύνθηκε σε όσους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική και τους ρώτησε για το εάν θα πρέπει να επαναληφθεί αυτή η ιστορία ή όχι.

«Καλούμε τους πολίτες της Ε.Ε. να ψηφίσουν αριστερά για την δημοκρατία και την αλληλεγγύη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την ανεργία

Μιλώντας για το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας. «Η λύση για την ανεργία είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα περνάει μέσα από την ανάπτυξη. Με τις ίδιες πολιτικές η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις», ανέφερε.

Για την έξοδο από την κρίση

Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους, απάντησε ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση.

Πρέπει να βρούμε λύση για το χρέος ανάλογη με αυτή που δόθηκε στην μεταπολεμική Γερμανία​ είπε τονίζοντας την ανάγκη για μια διάσκεψη για την αντιμετώπιση του χρέους.

Για τις τράπεζες

Εκπλήσσομαι που ο Γκι Φέρχοφσταντ υπερασπίστηκε τα προγράμματα bail in. Είναι μια καταστροφική πολιτική που φορτώνει τα χρέη με χρέη, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται συνολική λύση ελάφρυνση του χρέους.

Ακόμη έκανε λόγο για εξυγίανση των τραπεζών με την απομείωση των κόκκινων δανείων.

Ευρωσκεπτικισμός

Για την άνοδο τoυ ευρωσκεπτικισμού ευθύνονται οι τρεις μεγάλες πολιτικές της Ευρώπης και η πολιτική λιτότητας, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία

Η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου. Χρειάζεται διάλογος και διπλωματία, να μην αποδεχθούμε την άνοδο των νεοναζί, είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει ειρηνικά για την τύχη του τόπου του.

«Πρέπει να κλείσει η πληγή που άνοιξε στην καρδιά της Ευρώπης χρειάζεται διάλογος και διπλωματία όχι κυρώσεις» είπε και επεσήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση από ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Για τις κινήσεις ανεξαρτησίας της Καταλονίας, Σκοτίας

Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκοτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους».

Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.

Για την μεταναστευτική πολιτική

Αναποτελεσματική χαρακτήρισε την πολιτική της καταστολής όσον αφορά στην μεταναστευτική πολιτική. Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι η αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Μίλησε για δίκαιη νομή ευθύνης στις χώρες και υπογράμμισε ότι «Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».

Για τη θρησκεία

Κάθε πολίτης που ζει σε μια χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε.. πρέπει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες και κάθε κράτος να σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις του καθενός, το δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο θεό θέλει, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο επεσήμανε τον κίνδυνο κινημάτων συντηρητισμού και αναχρονισμού λέγοντας πως συντηρητισμός είναι και αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία με την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Για τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές

Για μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας αποδίδοντας σε αυτές τις αιτίες το γεγονός αποχής των πολιτών από τις ευρωεκλογές.

«Το Ευρωκοινοβούλιο χάνει αρμοδιότητες. Στις Σύνοδους Κορυφής συγκεντρώνονται 28 ηγέτες και αποφασίζουν ότι θέλει η Α. Μέρκελ, οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα ακουστεί η φωνή τους» είπε.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Γιούνκερ τον ρώτησε: «Με την ευκαιρία να ρωτήσω τον κ. Γιούνκερ τι συνέβη στις Κάννες; Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος».

Για τη διαφθορά

Για την καταπολέμησή της διαφθοράς χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Απαιτείται πολιτική βούληση κυβερνήσεων-Ε.Ε. απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί να με ψηφίσουν

Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών για την ενίσχυση της δημοκρατίας όπου το κοινοβούλιο θα παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα

Δεύτερον θα διώξουμε άμεσα την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς λαούς και τρίτον είπε ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσουμε μια διαδικασία ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος προκειμένου να βγούμε από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα