«Σηκώνει» θέμα για Ευρωλίγκα η ΑΕΚ

20:04 21/2/2015 - Πηγή: AEK365

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα του SPORT24 με τον τίτλο «Πόσο ρεαλιστικός στόχος είναι η Euroleague;» ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook η ΚΑΕ ΑΕΚ με το σχόλιο «ΑΕΚ ΚΑΙ EUROLEAGUE», συντηρώντας τη συζήτηση περί δυνατότητας της ομάδας να λάβει wild card. Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

«Θα 'χετε διαβάσει περί του

ενδιαφέροντος (που στηρίζει και με πράξεις) της ΑΕΚ να αγωνιστεί στη Euroleague, το συντομότερο δυνατό. Ελάτε να δούμε αν και πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Στις 9 του Φλεβάρη, το Euroleague Greece είχε δημοσιεύσει ένα επετειακό θέμα, με αντικείμενο το τελευταίο παιχνίδι της AEK, στη Euroleague. Μέχρι το επόμενο. Το θέμα μας είναι πότε μπορεί να είναι το επόμενο ματς, στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σε συλλογικό επίπεδο.

Γιατί θα 'χετε ακούσει τα περί άμεσης επιστροφής της Ένωσης, με τελευταία σχετική πληροφορία να έχει δημοσιευτεί προ ημερών και να αναφέρει ότι "ο Μάκης Αγγελόπουλος προσδοκά στην επιστροφή της ΑΕΚ, στην Ευρώπη και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, με τον Σταύρο Δουβή προπομπό της πιθανής εξέλιξης". Πάμε λοιπόν, τώρα θα δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε συναντήθηκαν στη Βαρκελώνη, οι μέτοχοι στη Euroleague Commercial Assets, έχουν εγκριθεί οι κανονισμοί, βάσει των οποίων θα προκύψουν οι ομάδες της αγωνιστικής περιόδου 2010-16.

Πέραν των 14 ομάδων που έχουν συμβόλαια τύπου Α (και σε αυτήν την κατηγορία, από την Ελλάδα ανήκουν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), δικαίωμα συμμετοχής θα 'χουν οι δύο πρώτες ομάδες της Αδριατικής λίγκας, οι πρωταθλητές ή φιναλίστ από τους Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, VTB United League (που δεν είναι στις 14 έχουσες συμβόλαια τύπου Α), ενώ θα δοθεί και μια wild card. Αυτές είναι οι άδεις τύπου Β', που διαρκούν για μια σεζόν. Βλέπετε κάπου την Ελλάδα; Όχι. Πάμε παρακάτω.

Προφανώς (διότι δεν προκύπτει κάτι άλλο), οι της ΑΕΚ ευελπιστούν πως θα λάβουν την wild card. Αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο; Υπάρχει. Κατ' αρχάς όμως, η Ένωση θα πρέπει να βρεθεί στους τελικούς της ΣΚΡΑΤΣ Basket League και έπειτα να διευκρινιστεί όταν συμπληρωθεί ο πίνακας -και δουν οι διοργανωτές αν τυχόν έχει μείνει κάποια από τις γνωστές, πλούσιες, δυνάμεις, χωρίς θέση.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να δούμε την κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, βάσει των ομάδων που είχε στη Euroleague (σύμφωνα με τα όσα έκαναν οι εκπρόσωποι μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), στοιχεία που θα λάβει υπ' όψιν της η Euroleague Basketball, όταν έλθει η ώρα της wild card, ιδού.

Τι έχει συμβεί την τελευταία πενταετία

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που οφείλετε να γνωρίζετε, ως προς τη λίστα αυτών που εξετάζει η Euroleague πριν μοιράσει τις θέσεις, είναι τα όσα κάνει κάθε χώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όχι σε μια σεζόν, αλλά σε εύρος πενταετίας.

Οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν φτάσει τουλάχιστον έως τα playoffs, κάθε σεζόν. Καμία άλλη ομάδα από την Ελλάδα δεν βρέθηκε στη regular season, ούτε μέσω της φάσης των προκριματικών, τις σεζόν 2011-12 και 2010-11.

Η αξιολόγηση του Eurocup, δείχνει πως δεν υπάρχει κάποια βελτίωση σε ό,τι αφορά τον ανταγωνιστικό των ελληνικών ομάδων σε αυτήν τη διοργάνωση. Τουναντίον, φαίνεται πως δύσκολα περνούν τη φάση της regular season.

Είναι... ελαφρώς ξεκάθαρο ότι πέραν των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν εμφανίσει κάποια αισθητή βελτίωση, υπό την όποια έννοια του ανταγωνισμού.

Η Euroleague Basketball έχει προσαρμοστεί στην πραγματικότητα του επιπέδου ανταγωνισμού που έχει κάθε χώρα, διότι "είναι βασικός στόχος μας να φιλοξενούμε τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε όσα συμβαίνουν στην Αδριατική λίγκα, την Ελλάδα ή την Ιταλία".

Euroleague

Σεζόν

Παναθηναϊκός

Ολυμπιακός

2009-10

ΤΟΡ16

Τελικός

2010-11

Πρωταθλητής

playoffs

2011-12

Hμιτελικός

Πρωταθλητής

2012-13

playoffs

Πρωταθλητής

2013-14

playoffs

playoffs

2014-15

;

;

Eurocup

2009-10: Άρης (προημιτελικά), Πανελλήνιος (ημιτελικά)

2010-11: ΠΑΟΚ (κανονική περίοδος), Άρης (Last16), Πανελλήνιος (Last16)

2011-12: ΠΑΟΚ (κανονική περίοδος), Άρης (Last16)

2012-13: Πανιώνιος (κανονική περίοδος)

2013-14: Πανιώνιος (Last32), ΠΑΟΚ (κανονική περίοδος)

Keywords
Τυχαία Θέματα