Σαν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου

23:55 7/2/2013 - Πηγή: AEK365

451

ο Κωνστάντιος Γ γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1238

οι Μογγόλοι καίνε την ρωσική πόλη, Βλάντιμιρ.

1405

γεννιέται ο Κωνσταντίνος 11ος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 29/5/1453)

1587

αποκεφαλίζεται στην Αγγλία η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, για την ανάμιξή της σε συνωμοσία για τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α.

1600

η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατον τον φιλόσοφο και ιερέα του τάγματος των Δομινικανών, Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών

του, καθώς υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. Εκτελείται λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου.

1692

ένα γιατρός στο χωριό Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, κατηγορεί δύο νέα κορίτσια, την Αμπιγκέιλ Γουίλιαμ και τη Μπέττυ Πάρις, ότι εξασκούν τη μαγεία, αρχίζοντας έτσι μια σειρά δικών και εκτελέσεων "μαγισσών".

1725

πεθαίνει ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας από το 1696. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από σαρωτικές στρατιωτικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα.

1828

γεννιέται ο Ιούλιος Βερν, ο "πατέρας" της επιστημονικής φαντασίας. Στα βιβλία του, ο Βερν προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια πολλά από τα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.

1828

με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.

1885

πανικό και διάφορα σενάρια προκαλούν στην τοπική κοινωνία του Ντέβον της Αγγλίας σημάδια στο χιόνι που ονομάστηκαν τα «βήματα του διαβόλου». Τα σημάδια ακολούθησαν μια πορεία 100 μιλίων.

1883

ο ασφαλιστής Λούις Γουότερμαν ξεκινάει τα πειράματά του με στόχο να δημιουργήσει το πρώτο στυλό διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται.

1895

κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη η όπερα του Τσαϊκόφκι, "Η λίμνη των κύκνων".

1904

αρχίζει ο Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος με την καίρια επίθεση, που εξαπολύει ο ιαπωνικός στόλος στο Πορτ Αρθουρ, στην Κίνα, αποδεκατίζοντας τον ρωσικό στόλο.

1905

αιματηρές σκηνές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ φοιτητών της ιατρικής και των φυσικών επιστημών για το θέμα των σπουδών.

1911

γεννιέται Αμερικανίδα, βραβευμένη με Πούλιτζερ, ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπίσοπ.

1915

πραγματοποιείται στο Λος Άντζελες η πρεμιέρα της βωβής ταινίας - σταθμού στην ιστορία του κινηματογράφου, "H γέννηση ενός έθνους", του Ντ. Γ. Γκρίφιθ, που συναντά ανάμικτη υποδοχή από το κοινό, λόγω του ρατσιστικού της περιεχομένου.

1916

ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολτέρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1919

στο Σικάγο των ΗΠΑ, πραγματοποιείται το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα καρδιακής δυσλειτουργίας.

1920

γεννιέται η σταρ του Χόλιγουντ, Λάνα Τάρνερ. Το 1995, η λαμπερή πρωταγωνίστρια πεθαίνει από την επάρατο νόσο.

1921

πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς του αναρχισμού, ο πρίγκιπας Πέτερ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν, σε ηλικία 79 ετών. Ο Κροπότκιν ήταν υπέρμαχος του μοντέλου, που πρεσβεύει την κατάργηση του κράτους. Κάποιοι τον αποκαλούσαν και "ο Αναρχικός Πρίγκιπας", λόγω του τίτλου, που έφερε.

1924

πραγματοποιείται η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση απ άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. Η ομιλία του αντιπροέδρου της εταιρείας Bell Telephone σε ξενοδοχείο του Σικάγο, αναμεταδόθηκε στην Πρόβιντενς, τη Ν. Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Όκλαντ και το Σαν Φρανσίσκο και την άκουσαν περίπου 50.000.000 άνθρωποι.

1924

ο Κινέζος Τζι Γιόν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στις ΗΠΑ με δηλητηριώδες αέριο.

1925

γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Λέμον, ο οποίος προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ, το οποίο και απέσπασε δύο φορές, ενώ βραβεύθηκε και στις Κάνες. Το 1998 τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στην Έβδομη Τέχνη. Δημοφιλές ντουέτο με τον κωμικό Γουόλτερ Ματάου, πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες. Πέθανε το 2001.

1931

γεννιέται ο Τζέιμς Ντιν, το κινηματογραφικό ίνδαλμα της δεκαετίας του 50, με την πιο σύντομη καριέρα από όλους τους σταρ της Έβδομης Τέχνης. Πέθανε το 1955, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

1932

γεννιέται στη Ν. Υόρκη ο Τζον Γουίλιαμς, συνθέτης και μαέστρος. Μεταξύ άλλων, έχει συνθέσει τη μουσική για την τριλογία "Star Wars" και την ταινία "Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου".

1941

γεννιέται στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο ηθοποιός Νικ Νόλτε. Το 1975 βραβεύτηκε με Έμμι ενώ έχει προταθεί και για Όσκαρ. Ο Νόλτε έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

1945

οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Δρέσδη, με αποτέλεσμα περίπου 135.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι, είναι ολοφάνερο, πως πλησιάζει το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1949

στο Λονδίνο, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Βρετανίας, Γαλλίας, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ συναντώνται για τον καθορισμό των συνθηκών της συμφωνίας ειρήνης με την Αυστρία.

1952

η Ελισάβετ η δεύτερη αναγορεύεται βασίλισσα της Αγγλίας.

1955

στην ΕΣΣΔ, ο Μπουλγκάνιν διαδέχεται τον Μαλένκοφ στη θέση του πρωθυπουργού.

1956

ο Ζακ Ιβ Κουστό, ο διασημότερος ωκεανογράφος, γυρίζει την πρώτη του ταινία σχετικά με τα μυστήρια του βυθού.

1958

ο Μπόμπι Φίσερ, σε ηλικία 15 ετών, γίνεται ο νεότερος σκακιστής στην ιστορία, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Μέγα Διδάσκαλου (Grand Master).

1959

ο Σαρλ ντε Γκολ, ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Γαλλικής Δημοκρατίας, αναλαμβάνει καθήκοντα.

1960

ο Μπιλ Ράσελ των Μπόστον Σέλτικς ανακηρύσσεται ο πρώτος παίκτης του NBA με 50 ριμπάουντ.

1960

τοποθετούνται οι πρώτες οκτώ πλάκες με αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.

1963

οι συνοριακές συγκρούσεις που ξεσπούν μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο 200 ατόμων και τον τραυματισμό 200.

1965

στις ΗΠΑ, 84 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη συντριβή ενός αεροσκάφους DC-7 στο Τζόουνς Μπιτς.

1966

γεννιέται ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Χρίστο Στόιτσκοφ

1969

το Μπόινγκ 747, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροπλάνο, κάνει την πρώτη του πτήση.

1971

κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο δείκτης Νάζντακ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1972

πεθαίνει ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1974

στις ΗΠΑ, οι τρεις αστροναύτες του Σκάιλαμπ επιστρέφουν από ταξίδι ρεκόρ, διάρκειας 84 ημερών σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1979

οι ΗΠΑ διακόπτουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με τη Νικαράγουα, μετά την άρνηση του Προέδρου Σομόζα να δεχθεί ειρηνευτική πρόταση για τερματισμό του εμφυλίου.

1980

πεθαίνει ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, Νίκος Ξυλούρης, σε ηλικία 44 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

1981

σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Δεκαεννέα άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, πεθαίνουν από ασφυξία όταν, για αδιευκρίνιστους λόγους, στριμώχνονται, στην έξοδο της Θύρας 7 κι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, γράφοντας μία από τις τραγικότερες σελίδας.

1983

απαγάγουν το άλογο του Αγά Χαν "Σεργκάρ", ζητώντας λύτρα ύψους 5 εκατ. λιρών. Λίγες ημέρες αργότερα, σκοτώνουν το άλογο. Οι απαγωγείς φέρονται να είναι μέλη του IRA.

1984

ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαράγεβο της Γιουγκοσλαβίας.

1989

145 άτομα σκοτώνονται από πτώση Μπόινγκ 707 στις Αζόρες.

1991

στο όρος Όθρυς εντοπίζονται τα συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους C130, στο οποίο επέβαιναν 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες. Το σκάφος προσέκρουσε στο όρος τρεις ημέρες νωρίτερα.

1992

στην Ταϊλάνδη, στους 16 ανέρχονται οι νεκροί από κατάρρευση σιδερένιας σκαλωσιάς σε ανεγειρόμενη πολυώροφη οικοδομή.

1993

στο Ιράν, 131 επιβάτες χάνουν τη ζωή τους, όταν αεροσκάφος συγκρούεται στον αέρα με στρατιωτικό αεροπλάνο.

1994

απορρίπτονται ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων, οι αιτήσεις απονομής χάριτος των Παττακού, Μακαρέζου, Λαδά και Ζωιτάκη, πρωταιτίων της Δικτατορίας 1967-74.

1995

σεισμός πλήττει την Κολομβία, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 230.

1996

ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των αρχαίων Μακεδόνων, ο ναός του Ολυμπίου Διός, αποκαλύπτεται στο θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, το Δίον της Πιερίας.

1997

η Καναδή Σόνια Ντενονκούρτ είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

1998

πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι χόκεϊ γυναικών σε Χειμερινή Ολυμπιάδα, όπου η Φινλανδία νικά τη Σουηδία με 6-0.

2002

την τελευταία του πνοή αφήνει ο τεχνικός και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Παθιακάκης, σε ηλικία 49 ετών, λίγο πριν αρχίσει η προπόνηση του Ακράτητου.

2003

ολοκληρώνονται οι εργασίες του 7ο έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου, με ανοιχτή ψηφοφορία σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία ανταποκρίνονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες.

2007

πεθαίνει απρόσμενα σε ηλικία 40 ετών το μοντέλο Αν Νικόλ Σμιθ.

2010

τρομερή χιονοθύελλα στο Αφγανιστάν προκαλεί δεκάδες χιονοστιβάδες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 172 άτομα.

Keywords
σαν σημερα, Ιούλιος Βερν, ριο 2016, θαν, ηπα, νέα, ελλαδα, αθηνα, σταρ, bell, telephone, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, προσφορες, ντιν, star, γαλλια, εσσδ, master, γκολ, nba, εμφάνιση, πειραιας, ira, σεισμος, Χόκεϊ, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, ψηφοφορία, ΑΕΚ, βιβλια, χρηματιστηριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σεισμος ιαπωνια , σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, κεν ρασελ, σεισμος τωρα, ολυμπιακοί αγώνες, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, βασιλισσα ελισαβετ, κοινωνια, αζορες, χιονι, νικος ξυλουρης, οθρυς, το θεμα, αστυνομια, αφγανισταν, γυναικα, εβδομη, ηθοποιος, ηπα, θεμα, ιραν, καριερα, κινα, λονδινο, μεγα, μουσικη, ναρκωτικα, ξυλουρης, σουηδια, σταρ, ταινιες, ira, nba, αγωνες, αεροπλανο, αυστρια, αιτησεις, αλκοολ, αλογο, ανθρωπος, αστερια, βαμβακαρης, γκολ, γεγονος, γινεται, γηπεδο, γουιλιαμ, διον, δρεσδη, ελισαβετ, εμφάνιση, εξι, εσσδ, ετων, τεχνη, ζωη, ιδεες, ηλικια, θεωρια, ιερα εξεταση, ομιλια, κυβερνηση, κροποτκιν, λιρα, λυτρα, μαγεια, μαεστρος, μνημεια, μορφη, μαρια, μπρουνο, μυστηρια, νεμπρασκα, νεοτερος, ντιν, ξενοδοχειο, οκλαντ, οκτω, οπερα, ορος, ουασιγκτον, πανεπιστημιο αθηνων, πεθανε, πετρουπολη, πιο πολυ, πνοη, προβληματα, πριγκιπας, πτηση, ρασελ, ρεκορ, σειρα, σικαγο, σημαδια, σκηνες, στυλο, συγχρονο, σονια, τιτλος, φινλανδια, ψηφοφορία, κωνσταντινος, bell, ιουλιος, ναος, νεκροι, παιχνιδι, ποιητες, ταξιδι, telephone
Τυχαία Θέματα