Ρε: Δεν έχω ξεχάσει την ΑΕΚ

11:39 30/12/2014 - Πηγή: AEK365

Κρίστοφερ Ρε! Πόσοι άραγε τον θυμούνται; Αρκετός κόσμος σίγουρα... Έπαιξε στην ΑΕΚ σε 11 ματς πετυχαίνοντας 4 γκολ, πριν από 15 χρόνια, για λίγους μήνες, ερχόμενος ως δανεικός από την Άρσεναλ.

Τόσα χρόνια μετά και ο Ρε μιλάει για όσα έζησε στην ΑΕΚ, την οποία και δεν έχει ξεχάσει. Διαβάστε όσα δήλωσε στο gazzetta.gr:

Από πρωταθλητής με την Άρσεναλ και αγαπημένο παιδί του Βενγκέρ, αποδιοπομπαίος τράγος στην ΑΕΚ, μουσικός (μέλος του συγκροτήματος Soul Rebels) και εσχάτως προπονητής στα κλιμάκια της Λιβερίας. Ο Κρίστοφερ Ρε, ξάδερφος του σπουδαίου Τζορτζ Γουέα αναγορεύεται ως καλτ ποδοσφαιρικός ήρωας των φίλων της Αρσεναλ, έχοντας συνδέσει το όνομά του με καθοριστικά γκολ τη σεζόν 1997-1998, όταν και η ομάδα του Λονδίνου κατέκτησε την κορυφή της Premier League.

Ο Ρε, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο gazzetta.gr, είναι ο παίκτης που ανάγκασε τον Τιερί Ανρί να συστηθεί στο Νησί με το νούμερο «12», αφού το «14» το είχε καπαρώσει και δεν το άφηνε για κανέναν - ούτε για τον Γάλλο θρύλο. Πέρασαν 15 χρόνια από τη βραχεία θητεία του στην ΑΕΚ (11 ματς / 4 γκολ)... Ο Κρίστοφερ Ρε από τη μακρινή Λιβερία νοσταλγεί τις εμπειρίες του από την Ελλάδα, εξυμνεί τον Αρσέν Βενγκέρ και δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει το ποδόσφαιρο της χώρας στο λαμπρό δρόμο που είχε χαράξει η «χρυσή γενιά» των Γουεά, Σέμπουε, Νάγκμπε, Γκεγκμπό, Ντεμπά

Η κουβέντα μας με τον 39χρονο σήμερα Ρε, ξεκίνησε με αναφορά στις πιο λαμπρές μέρες της καριέρας του στην Άρσεναλ, όπου στέφθηκε πρωταθλητής (1997/98). «Η Άρσεναλ είναι η σπουδαιότερη ομάδα που έχω αγωνιστεί. Νιώθω τυχερός που βρέθηκα να παίζω για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Η πρώτη μου χρόνια ήταν πάρα πολύ καλή, αφού κατακτήσαμε και το πρωτάθλημα», λέει στο gazzetta.gr ο Κρίστοφερ Ρε, κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στα γκολ που πέτυχε με τους «κανονιέρηδες»: «Όντως πέτυχα μερικά πολύ κρίσιμα γκολ, ήταν πολύ όμορφο να αισθάνομαι ότι συνεισφέρω σε έναν τόσο σημαντικό σύλλογο όπως είναι η Άρσεναλ φτάνοντας στην κορυφή της Premier League».

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην ρίξουμε στο τραπέζι της συζήτησης το... βαρύ χαρτί που ακούσει στο όνομα του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός αποτελεί τον μέντορα του Αφρικανού. «Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, γι αυτό και έχει μείνει τόσα χρόνια στην Άρσεναλ. Είναι πολύ άνετος και πολύ καλός άνθρωπος τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδων. Με ήξερε από τη Μονακό και ήμουν από τις πρώτες του μεταγραφές. Δίπλα του έζησα πολύ όμορφες στιγμές, με αποκορύφωμα το πρωτάθλημα που κατακτήσαμε τη σεζόν 1997-1998».

Ήρθες στην ΑΕΚ το 1999. Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που θυμάσαι από την Ελλάδα;

«Φυσικά και δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τον τρόπο που με υποδέχτηκαν οι οπαδοί της ΑΕΚ. Ήταν κάτι το εκπληκτικό. Θυμάμαι πόσος κόσμος είχε έρθει στο αεροδρόμιο. Όλοι φώναζαν το όνομά μου. Εγώ κι η οικογένειά μου δεν μετανιώσαμε για την επιλογή μας να έρθουμε στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ είναι σπουδαίος σύλλογος αν και θυμάμαι πως δυσκολεύτηκα αναφορικά με την προσαρμογή μου, το πρώτο διάστημα. Ωστόσο, μετά συνήθισα και η ζωή μου στην χώρα σας ήταν καλύτερη».

Τι θυμάσαι από την εμπειρία σου στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Θυμάμαι τα ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, όπως και την ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη. Ήταν κάτι εκπληκτικό. Οι οπαδοί μας δημιουργούσαν εξαιρετική ατμόσφαιρα, ενώ με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ΑΕΚ».

Τι έγινε και αποβλήθηκες στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό;

«Η αποβολή μου δεν ήταν με τον Ολυμπιακό; Α, ναι, σωστά με τον Παναθηναϊκό αποβλήθηκα - έχετε δίκιο. Ήταν μία στιγμή, παρασύρθηκα από τα νεύρα μου - δεν έπρεπε να συμβεί αυτό. Θυμάμαι τον τερματοφύλακα της ομάδας μου που ήρθε προς το μέρος μου να με συγκρατήσει».

Τώρα είσαι στην εθνική Νέων της Λιβερίας. Πιστεύεις ότι μπορεί αυτή η φουρνιά να οδηγήσει την χώρα σε επιτυχίες - όπως η δική σας «χρυσή γενιά»;

«Γίνεται σοβαρή δουλειά στην εθνική και τα κλιμάκιά της. Εμείς η παλιοπαρέα, είμαστε ενωμένοι, μία γροθιά. Έχουμε αναλάβει όλοι πόστα στην εθνική. Υπάρχει ταλέντο και ικανότητα. Πιστεύω ότι σύντομα θα φανεί αυτό και θα δείτε επιτυχίες από τη Λιβερία».

Ο ξάδερφός σου, ο Τζορτζ Γουεά, πρόσφατε εκλέχθηκε γερουσιαστής στη Λιβερία.

«Ναι, όντως. Η εκλογή του μας έκανε όλους χαρούμενους. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που έχει η χώρα».

Το μήνυμά σου κλείνοντας;

«Θέλω να πω ένα μεγάλο "γεια" στους Έλληνες φιλάθλους και στους φίλους της ΑΕΚ. Δεν έχω ξεχάσει την ομάδα και την χώρα σας αν και η παραμονή μου ήταν σύντομη».

Πως ήρθε, όμως, στην Ελλάδα; Το gazzetta.gr μίλησε με τον άνθρωπο που ήταν πίσω από τη μεταγραφή του σπουδαίου Λιβεριανού στην Ελλάδα, τον Τάσο Ραγκούση.

«Την πρώτη κουβέντα είχει κάνει ο Κέλβιν (Σέμπουε). Θυμάμαι ότι πριν έρθει στην Ελλάδα, η Άρσεναλ έπαιζε στην Ελλάδα. Πήγαμε στον Αστέρα όπου έμενε η Άρσεναλ. Ο Σέμπουε ήξερε και τον Βενγκέρ από τη Μονακό. Εκεί με γνώρισε στον Κρίστοφερ και του μιλήσαμε. Μάλιστα θυμάμαι ότι αργότερα πρότεινα και τον Ζιλ Γκριμαντί στον Ψωμιάδη. Όλοι πίστευαν ότι η Αρσεναλ θα χάσει επειδή έπαιζε με τα δεύτερα. Τελικά, νίκησε 1-3 με τον Ρε να κάνει πολύ καλό ματς».

Τι άρεσε στον Κρίστοφερ;

«Εκανε πολύ παρέα με κάτι φίλους του από την Αιθιοπία. Μάλιστα στα γενάθλιά του, του έκαναν πάρτι - έκπληξη και είχαμε πάει μαζί με τον Κέλβιν. Μαζί μας ήταν κι ο Γκρέταρσον τον οποίο τον φώναζαν «blondy» (σ.σ. ξανθός). Του άρεσαν πάρα πολύ τα σουβλάκια και τα KFC! Το αφρικανικό φαγητό έχει κυρίως κοτόπουλο και ρύζι. Έτσι έπαιρνε από τα KFC κοτόπουλο και έκανε λουκούλειο γεύμα».

Τι σας έχει μείνει στο μυαλό από την παρέα σας με τον Ρε;

«Η πρώτη φορά που έφυγε από την Ελλάδα για τη Λιβερία, για υποχρεώσεις με την εθνική σχεδόν γέμισε ένα αεροπλάνο με Αφρικανούς. Ο Σέμπουε καθόταν, αριστερά μου στο παράθυρο και δεξιά μου ήταν ο Κρις. Ξαφνικά, νομίζω πάνω από τη Θεσσαλονίκη το αεροπλάνο της Swiss έπεσε σε ένα κενό περίπου 200 μέτρα. Ο Κρις τρόμαξε, έβγαλε μια κραυγή, πέταξε το δίσκο της αεροσυνοδού και φυσικά της έχυσε τον καφέ.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, όμως, ήταν σχέση του με τους συμπατριώτες του. Ο Ρε έδινε 10 δολάρια, τα μετέτρεπε σε λιβεριανά δολάρια που σαφώς ήταν πιο πολλά σε αξία, άνοιγε το τζιπ του και γέμιζε τον ουρανό χαρτονομίσματα, κάνοντας τον κόσμο να τρέχει να τα μαζέψει. Ύστερα από νίκες της εθνικής ομάδας συνήθιζαν να κάνουν μεγάλα πάρτι στη βίλα του Γουεά. Τι να πρωτοθυμηθώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα