Ποσοστό «Χομεϊνί» για την Μέρκελ

18:01 9/12/2014 - Πηγή: AEK365

Για όγδοη φορά εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με συντριπτικό ποσοστό. Η Μέρκελ συγκέντρωσε το 96,72% των ψήφων.

Το 2012 η Μέρκελ είχε εξασφαλίσει το 97,94% των ψήφων, την καλύτερή της επίδοση ιστορικά. Ήταν ούτως ή άλλως η μόνη υποψήφια για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών.

Η 60χρονη Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι πρόεδρος της CDU τα τελευταία 14 χρόνια, αφότου τερματίστηκε η εποχή της κυριαρχίας του Χέλμουτ Κολ στις τάξεις της γερμανικής συντηρητικής παράταξης.

Ήταν η πρώτη γυναίκα, η οποία αναδείχθηκε επικεφαλής ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας το 2000.

Ενώπιον των συνέδρων του κόμματός της, η Μέρκελ έκανε μια ομιλία διάρκειας περίπου μιας ώρας, στη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε την κυβέρνησή της παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη.

Η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελάριου βρίσκεται στο ζενίθ.

Στην ομιλία της, η Μέρκελ υπερηφανεύτηκε για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό επίτευγμα».

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει ότι είναι απαραίτητη η «τήρηση των κανόνων» δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι (η Ευρώπη έχει) όλες τις δυνατότητες» να γίνει ξανά μια ήπειρος η οικονομία της οποίας θα αναπτύσσεται δυναμικά, έκρινε σήμερα η Μέρκελ, αλλά για αυτό «πρέπει να εμπνέουμε εμπιστοσύνη, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες τους οποίους ορίσαμε εμείς οι ίδιοι» είπε η Μέρκελ.

«Το γεγονός ότι μιλάμε ασταμάτητα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και το ότι λέμε πως πρέπει να εφαρμοστεί, δεν οφείλεται στην γερμανική αυστηρή ηθική, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης», συνέχισε η καγκελάριος.

«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί διά παντός», επέμεινε.

Keywords
Τυχαία Θέματα