Όταν η Ρεάλ πήρε το Κύπελλο από τη… Ρεάλ! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

16:43 13/2/2014 - Πηγή: AEK365

Παγκοσμίως, ο θεσμός του Κυπέλλου θεωρείται εκείνος των εκπλήξεων με πολλά και διάφορα παραδείγματα. Ομάδες μικρότερων κατηγοριών ανέλαβαν ρόλο Δαυίδ και κέρδισαν μεγαθήρια ή σε άλλες περιπτώσεις-όπως και η φετινή στο Κύπελλο Ισπανίας-έχουμε στον τελικό μεγάλο ντέρμπι.

Παρόλα αυτά, οι τελικός Κυπέλλου Ισπανίας της σεζόν 1979-80, δεν έχει προηγούμενο... Κι αυτό γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ρεάλ Καστίγια, που ουσιαστικά είναι το φυτώριο παικτών της «βασίλισσας» κι εκείνη τη χρονιά έφτασε σαν τρένο στον τελικό.

Τρένο η Καστίγια...

Οι «μικροί» της Ρεάλ βάλθηκαν να τρελάνουν κόσμο στο Κύπελλο του 1979-80, φθάνοντας ως τον τελικό και μάλιστα πραγματοποιώντας μεγάλες ανατροπές σε όλη αυτή την πορεία.

Στον 1ο γύρο η Καστίγια απέκλεισε την Χέρκουλες και μάλιστα με απίστευτη ανατροπή καθώς στο πρώτο ματς έχασε με 4-1 και στον επαναληπτικό κέρδισε με 4-0.

Στη συνέχεια οι μικροί της Ρεάλ απέκλεισαν την Αθλέτικ Μπιλμπάο που την εποχή εκείνη βρισκόταν στις απαρχές της καθιέρωσης της και την επόμενη πενταετία θα σάρωνε τους τίτλους στην Ισπανία (2 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο κι ένα Σούπερ Καπ).

Επόμενο θύμα της ομάδας του Χουάνχο Σάντος, ακόμη μια Βασική ομάδα, ηη Ρεάλ Σοσιεδάδ και μάλιστα με το ίδιο συνολικό σκορ (2-1).

Στα ημιτελικά η 2η ομάδα της Ρεάλ βρήκε τη Σπόρτινγκ Χιχόν και στο πρώτο ματς έχασε με 2-0, όλα έδειχναν πως το όνειρο θα ολοκληρωνόταν εκεί, αλλά στον επαναληπτικό η Καστίγια διέσυρε τη Χιχόν με 4-1 και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

Από το ρόστερ της συγκεκριμένης ομάδας, έκαναν καριέρα αρκετοί στη συνέχεια, με βασικότερους τους Καστανιέδα, Πινέδα, Καγιέγο και Αγουστίν.

Λογικά στον τελικό η Ρεάλ...

Από τη μεριά της η Ρεάλ την εποχή εκείνου μεσουρανούσε στην Ισπανία με πολλά σερί πρωταθλήματα και Κύπελλα αλλά και δύο κατακτήσεις Κυπέλλων ΟΥΕΦΑ, όπως και μία κατάκτηση Κυπελλούχων στις αρχές του 80'. Μόνο και μόνο το ρόστερ της προκαλούσε δέος. Παίκτες όπως οι Καμάτσο, Στίλικε, Ντελ Μπόσκε, Χουανίτο, Σαντιγιάνα και Κάνινγχαμ, ήταν μόνοι μερικά από τα όπλα που διέθετε ο Γιουγκοσλάνος Βούγιαντιν Μποσκόφ.

Οι Μαδριλένοι έφτασαν στα ημιτελικά αποκλείοντας τις Λονγκρόνες και Μπέτις σχετικά εύκολα, αλλά στον ημιτελικό βρήκαν την Ατλέτικο. Μάλιστα η Ρεάλ χρειάστηκε τα πέναλτι για να προκριθεί και να πάει στον τελικό.

Ο πιο περίεργος τελικών όλων των εποχών...

Εκτός του γεγονότος πως η Ρεάλ και η Καστίγια τέθηκαν αντιμέτωπες για το τρόπαιο, το σκηνικό ήταν ακόμη πιο γνώριμο για το Μαδριλένικο κοινό, καθώς ο τελικός έλαβε χώρα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στις 4 Ιουνίου του 1980.

Οι 65.000 θεατές δεν ήξεραν ποια από τις δύο ομάδες να υποστηρίξουν και γενικά το ματς κύλησε σε ένα «αδελφικό» κλίμα. Η Ρεάλ κέρδισε πανεύκολα το ματς με 6-1 (Χουανίτο 20', 89', Σαντιγιάνα 42', Σαμπίδο 59', Ντελ Μπόσκε 62', Ερνάντες 82'-Άλβαρες 80') αλλά όλοι έμειναν ικανοποιημένοι στο τέλος και πανηγύρισαν.

Για τη Ρεάλ σε αυτό το ματς αγωνίστηκαν οι: Ρεόν, Σαμπίδο, Μπενίτο, Καμάτσο, Άνχελ, Ντελ Μπόσκε, Στίλικε (63' Ερνάντες), Χουανίτο, Σαντιγιάνα, Κάνιγχαμ (82' Μαρτίνεθ.

Για την Καστίγια έπαιξαν οι: Αγουστιν, Χουανίτο, Ερέρο, Καστανιέδα, Κασιμίρο, Άλβαρες, Κάνο, Καγιέγο, Πινέδα, Πάκο (46' Λορένθο Σάντσεθ), Σιδόν (73' Μπαλίν)

Αντιδράσεις και συμμετοχή της Καστίγια στο Κυπελλούχων!

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έφερε πολλές αντιδράσεις στην Ισπανία με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να επανεξετάσει τη συμμετοχή των β' ομάδων στο Κύπελλο αλλά και τη μορφή της κλήρωσης, ούτως ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα. Προφανέστατα και γεννήθηκαν θέματα δεοντολογίας και ανταγωνισμού και ο τελικός προκάλεσε αντιδράσεις και από τις άλλες Ισπανικές ομάδες.

Ωστόσο η πορεία της Καστίγια ήταν από μόνη της αξιοθαύμαστη και επιβραβεύθηκε με τη συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης σεζόν. Η Καστίγια μάλιστα έγινε η πρώτη και μοναδική β' ομάδα που συμμετείχε ποτέ σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Η Ισπανική ομάδα μάλιστα έπαιξε κόντρα στη Γουέστ Χαμ, νικώντας στο πρώτο ματς με 3-1, αλλά στον επαναληπτικό στο «Άπτον Παρκ» δέχτηκε «σφυριά» με 5-1.

Keywords
Τυχαία Θέματα