Οι πρώτοι κάτοικοι της Φουκοσίμα επιστρέφουν στα σπίτια τους

21:19 1/4/2014 - Πηγή: AEK365

Τρία χρόνια μετά το σεισμό στην Ιαπωνία και την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα, μια πρώτη ομάδα επιστρέφει σιγά σιγά στα σπίτια τους που είχαν εγκαταλείψει λόγω της διαρροής ραδιενέργειας.

Το «πράσινο φως» άναψε η κυβέρνηση για 350 κατοίκους της περιοχής Μιγιαζόκι στην πόλη Ταμούρα, η οποία βρίσκεται εντός της ακτίνας 20 χιλιομέτρων.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι αρκετά χαμηλά και ότι οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, πολλοί

παραμένουν διστακτικοί.

Περίπου 80.000 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την καταστροφή. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

Ωστόσο οι κάτοικοι, αν και τους έχουν λείψει τα σπίτια τους, νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα για την επιστροφή τους στο Μιγιακότζι, ειδικά, αν έχουν μικρά παιδιά.

«Οι νέοι δεν θα επιστρέψουν» δήλωσε ο Κιτάρο Σάιτο, ένας άνδρας λίγο παραπάνω από 60 ετών, ο οποίος αντιτίθεται στην άρση της απαγόρευσης εισόδου και δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει ακόμη στο σπίτι του.

«Οι συγγενείς τσακώνονται για το τι θα κάνουν» και οι φίλοι διαφωνούν, ανέφερε ο ίδιος, από το προσωρινό του κατάλυμα που βρίσκεται παρατεταγμένο δίπλα σε άλλα τροχόσπιτα σε ένα χώρο στάθμευσης στην Ταμούρα. «Η πόλη θα διαλυθεί».

Ο Σάιτο είπε πως θέλει να επιστρέψει στην ευρύχωρη κατοικία του στο Μιγιακότζι, αλλά πρόσθεσε πως νομίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους κατοίκους σαν «πειραματόζωα» για να εξετάσει εάν είναι εφικτή η επιστροφή μεγαλύτερων πληθυσμών.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές της συνοικίας Μιγιακότζι κυμαίνονταν από 0,11 μSievert έως 0,48 μSv την ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν το Φεβρουάριο. Η μέτρηση αυτή έδειξε ένα επίπεδο υψηλότερο από αυτό του Τόκιο (0,034) αλλά κοντινό σε εκείνο του Ντένβερ των ΗΠΑ (0,2 μSv/ώρα).

Κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής πτήσης από το Τόκιο στη Νέα Υόρκη οι επιβάτες εκτίθενται σε δόση περίπου 10 μSv ανά ώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα