Ο φτωχός Πρόεδρος της Ουρουγουάης

23:03 22/10/2012 - Πηγή: AEK365

Αν σας λέγαμε ότι ο Πρόεδρος μιας χώρας είναι και ο φτωχότερος πολίτης της μάλλον θα μας λέγατε ότι αυτό είναι ένα κακόγουστο αστείο.

Κι όμως ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα είναι επίσημα ο «El Presidente pobre mas» ή αλλιώς «φτωχός πρόεδρος» της χώρας του από τον Μάρτιο του 2010!

Ο 77χρονος Μουχίκα δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό, δεν έχει χρέη, ενώ δωρίζει το 90% του μισθού του μηνιαίως (πάνω από 10.000 δολάρια) σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το μοναδικό αντικείμενο που έχει στο όνομά του είναι ένα αυτοκίνητο Volkswagen

Beetle, αξίας 1.945 δολαρίων, ενώ η αγαπημένη του ασχολία είναι να κάνει βόλτες με τον αγαπημένο του σκύλο, την Μανουέλα.

Ο Μουχίκα έχει απαρνηθεί οποιοδήποτε είδος σωματοφύλακα, ενώ αντί για προεδρικη λιμουζίνα χρησιμοποιεί τον σκαραβαίο του.

Πολλές φορές μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στον δρόμο για να προωθήσει τις κυβερνητικές του πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα το 2011 όταν μοίρασε φυλλάδια που καταδίκαζαν τη βία κατά των γυναικών.

Ποτέ δεν φοράει κοστούμια, ενώ στην ντουλάπα του έχει μόνο φθηνές μπλούζες, παλιές καζάκες και ζακέτες.

Από τον μισθό του που είναι 12.500 δολάρια, αυτός κρατάει μόνο τα 1.250, όσα δηλαδή χρειάζεται για τα έξοδά του, ενώ τα υπόλοιπα τα δίνει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Όπως δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, τα 1.250 δολάρια το μήνα του είναι αρκετά για να τα βγάλει πέρα, την ώρα που ένας μέσος συνταξιούχος στην χώρα λαμβάνει σύνταξη περί τα 600 δολάρια.

Μένει σε ένα αγρόκτημα, το οποίο ανήκει στην γυναίκα του Λουτσία Τοπολάνσκι, η οποία είναι γερουσιαστής και αυτή με τη σειρά της δωρίζει μέρος του μισθού της σε κοινωφελή ιδρύματα.

Ο Μουχίκα μιλώντας στην εφημερίδα El Mundo αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπό τη διαχείρισή του, η Ουρουγουάη έχει γίνει γνωστή για το χαμηλό επίπεδο της διαφθοράς.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής πλέον κατατάσσεται δεύτερη στις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

O Μουχίκα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, έχει νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για προσωπική χρήση, μέτρο που για την ώρα δείχνει να αποδίδει καρπούς. Μέσα στους στόχους του είναι και η καταπολέμηση των παράνομων αμβλώσεων.

Ο Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα ελπίζει να συνεχίσει να ζει πάντα στην αγροικία του, μαζί με τη σύζυγό του και τον σκύλο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί 14 χρόνια βρισκόταν στη φυλακή την περίοδο της δικτατορίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα