Ντέμης ο λυτρωτής! (VIDEO)

08:11 2/3/2015 - Πηγή: AEK365

Σε όλη σχεδόν τη δεκαετία του '90 (και γενικά σε... όλες τις δεκαετίες) η ΑΕΚ περνούσε νικήτρια από τη Ριζούπολη, όποτε έπρεπε να φιλοξενηθεί από τον Απόλλωνα. Το γήπεδο ντυνόταν στα κιτρινόμαυρα και η ΑΕΚ επέβαλε την ανωτερότητά της, εύκολα ή δύσκολα.
Όπως είναι φυσικό όμως, στη μνήμη μας μένουν συνήθως τα δύσκολα. Όπως εκείνο το απόγευμα του 1997, όταν ο Ντέμης Νικολαϊδης (που λίγους μήνες

νωρίτερα είχε αγοραστεί από τον Απόλλωνα) έβαλε μια από τις πρώτες σφραγίδες του στην ιστορία της ΑΕΚ.
Ήταν ένας αγώνας για την 25η αγωνιστική της σεζόν 1996-97 και η ΑΕΚ του Πέτρου Ραβούση προσπαθούσε, παίζοντας το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, να μένει σε επαφή με την κορυφή, την οποία κατείχε ήδη ο Ολυμπιακός με τις προκλητικά ευνοϊκές διαιτησίες της πρώτης εποχής της «παράγκας» και με την πλήρη άλωση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα. Η ΑΕΚ ήθελε τους τρεις βαθμούς της νίκη και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος σε κούραση και τραυματισμούς, αφού ακολουθούσε τέσσερις μετά ο πρώτος προημιτελικός στο Παρίσι με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Όταν ο Θοδωρής Αλέξης έκανε χέρι και παραχώρησε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο τέταρτο λεπτό, όλα έδειχναν να πηγαίνουν πρίμα για τους κιτρινόμαυρους. Ο Κώστας Χαλκιάς, όμως, απέκρουσε την εκτέλεση του Τιμούρ Κετσπάγια στο 5' και ο το 0-0 παρέμεινε. Ακόμα και όταν η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 16', με τον ιδανικό συνδυασμό Μαχαιρίδη-Μαρτσέλο και το εύκολο τελείωμα του Κωστή, δεν το χάρηκε για πολύ. Ο Γιάννης Θωμαϊδης ισοφάρισε στο 17' και ο Απόλλων έδειχνε έτσι ότι ήταν αποφασισμένος να κάνει τη ζωή της ΑΕΚ πολύ δύσκολη.
Σχεδόν μισή ώρα στο πρώτο ημίχρονο και πολύ περισσότερος χρόνος στο δεύτερο πέρασε με την ΑΕΚ να πιέζει και με τον Ντέμη να προσπαθεί να... απαλλαγεί από το μαρκάρισμα του εικοσάχρονου Παντελή Κωνσταντινίδη (του πρώην παίκτη και τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ) που το καλοκαίρι του 1996 είχε δοθεί από την ΑΕΚ στον Απόλλωνα, ως έμψυχο αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Νικολαϊδη. Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, οι δυο τους μονομαχούν.
Μια χαρά τα πήγαινε ο Παντελής, όμως στο 82' ο Ντέμης βρήκε τον τρόπο. Ο Μπορμπόκης συνέκλινε από τα δεξιά, έκανε την κάθετη μπαλιά και ο Νικολαϊδης γύρισε και πλάσαρε για να κάνει το 1-2, τη στιγμή που δέκα χιλιάδες ΑΕΚτζήδες παραληρούσαν στις εξέδρες. Ηταν μια νίκη από αυτές που είχαν απολαύσει πολλές φορές εκείνα τα χρόνια οι οπαδοί, αποτέλεσμα της αγωνιστικής ανωτερότητας αλλά και της οικογενειακής ατμόσφαιρας εκείνης της ομάδας -στοιχεία που θα άρχισαν δυστυχώς να χάνονται στα επόμενα χρόνια...
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Ντόμπος (46' Μ. Βλάχος) Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μαρτσέλο (85' Παυλόπουλος) Κωστής (66' Κοπιτσής) Νικολαϊδης

Στις 2 Μαρτίου
2/3/49 ΑΕΚ-Αθηναϊκός 5-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)
2/3/58 ΑΕΚ-Πανιώνιος 2-0 (Α' Εθνική)
2/3/60 ΑΕΚ-Ατρόμητος 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας)
2/3/69 AEK-Ολυμπιακός 0-1 (Α' Εθνική -ήττα στο 85' με γκολ του Σιδέρη μετά από λάθος του Μπαλόπουλου)
2/3/75 AEK-Παναχαϊκή 3-1 (Α' Εθνική)
2/3/77 ΚΠΡ-ΑΕΚ 3-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - βαριά ήττα στον πρώτο προημιτελικό στο Λονδίνο με κακή αμυντική λειτουργία αλλά κυρίως καταδικαστικές αποφάσεις από τον Δανό διαιτητή Αμουντσεν)
2/3/80 ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 (Α' Εθνική)
2/3/86 Λάρισα-AEK 2-0 (Α' Εθνική)
2/3/94 Αρης-ΑΕΚ 0-0 (Κύπελλο Ελλάδας - πρώτο βήμα πρόκρισης στον τελικό)
2/3/03 ΑΕΚ-ΟΦΗ 3-1 (Α' Εθνική)
2/3/08 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (Α' Εθνική -προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός με τον Πόστιγκα και ισοφάρισε με πέναλτι ο Ριβάλντο)
2/3/11 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 (Κύπελλο Ελλάδας -πρώτο βήμα πρόκρισης στον τελικό)

Keywords
Τυχαία Θέματα