Η… θεωρία της ασχετοσύνης και η «σκληρή» πραγματικότητα για το γήπεδo της ΑΕΚ

17:15 13/9/2014 - Πηγή: AEK365

Στην εποχή της «βασιλείας» του ίντερνετ, του Facebook, του Twitter και των blogs, ο καθένας έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ό,τι θέλει, να εκφράζει την όποια άποψή του, να καταγγέλλει και να επικοινωνεί τα γραφόμενά του άμεσα σε ένα σημαντικό κοινό. Και από εκεί που ενίοτε η τρίχα γινόταν τριχιά, πλέον το τίποτα μπορεί να εξελιχθεί σε «θέμα»...

Φυσικά, αν κάποιος «ανοίξει» ένα blog

και αρχίσει να καταγγέλλει με «στοιχεία» ότι... την Ακρόπολη την έκτισαν οι εξωγήινοι, αλλά τα «συστημικά» ΜΜΕ το αποκρύπτουν, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να τον... πάρει στα σοβαρά και να προσπαθήσει να του αποδείξει το αντίθετο. Τι γίνεται όμως αν βρεθεί μια -οποιαδήποτε- υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να ασχοληθεί με την «καταγγελία», έστω και σε επίπεδο απλής «διαβίβασης» της στα ανώτερα κλιμάκια; Τότε η υπόθεση σίγουρα χρήζει σχολιασμού, όχι ως προς την ουσία της, αλλά σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της από την υπηρεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αποφασίσαμε σήμερα να ασχοληθούμε με ένα... ανέκδοτο που «σέρνεται» εδώ και καιρό στο διαδίκτυο, αλλά το είχαμε αγνοήσει λόγω της προφανούς αστειότητάς του.

Η θεωρία της... ασχετοσύνης

Εδώ και αρκετές ημέρες «κυκλοφορεί» μέσω των social media, αλλά και μέσω αναπαραγωγής από «περιθωριακές» ιστοσελίδες, ένα... στόρι που θέλει την ΑΕΚ να μην μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή του γηπέδου της. Η θεωρεία στηρίζεται σε μια ερμηνεία δύο νόμων που «πέρασαν» πρόσφατα από τη Βουλή, την οποία δεν θα έκανε ούτε πρωτοετής φοιτητής του... ΤΕΙ μαιευτικής. Σε... περίληψη, αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου 4277 (Νέο Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Γήπεδο ΑΕΚ) σε ό,τι αφορά την «Αγιά Σοφιά», καταργήθηκαν από τον νόμο 4280 (Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας)!

Με απλά λόγια, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι το ΥΠΕΚΑ, το οποίο βρισκόταν επί ολόκληρους μήνες σε καθημερινή σχεδόν συνεργασία με την ΑΕΚ για τoν σχεδιασμό και την τελική διαμόρφωση του νόμου που θα άνοιγε στην Ένωση τον δρόμο για την κατασκευή του γηπέδου της, αφού πρώτα τον πέρασε από τη Βουλή, αποφάσισε να καταθέσει και έναν δεύτερο νόμο που θα τον καταργούσε, μόλις επτά μέρες αργότερα. Και αυτό το... κοσμογονικό γεγονός δεν το πήρε χαμπάρι κανένας σε αυτόν τον τόπο, εκτός από μια ελίτ φωτεινών μυαλών. Το όλο ζήτημα είναι από μόνο του αστείο, όμως αξίζει περαιτέρω ανάλυσης, για τον μόνο λόγο ότι τα... επιχειρήματα αυτής της θεωρίας, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την ΑΕΚ, σε ένα άλλο επίπεδο, στον πόλεμο που δέχθηκε για το Ρυθμιστικό.

Η «θεωρεία», λοιπόν, θέλει την ΑΕΚ να μην δύναται πλέον να εκδώσει άδεια για την κατασκευή του γηπέδου της, επειδή συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 4277 που αφορούν (άμεσα ή έμμεσα) το γήπεδό της καταργήθηκαν με τον νόμο 4280 που ψηφίστηκε επτά μέρες αργότερα. Επί της ουσίας και για να μην... μακρηγορούμε σε ένα ανούσιο θέμα, ο νόμος 4280 καταργεί ή τροποποιεί τα περισσότερα άρθρα του νόμου 998 του 1979, που αφορούσε την προστασία των Δασών, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 49, σε παράγραφο του οποίου είχε προστεθεί (μέσο του νόμου για το Ρυθμιστικό) το... περιβόητο άρθρο 82. Και σύμφωνα με όσους ασπάζονται τη θεωρία, από τη στιγμή που το άρθρο 82 ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον, το γήπεδo της ΑΕΚ δεν μπορεί να κατασκευαστεί.

Η... σκληρή πραγματικότητα

Στον πραγματικό κόσμο και όχι σε ένα... παράλληλο σύμπαν η μια και μοναδική αλήθεια για τα άρθρα 81 και 82 του Ρυθμιστικού (στην τελική μορφή του νόμου και έπειτα από την απόσυρση του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, έγιναν άρθρα 42 και 43, όμως ως 81 και 82 τα μάθαμε και τα... αγαπήσαμε) είναι η εξής: Στο άρθρο 81 προβλεπόταν μεταξύ πολλών άλλων η παραχώρηση 2,4 -επιπλέον- στρεμμάτων στην ΑΕΚ για το γήπεδό της. Όμως, για να γίνει αυτή η παραχώρηση, χρειαζόταν η τροποποίηση του νόμου 998/1979 (που έγινε με το άρθρο 82).

Τα δύο αυτά άρθρα ψηφίστηκαν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, στο ίδιο νομοσχέδιο, την ίδια μέρα (στις 30 Ιουλίου). Συνεπώς, τη στιγμή που γινόταν Νόμος του Κράτους το άρθρο 81 που προέβλεπε την παραχώρηση, γινόταν και το άρθρο 82 που την επέτρεπε νομικά. Και με την δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ, η παραχώρηση ΕΓΙΝΕ και το οικόπεδο της ΑΕΚ διαμορφώθηκε αυτόματα σε έκταση 29,121 στρεμμάτων.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι από την 1η Αυγούστου (δημοσίευση νόμου στο ΦΕΚ) στην κυριότητα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, η οποία στηριζόμενη στους πολεοδομικούς όρους που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 81 (το οποίο ούτε... τροποποιήθηκε, ούτε... καταργήθηκε), μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση άδειας για να φτιάξει το γήπεδό της. Το αν εκ των υστέρων το άρθρο 82 τροποποιήθηκε ή καταργήθηκε δεν έχει καμία απολύτως σημασία για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς», αφού την στιγμή που έγινε η παραχώρηση (μέσω του άρθρου 81) βρισκόταν κανονικά σε ισχύ. Όπως βρίσκονταν κανονικά σε ισχύ και ΟΛΑ τα υπόλοιπα άρθρα που συμπεριλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τελικά χρειαζόταν ή όχι;

Η όλη αναφορά στη... θεωρία για το άρθρο 82 γίνεται κυρίως για να καταδείξουμε τις αντιφάσεις και τα... άλματα λογικής που γίνονται από την πλευρά των «αντιφρονούντων». Όχι ότι χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια. Εδώ ακόμη και σήμερα, αναπτύσσοντας την τρομερή θεωρία τους, χρησιμοποιούν τον πιασάρικο χαρακτηρισμό «δασοκτόνος» (που είχε κυκλοφορήσει την εποχή της ψήφισής του) για τον νόμο 4280 που σύμφωνα με αυτούς, σώζει το δάσος από τον... κακό Μελισσανίδη!

Στην ουσία του πράγματος, όμως: πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό, είχαν κάνει ολόκληρη εκστρατεία για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι το άρθρο 82 δεν χρειάζεται για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει σκοτεινούς επιχειρηματικούς σκοπούς του Μελισσανίδη. Τώρα, υποστηρίζουν ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί -σύμφωνα με τη δική τους θεωρία- να πάρει άδεια για το γήπεδό της επειδή καταργήθηκε το άρθρο 82. Τελικά το άρθρο 82 ήταν πράγματι αναγκαίο, όπως υποστήριζε κατηγορηματικά η ΑΕΚ, ή όχι;

Επίσης, ένα άλλο καλό ερώτημα προς τους αντιφρονούντες είναι το εξής: συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι πραγματικός στόχος του Μελισσανίδη δεν ήταν να πάρει τα 2,4 στρέμματα που ήταν αναγκαία για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς», αλλά να... υφαρπάξει μελλοντικά άλλα 10, 15, 20 στρέμματα μέσω του «παράθυρου» που άφηνε το άρθρο 82 για να φτιάξει... Mall; Γιατί από την στιγμή που με την ψήφιση του Ρυθμιστικού η ΑΕΚ πήρε μόνο τα 2,4 στρέμματα και πλέον το άρθρο 82 έχει τροποποιηθεί, αυτό το παράθυρο δεν υπάρχει; Άρα μήπως την αλήθεια την έλεγε η ΑΕΚ, που υποστήριζε ότι ζητάει μόνο τα αναγκαία στρέμματα για το νέο της σπίτι και όλα τα άλλα είναι ασύστολα ψέματα;

Οι χειρισμοί της ΔΟΚΚ και η δυσαρέσκεια

«Επιστρέφοντας» στον πρόλογο του κειμένου, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει υπηρεσία του Υπ. Πολιτισμού να ασχοληθεί με την «καταγγελία» ότι η Ακρόπολη χτίστηκε από εξωγήινους, όμως υπήρξε υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ που ασχολήθηκε με τη... θεωρία που σας αναπτύξαμε για το γήπεδο της ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη... ερμηνεία των νόμων και η καταγγελία ότι θα είναι... παράνομο να εκδοθεί άδεια στην Ένωση για την «Αγιά Σοφιά» έφτασε στην ΔΟΚΚ (Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών), η οποία όχι απλώς ασχολήθηκε με το ζήτημα, αλλά -όπως κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο- έστειλε στις 29 Αυγούστου έγγραφο στην ΑΕΚ, στο οποίο αναφέροντα τα ακόλουθα: «Με την παραπάνω σχετική αίτηση, κατατέθηκε φάκελος από την "ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924" ΑΕ, που αφορά στην χορήγηση Εγκρισης & Αδειας Δόμησης για την κατασκευή ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Αττικής. Προκειμένου η Υπηρεσία μας να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο, σας γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προσκομιστούν τα δικαιολογητικά με τα οποία τεκμηριώνεται το δικαίωμα υποβολής της παραπάνω σχετικής αιτήσεως».

Αφού τονίσουμε το «ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ έλεγχο», να εστιάσουμε στο εξής: στο έγγραφο, που υπογράφει ο Διευθυντής της ΔΟΚΚ Γεώργιος Μανούρης, ζητούνται «τα δικαιολογητικά με τα οποία τεκμηριώνεται το δικαίωμα υποβολής της παραπάνω σχετικής αιτήσεως». Δηλαδή, αν τα ελληνικά μας είναι καλά, η ΔΟΚΚ ζητάει από την ΑΕΚ να αποδείξει ότι βάσει νόμου δικαιούται να καταθέσει φάκελο και να εκδώσει άδεια. Το πιθανότερο είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε με στόχο να είναι τυπικά καλυμμένη η υπηρεσία απέναντι στους... καταγγέλλοντες, όμως είναι τουλάχιστον αστείο να ζητά μια κρατική υπηρεσία από την ΑΕΚ να την ενημερώσει για τους νόμους του κράτους, αντί να ερευνήσει και να διαπιστώσει εκείνη τι πραγματικά ισχύει. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι χειρισμοί από την ΔΟΚΚ (ως προς τις εντυπώσεις που δημιουργούν) προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην ΑΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε σε κορυφαίο επίπεδο στο ΥΠΕΚΑ.

«Άνοιξαν»... κλειστή εταιρία!

Η... θεωρία των «αντιφρονούντων» περί αδυναμίας της ΑΕΚ να εκδώσει άδεια, συμπεριλαμβάνει μια ακόμη «πιασάρικη» λεπτομέρεια: Σύμφωνα με αυτή, επειδή ακριβώς στην ΑΕΚ γνωρίζουν την... ανατροπή του σκηνικού από την ψήφιση του νόμου 4280, δεν κατέθεσαν ποτέ φάκελο στο ΥΠΕΚΑ, παρά μόνο... μια σελίδα, ίσα ίσα για να πάρουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου. Το aek365 δεν έχει φυσικά στα χέρια του τον φάκελο, όμως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στις 13 Αυγούστου, λίγο πριν κατατεθεί ο φάκελος στο ΥΠΕΚΑ, ζητήθηκε από τεχνική εταιρία που είχε κλείσει (όπως ήταν λογικό λόγω των ημερών) για τις διακοπές του καλοκαιριού να... ξανανοίξει, προκειμένου να παραδοθεί στην ΑΕΚ μια μελέτη που ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθεί στον φάκελο. Προφανώς, οι άνθρωποι της ΑΕΚ είχαν αρχικά αποφασίσει να καταθέσουν στο ΥΠΕΚΑ... μια σελίδα, όμως την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να βάλουν σε αυτή την... περιπέτεια την συγκεκριμένη τεχνική εταιρία για να καταθέσουν τελικά... μια σελίδα και μια από τις απαραίτητες μελέτες...

Προχωράει κανονικότατα...

Η ουσία του πράγματος, βέβαια, δεν είναι τι... κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ή τι μπορεί να θεωρεί ο καθένας, αλλά το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει ήδη στην κυριότητά της το οικόπεδο που επαρκεί για την κατασκευή του γηπέδου της, έχει καταθέσει τον φάκελο για την έκδοση άδειας κατασκευής και οι άνθρωποι της βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία (προφορική, αλλά και γραπτή) με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου ΠΕΚΑ, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να αποκτήσει το δικαίωμα να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ονείρου ζωής για τον κόσμο της. Όλα τα άλλα είναι... θεωρίες. Και οι θεωρίες είναι τσάμπα...

Keywords
ΑΕΚ, θεωρια, αγια σοφια, τεχνική εταιρία, facebook, twitter, blogs, blog, Ακρόπολη, εξωγηινοι, μμε, media, βουλη, τει, αθηνα, υπεκα, υφίσταται, αποσυρση, θεσσαλονικη, φεκ, εγινε, συγκεκριμένο, ισχύ, mall, σοφια, aek365, κινηση στους δρομους, αποσυρση αυτοκινητων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, η ημέρα της γης, βομβα mall, σχεδιο αθηνα, δικαιολογητικα, aek365, αδεια, αιτηση, γνωμη, θεμα, καθημερινη, μμε, πλαισιο, υπεκα, φεκ, blogs, blog, αρθρα, αρθρο, αξιζει, ανεκδοτο, απλα, τει, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, δασος, δευτερο, δικη, διαδικτυο, εγινε, εγγραφο, εκστρατεια, ενιοτε, επικοινωνια, εποχη, επτα, εταιρια, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, ζητουνται, υφίσταται, θεωριες, κινηση, λογια, λογο, μηνες, μορφη, ουσιαστικα, ουσια, σιγουρα, συγκεκριμένο, σπιτι, συμπαν, σχεδιο, υλοποιηση, ισχύ, φυσικα, φοιτητης, δικαιωμα, ελληνικα, ενωση, φακελος, media, μελετη, χερια
Τυχαία Θέματα