Έργα, ημέρες και «τρικ» του «Σάλε»

18:39 4/3/2015 - Πηγή: AEK365

Σε δέκα ημέρες ο Ντράγκαν Σάκοτα συμπληρώνει τέσσερις μήνες στον πάγκο της ΑΕΚ. Η έλευση - επιστροφή του τον περασμένο Νοέμβριο σηματοδότησε, ουσιαστικά, την αρχή της αλλαγής στόχων για την ομάδα από τη φετινή κιόλας σεζόν, φανερώνοντας, παράλληλα, και τα αντανακλαστικά του διοικητικού ηγέτη της, Μάκη Αγγελόπουλου. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ του παρείχε -και εξακολουθεί- απόλυτη στήριξη

με όλους τους τρόπους κι εκείνος θέλει να χτίσει μια Βασίλισσα αντάξια του παρελθόντος της. Κόντρα στον Πανελευσινιακό, ο «Σάλε» συμπλήρωσε έναν αγωνιστικό γύρο με την ΑΕΚ, έχοντας ρεκόρ 8 νίκες - 5 ήττες. Ας θυμηθούμε ορισμένες κινήσεις - «κλειδιά» στην έως τώρα διαδρομή του:

«Κέρδισε» τον Αγγελόπουλο: Τα «χνώτα» τους ταίριαξαν από την πρώτη στιγμή. Απέκτησαν άμεσα κώδικες επαφής και εμπιστοσύνης. Και οι δύο τους αγαπούν την ομάδα, ωστόσο κανείς δεν θα έμπαινε σε μια διαδικασία να κυνηγά... ανεμόμυλους. Ασχολούνται για να πετύχουν. Προπονητής και μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ μοιράζονται ένα κοινό όραμα και σχέδιο για επιστροφή της ομάδας στην κορυφή και αυτό κατέστη σαφές από το πρώτο κιόλας ραντεβού τους στη Γλυφάδα, στο σπίτι του κόουτς.

Πρόσθεσε κύρος και ασφάλεια: Η ΑΕΚ χρωστά πολλά στον Βαγγέλη Ζιάγκο, τόσο για τις δύο ανόδους που πέτυχε πέρυσι και πρόπερσι, όσο και για τη σύσταση της ομάδας στις καθυστερήσεις της φετινής σεζόν. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο «πρωταθληματικός» Σάκοτα είναι μια μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που χρειαζόταν η Βασίλισσα πίσω στην οικογένεια της. Με την ανακοίνωση -και μόνο- της πρόσληψής του σταμάτησε κάθε ψίθυρος περί στόχου-«σωτηρίας».

«Πάγωσε» το θέμα του σέντερ: Η ΑΕΚ αναζητούσε για πάνω δύο μήνες τον αντικαταστάτη του Βέρνον Γκούντριτζ. Δύο εβδομάδες πριν έρθει ο Σάκοτα, που απέρριψε με το «καλημέρα» τον Ρικ Τζάκσον, και άλλες σαράντα ημέρες μετά. Ο λόγος ήταν η ανάγκη απόλυτης κατανόησης των δυνατοτήτων του ρόστερ που παρέλαβε, αλλά και μιας ιδανικής επιλογής ψηλού (όπως συνέβη με την απόκτηση του Ποπς Μενσά-Μπονσού). Μπορεί η ομάδα να κινδύνευσε να παραταχθεί μόνο με τους Τσιάκο-Μιλόσεβιτς κόντρα στο Ρέθυμνο, αλλά άξιζε τον κόπο η αναμονή.

Έκανε «5άρι» τον Μιλόσεβιτς: Το ρόστερ της ΑΕΚ είχε «χτυπητές» αδυναμίες, πράγμα λογικό, εξαιτίας των συνθηκών που φτιάχτηκε. Η Ένωση όμως είχε δικαίωμα μόνο για μία αλλαγή ξένου και το κενό στη ρακέτα «φώναζε». Το πρώτο «τρικ» του «Σάλε», λοιπόν, ήταν η μετατόπιση του Βόσνιου στην φροντ λάιν, καθώς η ομάδα είχε μείνει μόνο με τους Σαρικόπουλο (τραυματίστηκε λίγο πριν έρθει ο Ποπς) και Τσιάκο. Η έμπνευση του αυτή αποδείχτηκε ιδιαίτερα πετυχημένη και μάλιστα με έναν παίκτη που είχε επηρεαστεί από τη «μη μεταγραφή» του τον Οκτώβριο.

Τους «έλιωσε» στην προπόνηση: Υπήρξαν (και υπάρχουν) φορές που οι ρυθμοί είναι πολύ έντονοι. Όχι χωρίς λόγο όμως. Η ΑΕΚ έκανε βασικό στάδιο προετοιμασίας αγωνιζόμενη στο... κύπελλο Ελλάδας. Ο Μαλίκ Χέρστον είναι ο 20ός παίκτης που φόρεσε φέτος τη φανέλα της σε επίσημους αγώνες. Οι διακοπές του πρωταθλήματος (της μόνης διοργάνωσης που συμμετέχει η ομάδα) είναι συνεχείς. Πώς θα έρθουν ο ρυθμός και η ομοιογένεια, λοιπόν; Πώς θα μάθει ο κόουτς τους παίκτες του και εκείνοι τις απαιτήσεις του;

Πήγε στο «2» τον Ντελινινκάιτις: Ο Λιθουανός αποκτήθηκε ως πλέι μέικερ στη θέση του Κάσμιρ Ράιτ, λίγες ημέρες πριν τελειώσει η συνεργασία με τον Βαγγέλη Ζιάγκο. «Σκουριασμένος», κατά συνθήκη οργανωτής, αλλά τεράστιας κλάσης, «γυάλισε» αμέσως στη διοίκηση. Χρειάστηκε τον χρόνο του να «ανέβει», όμως όταν η ομάδα άρχισε να «ρολάρει» και πολύ περισσότερο με την έλευση του Γιάννη Αθηναίου, ο Σάκοτα τον απάλλαξε από τα οργανωτικά καθήκοντα και τον απελευθέρωσε.

Κράτησε ισορροπίες στα αποδυτήρια: Η συνύπαρξη πατέρα και γιου με τους ρόλους προπονητή και παίκτη δεν είναι η πλέον συνηθισμένη εικόνα. Ο Ντούσαν Σάκοτα φυσικά, πριν τη μεταγραφική ενίσχυση της ΑΕΚ, ήταν το μοναδικό «αστέρι» της ομάδας και δεν είχε να αποδείξει κάτι, ως προς την αξία του. Ο Ντράγκαν Σάκοτα, όμως, ήταν σίγουρο ότι θα περνούσε από τα «φίλτρα» των υπόλοιπων παικτών του και του κόσμου εάν μεροληπτούσε υπέρ του γιου του ή αν τον αδικούσε για να χτίσει προφίλ.

Βρήκε ρόλους για τον καθένα: Όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο σε μια ομάδα που αγωνίζεται μόνο μία φορά την εβδομάδα να συνυπάρχουν τόσοι παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας, γελιέται. Γιατί καλοι οι σταρ, κακά τα «σταριλίκια». Στην ΑΕΚ πάντως όλοι τους (Ποπς, Χέρστον, Ίνγκλις) απολαμβάνουν του σεβασμού που δικαιούνται και άπαντες θυμούνται ότι μαζί μπορούν να έχουν μόνο... μία μπάλα. Οι ρόλοι σε παρκέ και αποδυτήρια έχουν μοιραστεί, λοιπόν, αλλά η απόκτηση ομοιογένειας παραμένει μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα