«Έδειξε» Τριανταφυλλόπουλο και η σύζυγος του Γκιόλια

18:51 30/3/2014 - Πηγή: AEK365

Η σύζυγος του Σωκράτη Γκιόλια, τριάμισι χρόνια μετά την ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου κλήθηκε για κατάθεση από την αστυνομία και με τα όσα καταθέτει ανοίγει ξανά την υπόθεση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η ίδια επιβεβαιώνει την παλαιότερη αναφορά και κατάθεση του αδελφού του Σωκράτη Γκιόλια, σύμφωνα με την οποία ο άτυχος

δημοσιογράφος πριν από την αιματηρή εκτέλεσή του υποδείκνυε γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο ως υπαίτιο μιας πιθανής δολοφονίας του με τη φράση: «Θα με σκοτώσει ο Τριανταφυλλόπουλος... και θα το κάνει να φανεί σαν χτύπημα της "Σέχτας"...». Ως γνωστόν η «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε τελικά την ευθύνη για τη στυγερή δολοφονία.

Η Αστυνομία, τριάμισι χρόνια μετά τη δολοφονία Γκιόλια, ξανανοίγει τον φάκελο της δολοφονίας, που άγνωστο γιατί τον είχε βάλει στην άκρη, καλώντας μάρτυρες για συμπληρωματική κατάθεση.

Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε για πρώτη φορά η εγκυμονούσα τότε σύζυγος του Σωκράτη Γκιόλια στο δεύτερο παιδί τους, Αδαμαντία, η οποία είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έζησε από το μπαλκόνι δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το αιματηρό σκηνικό της στυγερής δολοφονίας. Παραμελήθηκε μέσα στη σοκαριστική τραγικότητα και το βαρύτατο πένθος της, παρότι είχε πάραυτα δηλώσει ότι «μπορώ να αναγνωρίσω τους δράστες». Αντί όμως να κληθεί να καταθέσει την επομένη της δολοφονίας, η Αστυνομία προσήλθε σε αυτήν ύστερα από έξι ολόκληρους μήνες κομίζοντάς της προς αναγνώριση ασαφείς και σκοτεινές φωτογραφίες πιθανών υπόπτων από καθημερινά στιγμιότυπα στα Εξάρχεια!

Όπως τονίζει το Πρώτο Θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο που διαθέτει η Αστυνομία υπάρχει μια απλή μονοσέλιδη κατάθεση στην οποία εμπεριέχονται μερικές κουβέντες που μπόρεσε να εκστομίσει η σύζυγος του δολοφονηθέντος στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο αμέσως μετά το σκηνικό. Κανείς έμπειρος αξιωματικός δεν την πλησίασε να της ζητήσει λεπτομέρειες για να μάθει περισσότερα στοιχεία ή να την ωθήσει να ανακαλέσει στη μνήμη της περιστατικά ή συμβάντα που τυχόν συνέβησαν πριν από τη δολοφονία και ενδεχομένως θα μπορούσαν να λύσουν το μυστήριο. Η Αστυνομία την ξανακάλεσε τώρα για συμπληρωματική κατάθεση μαζί με 4-5 δημοσιογράφους, καθώς νέα στοιχεία ερευνώνται και παλιότερα επανεξετάζονται. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής έχει ξανατεθεί η προκήρυξη των εκτελεστών της «Σέχτας Επαναστατών», η οποία μελετάται πλέον ιδωμένη υπό διαφορετικό πρίσμα.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε στείλει στις 27 Ιουλίου 2010 στην εφημερίδα «Τα Νέα» την προκήρυξη στην οποία εκθέτει το σκεπτικό της εκτέλεσης του Σωκράτη Γκιόλια. Ωστόσο, δύο ημέρες νωρίτερα, την Κυριακή 25 Ιουλίου, η εφημερίδα «Veto», ιδιοκτησίας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, δημοσίευσε πρωτοσέλιδα τον τίτλο «Κώδικας Da Vinci με το αίμα του Σωκράτη». Στο κείμενο που στηρίζει τον τίτλο περιγράφεται η γκρίζα, σύμφωνα με τον συντάκτη του, πλευρά της ιστορίας του Σωκράτη Γκιόλια, στον οποίο αποδίδει σχέσεις με συμφέροντα και επιχειρηματίες που είναι εντολείς του, καθώς και παράνομες δραστηριότητες με κυκλώματα.

Όπως παρατηρεί σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Hot Doc» του περασμένου Αυγούστου συγκρίνοντας την προκήρυξη με το άρθρο της εφημερίδας: «Το εντυπωσιακό είναι πως η παράθεση των επιχειρημάτων εναντία στον κακό και διαπλεκόμενο Γκιόλια δεν είναι μόνο ταυτόσημη στα δύο κείμενα, αλλά έχει και σχεδόν την ίδια ακολουθία στα ονόματα... Τα δύο πανομοιότυπα κείμενα έχουν όμως διαφορά 3 ημερών, με αυτό της εφημερίδας να προηγείται». Στο ίδιο περιοδικό με τίτλο «Οταν ο Μάκης "στέλνει" προκήρυξη", ο συντάκτης του υπογραμμίζει: «Κάποιος δηλαδή μπορεί να υποθέσει είτε πως τα μεγάλα πνεύματα (αυτό του Τριανταφυλλόπουλου κι εκείνο της «Σέχτας») συναντήθηκαν, είτε πως οι τρομοκράτες σκότωσαν τον Γκιόλια και εκ των υστέρων δικαιολογήθηκαν γι' αυτό που έκαναν κλέβοντας την επιχειρηματολογία Τριανταφυλλόπουλου. Εκτός αν ισχύει κάτι πιο περίεργο, που έπρεπε να εντοπίσει και να ερευνήσει η Αστυνομία».

Η κατάθεση του Περικλή Γκιόλια

Ο αδελφός του Σωκράτη Γκιόλια, Περικλής, κλήθηκε δέκα ημέρες μετά το συμβάν για να δώσει μια απλή κατάθεση στους αστυνομικούς, χωρίς καν να επανεξεταστεί έκτοτε παρά μόνο μετά την πάροδο 3,5 χρόνων και παρά τα όσα σημαντικά κατήγγειλε τότε. Στην κατάθεση που δόθηκε τότε στον διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Τζοΐτη, στα γραφεία του 12ου ορόφου του κτιρίου της ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας, ανέφερε για τον αδελφό του: «Με τον Σωκράτη είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις λόγω και της ηλικίας. Από μικροί ήμασταν κάτι σαν δίδυμοι. Μετά την παραίτηση από τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ο Σωκράτης μου εκμυστηρευόταν τον φόβο του ότι ο Τριανταφυλλόπουλος θα τον σκοτώσει. Στην ερώτησή μου από πού το συμπεραίνει αυτό, μου απαντούσε: "Τον ξέρω καλά πώς σκέφτεται"».

Στην κατάθεσή του ο Περικλής Γκιόλιας έδωσε μια προσέγγιση της ιδιοσυγκρασίας του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σύμφωνα με όσα του εξομολογούνταν ο αδελφός του: «Από τις αρχές του 2010 και όταν οι χυδαιότατες επιθέσεις και οι απειλές του Τριανταφυλλόπουλου μέσα από τις εκπομπές του, και ιδιαίτερα μέσα από την ιστοσελίδα του zougla.gr, ξεπέρασαν κάθε όριο, ο αδελφός μου έλεγε ότι αυτός προσπαθεί να τον μπλέξει με επιχειρηματικά συμφέροντα, να τον παρουσιάσει ως εθνικιστή και θρησκόληπτο για να τον στοχοποιήσει επικοινωνιακά στη "Σέχτα" ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει ως τρομοκρατικό χτύπημα τη δολοφονική ενέργεια σε βάρος του. Γι' αυτό τον λόγο από τον Φεβρουάριο και μετά επέλεγε κάποιες φορές να κυκλοφορεί με φίλους με σκοπό να δίνει την εντύπωση ότι συνοδεύεται. Εκτός από τους φόβους του για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, οποιαδήποτε άλλη ανησυχία που μου ανέφερε ήταν στα πλαίσια της φυσιολογικής ζωής της καθημερινότητάς του».

Όπως επιπλέον επισημαίνει από τον Ιούλιο του 2013 σε άρθρο του με τίτλο «Τα μυστήρια της υπόθεσης Γκιόλια» στον ιστότοπο «Το κουτί της Πανδώρας» ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης: «Η οικογένεια του δολοφονημένου καταγγέλλει πως: το ένα από τα δύο κινητά και το laptop του Γκιόλια δεν κατασχέθηκαν για να εξεταστούν. Δεν κατέθεσαν συνεργάτες του. Δεν εξετάστηκε αν το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών ήταν πραγματικά αυτό που βρέθηκε καμένο ή κάποιο άλλο, αφού το καμένο "παρατημένο" αμάξι ήταν παρκαρισμένο με επιμέλεια που δεν μπορεί να αποδοθεί σε βιαστικούς δράστες. Δεν έχει εξεταστεί η καταγγελία του αδελφού του Σωκράτη Γκιόλια, σύμφωνα με την οποία πριν τη δολοφονία του ο Σωκράτης κατονόμασε γνωστό τηλεοπτικό δημοσιογράφο ως αυτόν που θα τον σκότωνε».

Παράλληλα, για την υπόθεση αρχίζει να μιλάει και ο ένας εκ των δυο Ελλήνων δραστών της μαφιόζικης εκτέλεσης των πέντε σωματοφυλάκων του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη στην Αγία Νάπα της Κύπρου με τις δολοφονίες να αρχίζουν να συνδέονται.

Μετά τα φονικά και τις αποκαλύψεις στην Κύπρο, όπου από μακριά «φώναζαν» ότι οι δύο υποθέσεις παρουσίαζαν πολλές ομοιότητες, ο Περικλής Γκιόλιας δήλωσε δημόσια: «Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα δέχονται τον ισχυρισμό ότι η "Σέχτα Επαναστατών" δολοφόνησε τον αδελφό μου επειδή απλώς το έγραψαν σε μια προκήρυξη. Είμαι ενήμερος από τις κυπριακές αρχές ότι έχουν στα χέρια τους δύο ένορκες καταθέσεις και τον άνθρωπο που είναι ο υπεύθυνος της δολοφονίας του Σωκράτη. Είναι πολλά τα ερωτηματικά για την υπόθεση του αδελφού μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπήρχε συμβόλαιο θανάτου. Δεχόταν απειλές από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο». Προς επίρρωσιν, άλλωστε, των ισχυρισμών του αδελφού του δολοφονημένου δημοσιογράφου, υπάρχει ένα ηχητικό τεκμήριο από την εκπομπή του στο Ράδιο 9, όπου ο Γκιόλιας αναφερόμενος στην κόντρα που είχε ξεσπάσει με τον Τριανταφυλλόπουλο έλεγε δημοσίως στο μικρόφωνο απευθυνόμενος στο ραδιοφωνικό συνεργάτη του: «Δεν πρόκειται να σταματήσει, μιλάμε για μίσος... Μόνο αν με δει νεκρό θα σταματήσει να ασχολείται μαζί μου». Και βέβαια, υπάρχει το ντοκουμέντο της επιστολής παραίτησης του Σωκράτη Γκιόλια από τη δημοσιογραφική ομάδα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, όπου στο υστερόγραφό της εκδηλώνει την ανησυχία του.

Ο ένας από τους δύο δράστες του πενταπλού φονικού, ο φυσικός αυτουργός, με παροιμιώδη ψυχραιμία αλλά και μανία τράβηξε 14 φορές μέσα σε 20 δευτερόλεπτα τη σκανδάλη του Glock 17 γαζώνοντας τα θύματά του, τρεις Κύπριους και δύο Ρουμάνους, δίνοντας μάλιστα στον έναν από αυτούς που είχε επιβιώσει τη χαριστική βολή. Από τεχνική άποψη, αφού και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποίησαν πιστόλια Glock 17, αλλά και από πλευράς ταχύτητας, η εν ψυχρώ εκτέλεση προσομοίαζε με τη δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου που δέχτηκε ακαριαία 16 σφαίρες στο σώμα και χαριστική βολή στο κεφάλι έξω από στο σπίτι του στην Ηλιούπολη.

Όμως, παρά τον κοινό δολοφονικό παρονομαστή, αρχικά οι δύο υποθέσεις δεν συσχετίστηκαν. Εξάλλου, για την δολοφονία Γκιόλια την ευθύνη ανέλαβε η «Σέχτα Επαναστατών».

Όλα άλλαξαν όταν συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε πέντε φορές ισόβια από το Κακουργιοδικείο της Κύπρου για τη σφαγή στη Αγία Νάπα δύο άτομα του εγχώριου αντεξουσιαστικού χώρου, ο 41χρονος Αναστάσιος Τσεχιλίδης και ο 31χρονος Δημήτρης Μαμαλικόπουλος ή «Μαμ». Η αφορμή δόθηκε όταν ο Τσεχιλίδης έσπασε υπό το βάρος της ποινής του και ενέπλεξε τον «Μαμ» ως μέλος της «Σέχτας Επαναστατών» στη δολοφονία του δημοσιογράφου. Τις αποκαλύψεις του τις απέδωσε σε ειλικρινείς αλλά και επηρμένες εκμυστηρεύσεις του ίδιου του συγκρατούμενού του την εποχή που οι δυο τους έκαναν παρέα στην Αθήνα. Προχώρησε ακόμα στην παραδοχή ότι η πενταπλή δολοφονία ήταν εκτέλεση συμβολαίου που τους ανέθεσαν άτομα του κυπριακού υποκόσμου, ενώ έδωσε διευθύνσεις με διαμερίσματα-γιάφκες όπου κρύβονται όπλα, κάνοντας μάλιστα λόγο για μία ακόμη δολοφονία στην Κρήτη το 2009, την οποία οι Αρχές είχαν αποδώσει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας.

Η Αντιτρομοκρατική τώρα ερευνά κατά πόσο ισχύουν αυτά που πράγματι είπε ο Μαμαλικόπουλος στον Τσεχιλίδη.

«Οταν τον συλλάβαμε για να τον εκδώσουμε στην Κύπρο για το πενταπλό φονικό, "κουβεντιάσαμε" για ώρες μαζί του. Μας έδωσε την εντύπωση πως πρόκειται για ένα άκρως υπερφίαλο άτομο, εθισμένο στην κοκαΐνη, που πολλές φορές δεν μπορείς να καταλάβεις πότε λέει αλήθεια και πότε ψέματα», τονίζει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής για τον Μαμαλικόπουλο και προσθέτει: «Επιπλέον, μιλάει πολύ, κάτι που σε συνδυασμό με την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά αυτομάτως μειώνει την αξιοπιστία του. Όμως υπάρχουν και πολλές ομοιότητες με όσα του καταλογίζει ο συγκρατούμενός του».

Στην Αντιτρομοκρατική, πάντως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τσεχιλίδης λέει την αλήθεια σε όσα υποστηρίζει ότι του εκμυστηρεύτηκε ο Μαμαλικόπουλος, ο οποίος όμως ενδέχεται να κρατάει άσους στο μανίκι του για μελλοντική χρήση εν όψει έφεσης.

Keywords
σωκρατης γκιολιας, hot doc, βαξεβανης, μνήμη, μυστήριο, νέα, veto, γαδα, zougla, laptop, κυπρος, συγκεκριμένο, glock, αθηνα, κρητη, Καλή Χρονιά, κωστας βαξεβανης, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, το πρωτο θεμα, μνήμη, αστυνομια, αυτοκινητο, θεμα, κινητα, κοντρα, κυπρου, ναρκωτικα, ονοματα, πλαισιο, πνευματα, πρωτο θεμα, πρωτοσελιδα, ραδιο, ραδιο 9, σωκρατης, υστερογραφο, φωτογραφιες, glock, zougla.gr, αρθρο, αιμα, ανθρωπος, ατομο, αφορμη, γραφεια, δευτερο, διδυμοι, δολοφονιες, δωσει, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εξι, εποχη, επρεπε, ερευνα, ευθυνη, εφημεριδα, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλιουπολη, υποθεση, ισχυει, κειμενο, λεπτομερειες, λογο, μακρια, μηνες, μυστήριο, μισος, μπορεις, μυστηρια, ομαδα, οικογενεια, παιδι, πενθος, πιστολια, πρισμα, σιγουρο, συγκεκριμένο, σωμα, σπιτι, τεκμηριο, φορα, ψυχραιμια, ωρες, αγνωστο, ατυχος, δημητρης, ειλικρινεις, εξαρτηση, εκπομπες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κειμενα, κωστας, κυριακη, laptop, πληροφοριες, ξεκαθαρισμα, χερια
Τυχαία Θέματα