«Μπορεί να δανείσει παίκτες η Βέροια»

20:31 5/10/2014 - Πηγή: AEK365

Παρά το αξιόλογο ξεκίνημα της Βέροιας στο πρωτάθλημα, ο Κίκε Ερνάντεθ φροντίζει να κρατάει χαμηλά τους τόνους επισημαίνοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι η σωτηρία. Επίσης, δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμα και για δυνατότητα της ομάδας να δανείσει ποδοσφαιριστές, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για Άρη και ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του τεχνικού διευθυντή της «βασίλισσας του Βορρά» στην εφημερίδα «Metrosport»:

Γιατί αφήσατε την προπονητική σας καριέρα, για να αναλάβετε τα καθήκοντα του τεχνικού διευθυντή; «Ήταν η τρίτη

φορά που προσπάθησε ο κ. Αρβανιτίδης να έρθουμε σε συνεργασία. Δύο φορές μου είπε να έρθω σαν προπονητής στη Βέροια και την τρίτη ως τεχνικός διευθυντής. Από ‘κει και πέρα, μου άρεσε να δοκιμάσω και την εμπειρία της θέσης, του τεχνικού διευθυντή. Έτσι, το επέλεξα».

Σας φάνηκε προσβλητική η πρόταση της Βέροιας, από τον κ. Αρβανιτίδη, να έρθετε ως τεχνικός διευθυντής, αμφισβητώντας τις προπονητικές σας ικανότητες; «Αρχικά, δεν με προσέβαλλε καθόλου. Μου έδειξε εμπιστοσύνη για τον σχεδιασμό της ομάδας και πιστεύω πως στην πορεία αν του έλεγα, ότι επιθυμώ να είμαι και προπονητής, θα είχα αναλάβει διπλό ρόλο. Στην Ισπανία το έχω κάνει πολλές φορές αυτό και δεν είναι κάτι καινούριο για μένα».

Πως χαρακτηρίζετε τη Βέροια; «Η Βέροια είναι μία ταπεινή ομάδα και αυτό δεν είναι προσβλητικό. Συγκεκριμένα, κινείται σε άλλα επίπεδα οικονομικά, από κάποιες άλλες. Η συνεργασία μου ξεκίνησε από την εποχή Αρβανιτίδη και ήξερα καλά που πήγαινα και που θα κινηθούμε».

Ποιους παίκτες φέρατε εσείς προσωπικά στην ομάδα; «Όταν είσαι τεχνικός διευθυντής, πρέπει να λαμβάνεις και τις ευθύνες των πράξεών σου. Είναι σημαντικό να φέρνεις παίκτες, τους οποίους γνωρίζεις και έχεις συνεργαστεί. Εγώ έφερα τον προπονητή Κάρλος Γκρανέρο και τους Τσάβι Τζινάρ, Χοκίν Εσπάρθα, Νταβίντ Βάσκεθ, Χοσέ Καταλά, Χαβιέ Κάμπορα, Ρομπέρτο Μπατιόν, Ιβάν Μαλόν, Νικολάο Ντουμίτρου, Σέντρικ Μάντζεκ».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή σεζόν; «Με τον προπονητή, Κάρλος Γκρανέρο συζητάμε για αυτό το θέμα. Εμείς και μισό εκατομμύριο προπονητές ακόμα, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να βλέπουμε το στόχο παιχνίδι με παιχνίδι. Το συγκεκριμένο ρόστερ πρέπει σε κάθε αγωνιστική, να αποδεικνύει το τι είναι ικανό, να πετύχει. Σε μία χρονιά, όπου πέφτουν τέσσερις ομάδες, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε στην κατηγορία. Από 'κει και πέρα, μόλις το εξασφαλίσουμε αυτό, να δείξουμε τι πραγματικά αξίζουμε, μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εμείς έχουμε τόσο αξιόλογους παίκτες και μπορούμε να παίξουμε όλα τα συστήματα. Ακόμη, τονίζω ότι μπορούμε και να δανείσουμε ποδοσφαιριστές...».

Μετά από χρόνια, επιστρέφετε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Βέροιας. Όχι μόνο δεν έχετε καμία σχέση με τον Άρη, αλλά και δεν τον συναντάτε και ως αντίπαλο στην πορεία σας, στη μεγάλη κατηγορία. Πως νιώθετε γι' αυτό; «Αρχικά, θα πω ότι ένα πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέρα από τα συναισθήματα που έχω για αυτή την ομάδα, για να είμαι αντικειμενικός δε νοείται Α' εθνική χωρίς Άρη, Ηρακλή, ΑΕΚ, Λάρισα. Είναι ομάδες που χρειάζεται η Σούπερ Λίγκα. Βέβαια, έπρεπε κι αυτές οι ομάδες να λειτουργήσουν ορθότερα για να μπορούν, να βρίσκονται στη μεγάλη κατηγορία. Ελπίζω, να έχουν πάρει το μάθημά τους, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και είμαι σίγουρος πως ο Άρης θα επιστρέψει σύντομα, εκεί που του αρμόζει. Ο Άρης έχει εκπληκτικό κόσμο, τεράστια ιστορία και είναι αναντικατάστατος».

Πως αντιλαμβάνεστε την κόντρα, ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ; «Πιστεύω, ότι κάνει κακό στον ΠΑΟΚ, να μη παίζει ο Άρης στην Σούπερ Λίγκα. Σίγουρα, χρειάζεται τον δυνατό Άρη και ο Άρης τον δυνατό ΠΑΟΚ. Εκεί φαίνονται οι κόντρες. Εγώ για τον Άρη έχω βαθιά συναισθήματα, όμως ποτέ δεν ευχήθηκα το κακό του ΠΑΟΚ. Θέλω μόνο το καλό του Άρη. Όταν είναι και οι δύο ψηλά, υπάρχει αντιπαλότητα και μεγάλες κόντρες. Μακάρι, να είναι μόνο αθλητικές αυτές οι κόντρες, χωρίς βία, μόνο με πειράγματα. Ακόμη, είναι υποχρέωση του ΠΑΟΚ, όταν ο Άρης βρεθεί πάλι στα μεγάλα σαλόνια - πολύ σύντομα-, να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος από τον Άρη και ο Άρης καλύτερος από τον ΠΑΟΚ». Το διάστημα που ήσασταν στον Άρη, παρατηρούσατε διοικητικά λάθη ή περίεργες κινήσεις στην ομάδα; «Δε μπορώ να πω τώρα, γιατί κατόπιν εορτής, είναι πολύ εύκολο. Εκείνο που μπορώ να πω όμως, είναι ότι σίγουρα έγιναν πολλά διοικητικά λάθη, τα ίδια του παρελθόντος. Εγώ είμαι Ισπανός και ηθικά δεν είναι σωστό να εκφέρω άποψη για μία ομάδα, που μου έδωσε δουλειά και μου φέρθηκε άψογα. Τελικά, δεν ήξεραν να διαχειριστούν, το πόσο πολύ μεγάλωσε ο Άρης εκείνη την εποχή. Όλα έγιναν εξαιτίας των μεταγραφών, που πληρώθηκαν με μεγάλη διαφορά, από την πραγματική τους αξία. Όταν πληρώνεις 1.000.000 ευρώ για έναν παίκτη που κοστίζει 300.000 ευρώ στην αγορά, είναι λάθος».

Γνωρίζετε, ότι το όνομά σας ακουγόταν, όταν αναζητούσε προπονητή ο Άρης κατά διαστήματα; «Το εκτιμώ πάρα πολύ. Θέλω να δηλώσω, ότι εγώ σε ότι μπορώ και από όπου μπορώ, θα βοηθήσω τον Άρη αν χρειαστεί. Αυτό το πορτοφόλι το έχω από τότε που ήρθα στον Άρη. Βλέπετε έχει φθορές, αλλά δεν το αλλάζω».

Πως βλέπετε φέτος την μοναδική ομάδα - τον ΠΑΟΚ - , που εκπροσωπεί ποδοσφαιρικά την Θεσσαλονίκη στην Σούπερ Λίγκα; «Ο ΠΑΟΚ άρχισε και αποδεικνύει, ότι βρίσκεται στους μεγάλους της Ελλάδας. Αρχικά, αυτό που πρέπει να παλέψει είναι να μικρύνει την απόσταση από τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει εξελιχθεί περισσότερο».

Σας έχει εντυπωσιάσει κάτι στο πρωτάθλημα, στις πρώτες αγωνιστικές; «Με εντυπωσιάζει, που ανέβηκε το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θεωρώ, ότι βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο με καλούς παίκτες και δεν είναι εύκολο, να κερδίσεις ένα παιχνίδι. Έτσι, προσελκύει πολύ κόσμο από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, εμένα με πήραν από Αργεντινή, Ισπανία και Βουλγαρία. Σίγουρα, δεν είναι όπως το πρωτάθλημα της Αγγλίας ή της Ισπανίας».

Εν τέλει, η οικονομική ευημερία είναι το παν, για την καλή πορεία μιας ομάδας; «Όχι, σε καμία περίπτωση. Έχει να κάνει με την οργάνωση και με το να είμαστε επαγγελματίες, ο καθένας στον τομέα του. Ποτέ δεν είναι τα χρήματα το πιο σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζεις τι έχεις και να το χειρίζεσαι σωστά. Δεν πετάς τα λεφτά σου».

Keywords
Τυχαία Θέματα